Sivistyslautakunta, kokous 21.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 203 Perusopetuksen yleisopetuksen 7. luokkien oppilaaksiotto lukuvuonna 2024-2025

PRIDno-2023-3209

Valmistelija

  • Kirsi Nuorsaari, kirsi.nuorsaari@pori.fi

Perustelut

Perusopetuslain 6 §:n mukaan oppilaalla on oikeus päästä lähikouluunsa. Sivistyslautakunta on päättänyt perusopetuksen koulupolut eli sen mihin kouluun oppilaat siirtyvät 7. vuosiluokalle alakouluista siirrytään (mm. sivistyslautakunta 8.11.2022, § 269).

Jotta oppilaiden sijoittelu koulutiloihin onnistuu kouluverkkoselvitysten ja edellä mainittujen päätösten mukaisesti, määritellään vuosittain koulujen 7. luokkien maksimioppilasmäärät oppilasennusteen perusteella. Oppilasennusteessa otetaan huomioon kyseisen koulun oppilaspohjan muodostavien koulujen 6.-luokkalaisten määrät sekä painotettuun opetukseen hakeutuvien määrät. Painotusluokka vaikuttaa koulun 7.-luokkalaisten sisäänottoon siten, että painotusluokille tulee jättää tilaa myös oppilaille, jotka hakeutuvat painotusluokille muualta kuin kyseiseltä lähikoulualueelta. Painotusluokille hakeutuminen oman lähikoulualueen ulkopuolelta vaihtelee painotusluokittain. Painotusluokkien oppilaaksiottomäärät ja -kriteerit päätetään vuosittain erikseen (sivistyslautakunta 3.10.2023, § 181) ja ne on huomioitu ennusteessa.  

Oppilasennusteen mukaan yleisopetuksessa 7. luokalla aloittaa ensi syksynä 767 oppilasta, joka on noin 80 oppilasta vähemmän kuin tänä lukuvuonna. Lisäksi erityiskouluissa aloittaa seitsemännellä luokalla 44 oppilasta. Ennusteen mukaiset yleisopetuksen 7. luokkien oppilasmäärät lukuvuonna 2024 - 2025 kouluittain ovat: 

  • Itätuulen koulu, 73 oppilasta 
  • Kaarisillan yhtenäiskoulu, 59 oppilasta
  • Kuninkaanhaan koulu, 112 oppilasta
  • Lavian yhtenäiskoulu, 15 oppilasta
  • Länsi-Porin koulu, 148 oppilasta
  • Meri-Pori yhtenäiskoulu, 77 oppilasta
  • Noormarkun yhtenäiskoulu, 87 oppilasta 
  • Porin Lyseon koulu, 196 oppilasta

Näiden ennusteiden perusteella määritellään tulevien 7. luokkien sisäänottomäärät, jotka sivistyslautakunta päättää. Sisäänottomääristä on keskusteltu rehtoreiden kanssa ja niiden muodostamisessa on otettu huomioon opetuksen tarkoituksenmukainen järjestäminen, sopivan kokoisten opetusryhmien muodostuminen ja alueellisen eriytymisen ehkäiseminen. Maksimioppilasmääristä riippumatta oppilas pääsee aina sivistyslautakunnan määrittelemään lähikouluunsa. Samoin painotusluokille hyväksytyt oppilaat pääsevät painotusluokalle.  Painavista syistä koulujen maksimioppilasmääristä voidaan poiketa erillisellä opetusyksikön päällikön päätöksellä. Muutoksia sisäänottomääriin voi tulla muun muassa maahanmuuton myötä. Nämä tilanteet tarkastellaan kevään aikana erikseen. 

Porin Lyseossa lukuvuonna 2024 - 2025 aloittavista 7.-luokkalaisista Pohjoisväylän lähikoulualueen oppilaat siirtyvät lukuvuonna 2025 - 2026 yhtenäiskouluksi laajennettavaan Pohjoisväylän kouluun.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää lukuvuoden 2024–2025 vuosiluokkien 7–9 opetusta antavien koulujen 7. luokkien oppilaaksioton seuraavasti: 

  • Itätuulen koulu, ei sisäänottorajaa
  • Kaarisillan yhtenäiskoulu, ei sisäänottorajaa
  • Kuninkaanhaan koulu, 112 oppilasta (joista enintään 50 oppilasta liikuntaluokilla) 
  • Lavian yhtenäiskoulu, ei sisäänottorajaa 
  • Länsi-Porin koulu, 148 oppilasta (joista enintään 72 oppilasta painotusluokilla) 
  • Meri-Pori yhtenäiskoulu, ei sisäänottorajaa 
  • Noormarkun yhtenäiskoulu, ei sisäänottorajaa 
  • Porin Lyseon koulu, 196 oppilasta (joista enintään 100 oppilasta painotusluokilla)

Painavista syistä koulujen maksimioppilasmääristä voidaan poiketa erillisellä opetusyksikön päällikön päätöksellä. Maksimioppilasmääristä riippumatta oppilas pääsee aina sivistyslautakunnan määrittelemään lähikouluunsa. Samoin painotusluokille hyväksytyt oppilaat pääsevät painotettua opetusta antavalle luokalle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Peruskoulut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.