Vapaa-ajan lautakunta, kokous 13.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Toiminta-avustukset liikuntaan 2024

PRIDno-2023-3731

Valmistelija

  • Petteri Lahti, liikuntayksikön päälikkö, petteri.lahti@pori.fi

Perustelut

Liikunnan ja nuorisotyön avustuksiin vuodelle 2024 osoitettu määräraha on suuruudeltaan 490 000 euroa. Määräraha esitetään jaettavaksi liikunnan ja nuorisotyön toiminta-avustuksiin siten, että liikunnan osuus määrärahasta on 80% ja nuorisotyön avustusten osuus määrärahasta on 20%. Liikunnan toiminta-avustusten määrärahan suuruudeksi esitetään 392 000 euroa ja nuorisotyön toiminta-avustusten määrärahaksi 98 000 euroa. Määräraha jakaantuu esityksessä liikunnan ja nuorisotyön avustusten kesken suunnilleen samassa suhteessa, kuin aiempina vuosina.  

Kaupunginhallituksen hyväksymien avustusperiaatteiden (KH 28.9.2020 / § 501, viimeisin päivitys KH 29.1.2024 / § 38) mukaisesti liikunnan ja nuorisotyön toiminta-avustukset sisältävät jatkossa muut aiemmin erillisinä avustuksina jaetut avustuskokonaisuudet. Vapaa-ajan lautakunnan 10.10.2023 / § 93 hyväksymien liikunta- ja nuorisoyksikön avustusohjeiden mukaisesti osana toiminta-avustuksia voidaan hakemuksesta myöntää avustusta liikunnan ja nuorisotyön kehittämiseen sekä vuokra- ja tilankäytön kustannuksiin.

Päätösehdotuksessa avustusten jaon perusteina ovat hakijoiden toiminnan laajuus (osallistujamäärät ja toimintamäärät, liite "Liikunnan toiminta-avustus 2024 Esitys"), avustettavan toiminnan bruttokustannukset (periaatteena on, että avustusosuus voi olla enintään 50% avustettavan toiminnan hyväksyttävistä bruttokustannuksista), toiminnan alueellinen merkitys, harrastajien sukupuolijakauma, hakijoiden muut avustusasiakirjoissa antamat tiedot sekä lautakunnan päättämät avustusohjeet. Vuoden 2023 toiminta-avustuksen käytöstä raportoidaan 28.2.2024 mennessä. Vuoden 2024 toiminta-avustukset laitetaan maksuun vasta, kun vuoden 2023 raportointi on kunkin avustuksen saajan osalta tehty ja avustusohjeessa edellytetty rekisteröityminen ja yhdistyksen toiminnan kuvaus lähellä.fi-palveluun on tehty.

Liitteenä on yhteenveto esitetyistä toiminta-avustuksista avustuskokonaisuuksittain eriteltynä. Liikunnan toiminta-avustussumman esitetään jakautuvan eri avustuskokonaisuuksien kesken seuraavasti:

  • toiminta-avustus liikuntaan 294 100 €
  • toiminta-avustuksen osa liikunnan kehittämiseen 20 500  €
  • toiminta-avustuksen osa vuokra- ja tilankäytön kustannuksiin 56 100 €


Vapaa-ajan lautakunnan myöntämiä avustuksia haetaan ainoastaan sähköisellä lomakkeella erillisen asiointipalvelun kautta. Asiointipalvelu sulkeutuu hakuajan päättyessä, eikä avustushakemusta ole mahdollista toimittaa hakuajan päättymisen jälkeen. Hakuajan päättymisen jälkeen neljä seuraa oli yhteydessä tiedustellakseen avustuksen hakemisen mahdollisuudesta hakuajan päättymisen jälkeen. Avustusperiaatteiden mukaan avustusta ei voi hakea hakuajan päättymisen jälkeen. Toejoen Veikot ry:n hakemuksen kohdalla hakemuksen lähettämisen yhteydessä järjestelmä ilmoitti teknisestä virheestä. Järjestelmästä löytyi luonnosversio hakemuksesta ja koska teknisen virheen mahdollisuutta ei voida aukottomasti sulkea pois, järjestelmään tallennettu luonnosversio on otettu käsittelyyn ja Toejoen Veikot ry on mukana avustusesityksessä.    

