Vapaa-ajan lautakunta, kokous 13.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Porin kaupungin julkisen taiteen ohjelma

PRIDno-2024-603

Valmistelija

  • Jyri Träskelin, yksikön päällikkö, kulttuuriyksikkö, jyri.traskelin@pori.fi

Perustelut

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen nimesi 12.9.20219 julkisen taiteen suunnittelutyöryhmän, jonka tehtävänä oli yhtenäisen toimintatavan muodostaminen sekä yksiselitteisen ohjeistuksen antaminen koskien Porin kaupungin julkisen taiteen hankintoja ja hankintoihin liittyviä tiedusteluita.

Työryhmän puheenjohtajaksi ja yhteyshenkilöksi nimettiin kulttuuriyksikön päällikkö Jyri Träskelin, ja jäseniksi vs. Porin Lastenkulttuurikeskuksen johtaja Piritta Huhta (varalla: suunnittelija-​ohjaaja Sanna Pajunen-​Kyynäräinen),​ ​Porin Taidemuseon tutkimuspalvelujen intendentti Anni Saisto (varalla: vs. museonjohtaja Anni Venäläinen),​ ​Satakunnan Museon rakennustutkija Liisa Nummelin (varalla: esinekokoelmien amanuenssi Johanna Jakomaa),​ ​Asemakaava-arkkitehti Risto Reipas (varalla: kaupunkisuunnittelupäällikkö Mikko Nurminen) ja ​Infran kunnossapito-​toimintayksikön esimies Ismo Ahonen. Työryhmällä oli oikeus kuulla ulkopuolisia asiantuntijoita.

Työryhmä on kokoontunut vuosina 2019–2024 kaikkiaan 18 kertaa. Henkilövaihdosten myötä työryhmän työskentelyyn ovat osallistuneet Lastenkulttuurikeskus Kruunupään johtaja Päivi Setälä ja Satakunnan Museon rakennustutkija Olli Joukio. Työryhmä kuuli työskentelynsä aikana tonttipäällikkö Elisa Lainetta, rakennusvalvontayksikön päällikkö Mikko Nurmista, yhdyskuntasuunnittelija Sari Kiviojaa, vastaavaa asiantuntijaa Vuokko Kemppi-Vienolaa, infrayksikön toimialajohtaja Markku Koppelomäkeä, infrajohtamisen toimintayksikön esimiestä Sanna Välimäkeä, tilayksikön päällikkö Mikko Viitalaa sekä sivistystoimialan toimialajohtaja Esa Kohtamäkeä. 

Työn tuloksena on valmistunut Porin kaupungin julkisen taiteen ohjelma, jossa kuvataan ohjelman kytkeytyminen Porin kaupungin strategiaan, käsitellään julkisen taiteen sijoituspaikkoja, määritellään julkisen taiteen hankintaan ja ylläpitoon osallistuvat tahot, kuvataan kiinteiden ja lyhytaikaisten julkisten teosten hankintaprosessit, määritellään lahjoitusten ja aloitteiden käsittelytavat sekä kuvataan julkisen taiteen ylläpito

Julkisen taiteen ohjelma on Porin kaupungin organisaatiossa ensimmäinen laatuaan oleva asiakirja ja sen sisältämiä kokonaisuuksia, käytänteitä ja ohjeistuksia tullaan tarkistamaan säännöllisesti ja päivittämään tarpeen niin vaatiessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Vapaa-ajan lautakunta puoltaa Porin kaupungin julkisen taiteen ohjelmaa ja päättää lähettää sen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Päätös

Merkitään, että vapaa-ajan lautakunta kuuli yksikön päällikkö Jyri Träskelinin ja Porin Taidemuseon intendentti Anni Saiston alustuksen asiasta.

Merkitään, että Anni Saisto poistui kokouksesta tämän asiakohdan käsittelyn aikana kello 17.30.

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

_____________

Merkitään, että Sinikka Alenius poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana kello 17.29.

Merkitään, että Pirjo Mäki saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana kello 17.29.

Tiedoksi

Anni Venäläinen, Päivi Setälä, Olli Joukio, Risto Reipas, Ismo Ahonen, Anni Saisto, Paula Kauppila, Sari Kivioja, Mikko Nurminen