Kaupunginhallitus, kokous 29.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Avustusperiaatteiden päivittäminen

PRIDno-2022-6756

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tiina M Toivonen, controller, talousyksikkö, tiina.m.toivonen@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin uudet avustusperiaatteet otettiin käyttöön vuoden 2021 alussa. Uudet avustusmuodot muodostavat toimivan ja kattavan kokonaisuuden ja avustusuudistuksesta on saatu myönteistä palautetta järjestöiltä. Periaatteiden soveltamisesta saadun käytännön kokemuksen myötä niitä muutettiin vähäisesti kahteen otteeseen viime vuoden aikana. 

Nyt valmistellun laajemman päivityksen keskeiset muutokset ovat seuraavat:

  • Kaikkien myönnettävien avustusten tulee liittyä kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, joiden rinnalle on nyt nostettu turvallisuus.
  • Maininta hyvinvointirahan hakemista ja myöntämistä koskevasta aikataulusta on poistettu, mikä tuo joustavuutta mahdollistaen vaikkapa kaksi erillistä hakua vuoden aikana.
  • Periaatteista on poistettu lupaus käsitellä ympäri vuoden haettavat avustushakemukset kahden kuukauden kuluessa, koska toimielinten kokousaikataulu (kokoukset pääsääntöisesti kerran kuukaudessa) ei tue tavoitteen saavuttamista.
  • Periaatteissa on huomioitu avustuspäätösten siirtyminen sivistyslautakunnalta ja elinvoima- ja ympäristölautakunnalta vapaa-ajan lautakunnalle.
  • Tapahtuma-avustusten ja hankeavustusten myöntämisen kriteerit on yhdenmukaistettu elinvoima- ja ympäristölautakunnalle 14.12. esitettävien täydennettävien kriteerien kanssa.
  • Jatkossa yritykset eivät voi hakea kevytavustuksia, jotta avustukset eivät vääristä kilpailua. Tapahtuma-avustuksia ne voivat hakea edelleen.
  • Toimintatonnien myöntämiseen on määritelty aikaisempaa tarkemmat kriteerit, jotta hakemuksen menestymisen mahdollisuudet ovat paremmin etukäteen hakijoiden arvioitavissa.
  • Avustustyöryhmää koskevat maininnat on muutettu muotoon työryhmä, sillä parhaillaan valmistellaan avustustyöryhmän korvaamista nykyistä laajemman tehtäväkentän omaavalla yhdistysyhteistyöryhmällä.

Kaikki periaatteisiin ehdotettavat muutokset on merkitty liitteenä olevaan asiakirjaan.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että päivitetyt avustusperiaatteet tulisivat voimaan vuoden 2023 alusta lähtien, jolloin niitä voidaan soveltaa kaikkiin ensi vuonna haettaviin ja myönnettäviin avustuksiin.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä esitetyt muutokset avustusperiaatteisiin tulevaksi voimaan vuoden 2023 alusta lähtien.

Pöytäkirja tämän asian osalta päätetään tarkastaa heti kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Annika From, annika.from@pori.fi

Perustelut

Porin kaupunginhallitus hyväksyi kaupungin avustusperiaatteet kokouksessaan 28.9.2020 § 501. Sen jälkeen avustusperiaatteita on päivitetty (KH 13.9.2021 § 624, KH 20.12.2021 § 885 ja KH 19.12.2022 § 775). Periaatteiden soveltamisesta saadun käytännön kokemuksen myötä avustusperiaatteita on tarpeen päivittää. Valmistellun päivityksen keskeiset muutokset ovat seuraavat:

