Kaupunginhallitus, kokous 15.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 275 Lausunto Eolus Finland Oy:n Navakka -merituulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta

PRIDno-2023-1323

Valmistelija

  • Pauliina Mäenpää, Johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi

Perustelut

Taustaa

Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa on käsiteltävänä ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (YVA-laki 252/2017) mukaista yhteysviranomaisen lausuntoa varten Eolus Finland Oy:n merituulivoimahanke Navakkaa koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma.

Navakka-hankkeessa on kyse merituulivoiman rakentamisesta Selkämerelle, Porin ja Merikarvian edustalle, noin 30 kilometrin etäisyydelle Suomen rannikosta. Suunniteltu tuotantoalue on pinta-alaltaan noin 670 km2 ja se rajautuu idässä Suomen aluevesien rajaan. Hankkeessa on suunniteltu rakennettavaksi 70–100 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho on 15–25 MW. Voimaloiden tavoiteltu kokonaiskapasiteetti on noin 1 500 MW.

Tuulivoimaloiden lisäksi merialueelle rakennetaan sähkönsiirron edellyttämiä rakenteita. Voimalat liitetään kaapelein merisähköasemiin. Merisähköasemilta sähkö siirretään merikaapeleilla edelleen rannikon sähköasemalle. Rannikkoasemalta jännitteeltään sopivaksi muunnettu sähkö johdetaan edelleen joko maakaapeloinnin tai ilmajohtojen avulla valtakunnan verkon liityntäasemalle.

Sähkönsiirron vaihtoehdot

Merikaapelivaihtoehdot:

  • VEA: Noin 40 km pitkä merikaapelireitti tuotantoalueelta Tahkoluodon sähköasemalle
  • VEB: Noin 30 km pitkä merikaapelireitti tuotantoalueelta Tahkoluodon sähköasemalle
  • VEC: Noin 30 km pitkä merikaapelireitti tuotantoalueelta Tahkoluodon sähköasemalle
  • VED: Noin 45 km pitkä merikaapelireitti tuotantoalueelta rantautumispaikkaan Lankoorille
  • VEE: Noin 40 km pitkä merikaapelireitti tuotantoalueelta rantautumispaikkaan Lankoorille
  • VEF: Noin 50 km pitkä merikaapelireitti tuotantoalueelta rantautumispaikkaan Pihlauksenmaalle
  • VEG: Noin 55 km pitkä merikaapelireitti tuotantoalueelta rantautumispaikkaan Pujonkulmaan

Sähkönsiirtovaihtoehdot mantereella:

  • VEVA: Noin 40 km pitkä ilmajohto Tahkoluodon Meri-Porin sähköasemalta Ulvilan sähköasemalle nykyisen voimajohdon rinnalla tai yhteispylväisiin nykyisen voimajohdon kanssa.
  • VEVB: Noin 40 km pitkä ilmajohto Lankoorista Ulvilan sähköasemalle nykyisen voimajohdon rinnalla tai yhteispylväisiin nykyisen voimajohdon kanssa. Lisäksi osalle matkasta suunniteltava uusi voimajohtoreitti. 
  • VEVC: Noin 27 km pitkä ilmajohto Pihlauksenmaalta Rauman sähköasemalle nykyisen voimajohdon rinnalla tai yhteispylväisiin nykyisen voimajohdon kanssa. Lisäksi osalle matkasta suunniteltava uusi voimajohtoreitti.
  • VEVD: Noin 21 km pitkä ilmajohto Pujonkulmasta Rauman sähköasemalle nykyisen voimajohdon rinnalla tai yhteispylväisiin nykyisen voimajohdon kanssa. Lisäksi osalle matkasta suunniteltava uusi voimajohtoreitti.

Kaikissa mantereen sähkönsiirtovaihtoehdoissa tarkastellaan myös mahdollisuutta toteuttaa osa voimajohdosta maakaapelina.

