Kaupunginhallitus, kokous 15.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 268 Avaava tase sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen jälkeen

PRIDno-2023-1623

Valmistelija

  • Erno Vaurio, taloussuunnittelupäällikkö, erno.vaurio@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on 14.2.2022 § 111  hyväksynyt selvityksen kaupungilta hyvinvointialueelle siirtyvästä omaisuudesta, henkilöstöstä, sopimuksista ja vastuista. Voimaanpanolain (Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta 616/2021) perusteella Satakunnan hyvinvointialueelle on vuodenvaihteessa luovutettu taseen pysyvistä vastaavista sen järjestämisvastuulle kuuluvaan toimintaan kohdistuneet aineettomat ja aineelliset hyödykkeet sekä kuntayhtymäosuudet Satakunnan sairaanhoitopiiriin. Lisäksi on luovutettu sellaisten osakeyhtiöiden osakkeet, jotka kaupunki omisti sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämistä tai tuottamista varten. Taseen vastattavista siirrettiin kaupungin järjestämän perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen sekä opiskeluhuollon henkilöstöön kohdistuva lomapalkkavelka. Voimaanpanolain 42 § mukaan pysyvien vastaavien siirto hyvinvointialueelle kirjataan kaupungin kirjanpidossa peruspääomaa vastaan ja siirtyvä lomapalkkavelka peruspääomaan tilinpäätöksen mukaisilla kirjanpitoarvoilla.

Kirjanpitolautakunnan hyvinvointialue- ja kuntajaosto on antanut lausunnon 128/2022 hyvinvointialueille siirtyvien omaisuus- ja pääomaerien käsittelystä kunnan ja kuntayhtymän kirjanpidossa. Lausunnon mukaan kunnista hyvinvointialueelle siirtyvät omaisuus- ja pääomaerät kirjataan alkusaldojen muutoksina tilinavaukseen päiväykselle 1.1.2023. Tilinavaukseen kirjaamisen tarkoituksena on, että peruspääomaa vastaan kirjattavia omaisuus- ja pääomaerien siirtoja ei esitetä vuoden 2023 liiketapahtumina talousarvion toteutumisvertailussa eikä rahoituslaskelmassa. 

Tilinpäätöksessä 2022 kaupungin taseen loppusumma oli 1 015 297 428,15 euroa. Voimaanpanolain perusteella tehtävien siirtojen jälkeen tilikauden 2023 avaavan taseen loppusummaksi muodostuu 974 772 603,21 euroa eli hyvinvointialueelle siirretyn omaisuuden peruspääomaa vastaan kirjattava tasearvo on yhteensä 40 524 824,94 euroa. Tästä pääosa, 34 422 523,32 euroa, on Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymäosuuksia. Lomapalkkavelan, 20 704 057,87 euroa, kirjaus peruspääomaan huomioiden kaupungin peruspääoma pienenee yhteensä 19 820 767,07 eurolla.

Kuntalain § 120 mukaan kunnan liikelaitoksen kirjanpito on eriytettävä kunnan kirjanpidossa. Koska hyvinvointialueelle siirtyneisiin eriin sisältyy Porin palveluliikelaitoksen omaisuutta ja lomapalkkavelkaa, tulee liikelaitoksen avaava tase vahvistaa erikseen. Palveluliikelaitoksen peruspääomaan kirjattava siirtyneen henkilöstön lomapalkkavelka on suurempi kuin peruspääomaa vastaan kirjatun siirretyn omaisuuden tasearvo, joten liikelaitoksen peruspääoma kasvaa 853 071,36 eurolla. Voimassa olevan talousarvion mukaan liikelaitokset suorittavat kaupungille korvausta peruspääomasta 6 % eli palveluliikelaitoksen kaupungille vuosittain maksama peruspääoman korvaus nousee 51 184,28 eurolla.

Esityslistan liitteenä on kaupungin ja palveluliikelaitoksen taselaskelmat sekä erittelyt siirtyvistä tase-eristä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle Porin kaupungin ja Porin palveluliikelaitoksen avaavien taseiden vahvistamista liitteiden mukaisesti.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.