  • Periaatteiden yleisiin ehtoihin on lisätty maininta alaikäisille ja perheille suunnattujen tapahtumien ja toiminnan päihteettömyydestä. Tämä lisäys tukee kaupungin strategisia tavoitteita terveellisten elämäntapojen tukemisessa.
  • Lisäksi yhdistykseltä edellytetään rekisteröitymistä ja toiminnan kuvaamista Lähellä.fi palveluun. Lähellä.fi on digitaalinen järjestötietopalvelu ja yhdistykset voivat maksutta rekisteröityä sekä ilmoittaa omasta toiminnastaan palvelussa.
  • Periaatteisiin on lisätty avustuksen hakijalle suositus jättää avustushakemus jo ennen hakuajan päättymistä, sillä silloin palvelussa saattaa olla ruuhkaa.
  • Avustuksen saajalle on lisätty velvoite tuoda esille toimintakertomuksessaan tai muulla avustuksen myöntäjän edellyttämällä tavalla, että tapahtumaa tai toimintaa toteutetaan Porin kaupungin avustuksella. Velvoite edistää avoimuutta ja läpinäkyvyyttä avustusten käyttöön liittyen.
  • Jatkuvassa haussa olevien avustusten hakeminen tulee tapahtua ennen toiminnan ja tapahtuman toteuttamista.
  • Periaatteisiin on lisätty maininta myöhästyneiden tai sähköisen hakujärjestelmän ulkopuolelta toimitettujen hakemusten hylkäämisestä. Lisäksi avustus voidaan evätä, jos hakijan todetaan esittäneen hakemuksensa tueksi totuudenvastaisia seikkoja tai jos hakija ei ole noudattanut Porin kaupungin aikaisempina vuosina myöntämän avustuksen käytölle asetettuja yleisiä tai erityisiä ehtoja. Tämä lisäys edistää avustusten hakemisen ja käytön vastuullisuutta ja oikeudenmukaisuutta.
  • Avustuksen käytön valvonnan toteuttamisessa voidaan käyttää kaupungin sisäistä tarkastusta. Sisäisen tarkastuksen käyttö lisää avustusten käytön valvonnan läpinäkyvyyttä ja osoittaa kaupungin sitoutumista vastuulliseen varojen hallintaan.
  • Jos avustuksen saaja ei käytä myönnettyä avustusta täysimääräisenä, tulee loppuosa palauttaa Porin kaupungille. Avustus tulee käyttää hakemuksessa kuvattuun toimintaan saadun päätöksen mukaisesti. Tällä ehdolla varmistetaan, että kaupungin myöntämiä avustuksia käytetään vastuullisesti ja anottuun käyttötarkoitukseen.
  • Useammalle vuodelle myönnettävät avustukset ovat ehdollisia, edellyttäen talousarviomäärärahaa tulevina vuosina.
  • Kumppanuussopimusten raportointiaikataulua on tarkennettu, jotta aikataulu on selkeämpi. Myös sopimuksen kestoa on tarkennettu määrittelemällä keston aikahaarukaksi 2–4 vuotta.
  • Hankeavustusten myöntämiseen liittyviä kriteereitä on yhdenmukaistettu elinvoima- ja ympäristölautakunnalle 24.1. esitettävien kriteerien kanssa.
  • Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahan myöntöperusteisiin on lisätty maininta, ettei avustus ole tarkoitettu vuosittain toistuvaan toimintaan. Tämä lisäys tukee hyvinvointirahan tarkoitusta kannustaa kehittämään uusia ideoita ja hankkeita vuosittain toistuvien teemojen mukaisesti.
  • Toimintatonnin myöntöperusteisiin on lisätty ehto, ettei avustusta voida myöntää toimintaan, johon hakija saa Porin kaupungin toiminta-avustusta. Tämä lisäys tukee periaatetta, jonka mukaan toimintatonnia ei voida myöntää yhdistyksen tai seuran perustoimintaan.
  • Yhdistystä koskevat maininnat on korvattu suurimpaan osaan asiakirjaa muotoon avustuksen saaja, sillä osaa avustuksista voivat hakea muutkin kuin yhdistykset.
  • Raportointitapaa on tarkennettu niiden avustusmuotojen osalta, joissa käytössä on sähköinen raportointilomake.

Kaikki periaatteisiin ehdotettavat muutokset on merkitty liitteenä olevaan asiakirjaan.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että päivitetyt avustusperiaatteet tulisivat voimaan 1.2.2024, jolloin niitä voidaan alkaa soveltaa haettaviin ja myönnettäviin avustuksiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä esitetyt muutokset avustusperiaatteisiin tulevaksi voimaan 1.2.2024 alkaen.

Pöytäkirja tämän asian osalta päätetään tarkastaa heti kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Lautakunnat, avustushakemusten käsittelystä ja päätösten valmistelusta vastaavat henkilöt, talouspalvelut

Muutoksenhaku

Siltä osin kuin päätös on valituskelpoinen, siihen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella. Muulta osin päätös on muutoksenhakukiellossa kuntalain 136 §:n perusteella.

Oikeus oikaisuvaatimuksen tekemiseen

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.