Lisätietoa hankkeesta: www.ymparisto.fi/navakkamerituuliYVA 

Lausuntopyyntö

Varsinais-Suomen ELY-keskus on varannut Porin kaupungille mahdollisuuden lausua asiasta 17.5.2023 mennessä. Elinvoima- ja ympäristötoimiala on valmistellut alla olevan ehdotuksen kaupungin lausunnoksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa seuraavan lausunnon:

Yleisenä näkemyksenään kaupunki toteaa, että esitetyt merituulivoimalat ja niiden sähkönsiirto Tahkoluodon kautta vahvistavat Meri-Porin teollisuusalueiden uusiutuvan energian saatavuutta, mikä osaltaan lisää alueen houkuttelevuutta teollisuuden sijoittumispaikkana, edistää vihreän siirtymän toteutumista ja vahvistaa Porin asemaa merituulivoiman keskuksena. Sähkönsiirrossa on toivottavaa hyödyntää jo olemassa olevien voimalinjojen reittejä ja käyttää meri- ja maakaapelointia mahdollisuuksien mukaan. Tahkoluotoon tulee nykyään sekä 400 kV:n että 110 kV:n sähkölinjat.

Tuulivoimahankkeessa on esitetty merikaapelien sijoitusvaihtoehdoiksi seitsemän eri reittiä, joista kolme sijoittuu Porin edustalle ja rantautuu Tahkoluotoon. Vaihtoehdon VEC osalta tulee voimajohdon rantautumisen sijoittelussa huomioida vireillä olevan Tahkoluoto-Paakarit osayleiskaavan mahdolliset teollisuusalueen laajenemisalueet.

Hankkeessa on tarkasteltu neljää eri reittiä mantereella tapahtuvan sähkönsiirron toteuttamisvaihtoehdoiksi. Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn yhteydessä tulisi kaikkien mantereella tapahtuvien sähkönsiirtovaihtoehtojen vaikutuksia maisemaan täydentää valokuvasovittein. Merikaapelin rantautumispaikalta joudutaan raivaamaan metsää sähköaseman ja mahdollisesti uusien voimajohtoreittien tieltä. Sähkönsiirtolinjojen aiheuttamia ympäristömuutoksia ajatellen hyvä vaihtoehto on VEVA, joka sijaitsee nykyisen sähkölinjan yhteydessä ja noudattelee Porin yleiskaavoissa esitettyä sähkölinjaa. Haitat maisemaan jäävät pienemmiksi, kun uusi sähkölinja rakennetaan olemassa olevan linjan yhteyteen tai viereen. Sähkönsiirron tarkastelu myös maakaapelein on maiseman ja metsänkäytön kannalta hyvä ratkaisu, etenkin niillä alueilla, joissa joudutaan rakentamaan täysin uutta sähkölinjaa. Välillä Tahkoluoto-Tyltty sähkönsiirron tarkastelu maakaapelein katsotaan perustelluksi selvittää. Kyseiselle alueelle on suunnitteilla kevyen liikenteen väylä, joten tulisi tarkastella mahdollisuutta sijoittaa maakaapelit väylän rakentamisen yhteyteen.

YVA-ohjelmassa on esitetty rakennettavaksi mantereelle uusi sähköasema jokaista merikaapelireittiä kohden. Uuden sähköaseman on esitetty tarvitsevan maa-aluetta enimmillään 300 x 500 metriä. Ohjelmassa ei kuitenkaan esitetä sähköaseman sijainnille vaihtoehtoisia sijaintipaikkoja tai selvitetä sähköaseman aiheuttamia vaikutuksia. Porin kaupunkisuunnitteluun on tarpeen olla yhteydessä sähköaseman sijainnin tarkentumisen jälkeen, jotta sähköaseman tarvitsema tila voidaan huomioida mahdollisesti Tahkoluoto-Paakarit osayleiskaavan laadinnassa.

Edellä mainitun lisäksi vaikutukset vedenalaiseen ja maanpäälliseen luontoon (erityisesti muuttolinnustoon ja kalastoon), ammatti- ja virkistyskalastukseen ja virkistyskäyttöön on arvioitava. Yhteisvaikutukset Hyötytuulen merituulivoimapuistohankkeen kanssa tulee selvittää.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Lausunto pyydetään toimittamaan 17.5.2023 mennessä sähköisesti osoitteeseen kirjaamo.varsinais-suomi@ely-keskus.fi ja myös tekstikopioinnin mahdollistavassa tiedostomuodossa (word, rtf). Lausunnossa pyydetään viittaamaan diaarinumeroon VARELY/7171/2022.

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.