Liikunnan kehittämisavustusta ei esitetä myönnettäväksi Porin Jousiampujat ry:lle, Porin Muodostelmaluistelijat ry:lle, Porin Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys ry:lle, Preiviikin Kiri ry:lle, Satabandy ry:lle ja Yyteri Sandstorm ry:lle. Näiden hakijoiden kohdalla katsotaan, että hakemuksen sisältö ei täytä liikunnan kehittämisavustuksen edellytyksiä. Porin Jousiampujat ry:n hakemuksen sisältönä oleva liikuntapaikan ylläpitoon (esteettömyys) kuuluvat kustannukset eivät kuulu nykyisin liikunnan kehittämisavustuksen piiriin. Porin Muodostelmaluistelijat ry:n, Porin Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys ry:n, Preiviikin Kiri ry:n, Satabandy ry:n ja Yyteri Sandstorm ry:n hakemusten sisällön katsotaan kuuluvan yhdistyksen normaalin toiminnan ja näin toiminta-avustuksen piiriin. Avustusohjeen mukaisesti liikunnan kehittämisavustusta myönnetään ensisijaisesti uuden matalan kynnyksen liikuntatoiminnan järjestämiseen porilaisille alle 18-vuotiaille lapsille tai nuorille. Liitteessä "Toiminta-avustuksen osa liikunnan kehittämiseen 2024" on tarkempi erittely hakemuksista.

Vuokra- ja tilankäyttöavustusten päätösehdotuksessa suurimmat kohteet (Porin Golfkeho ry ja Porin Slalomseura ry) on arvioitu omana kokonaisuutena. 

Rastikarhut ry:n suunnistuskarttojen valmistukseen tarkoitettu avustus on arvioitu omana asiana. Rastikarhut ry:n avustushakemus kattaa noin 30 Porin alueen suunnistuskartan ylläpitämisen, uusien alueiden kartoittamisen, karttojen päivittämisen, valmistuksen ja karttojen tulostuksen. 

Muiden kohteiden osalta ehdotettu avustus kattaa noin 11-13,4 % vuoden 2024 arvioiduista käyttökustannuksista. Satakunnan Laskuvarjourheilijat ry ylläpitää sellaisia harrastus-, harjoittelu ja kilpailutiloja, mitä kaupungilla ei ole tarjota. Musan Salama ry:n ja Reposaaren Urheiliijat ry:n hakemukset eivät kohdennu liikuntatiloihin ja Musan Salama ry:n hakemuksen kohteena olevat tilat on vuokrattu kaupungilta, joten vuokra- ja tilankäyttöavustusta esitetä myönnettäväksi. Isojoenrannan Mahti ry:n, Porin Voimailijat-81 ry:n, Pöytätennis Porilaiset-83 ry:n ja Satabandy ry:n kohdalla hakemus kohdentuu Porin kaupungin ylläpitämien tilojen vuokriin, eikä vuokra- ja tilankäyttöavustusta esitetä myönnettäväksi. Liitteessä "Toiminta-avustuksen osa vuokraan ja tilan käytön kustannuksiin 2024 Esitys" on tarkempi erittely hakemuksista. 

Liikunnan toiminta-avustusta ei esitetä myönnettäväksi Porin Slalomseura ry:n maastopyöräjaokselle, sillä toiminta-avustuksia avustusta myönnetään ainoastaan emoyhdistykselle, ei yhdistyksen alla oleville jaostoille. Lisäksi Porin Slalomseura ry:n maastopyöräjaoksen hakemus kohdentuu toiminta-avustuksen ulkopuolella oleviin kustannuksiin (liikuntapaikan ylläpito).

Liikunnan toiminta-avustusten esitystä on tarkasteltu myös sukupuolittain. Liikunnan toiminta-avustussumma 294 100 € jakaantuu seurojen ilmoittaumien harrastajamäärien mukaan sukupuolittain suhteessa 47,0% (tytöt), 53,0% (pojat). Seurojen ilmoittamien harrastajien kokonaismäärä on 7 935. Tämä jakaantuu sukupuolittain suhteessa 46,1% (tytöt), 53,9% (pojat). Yksittäisten seurojen kohdalla harrastajien sukupuolijakaumaa on käytetty esitetyn toiminta-avustussumman määrittämisessä niin, että mikäli seuralla on ollut toimintaa laajamittaisesti kummallekin sukupuolelle, tämän on avustussummaa arvioitaessa katsottu vaikuttavan esitykseen korottavasti. Toiminta-avustusten jakautumisessa seurojen kesken sukupuolella ei ole merkittävää vaikutusta, joten harrastajien sukupuolijakauman vaikutus yksittäisen seuran avustusesitykseen näkyy lähinnä hienosäätönä.

Porin Nuorisoseura ry:n ja Porin Shakinystävät ry:n nuorisotyön avustuksiin osoitetut hakemukset on käsitelty liikunnan toiminta-avustushakemuksina. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Vapaa-ajan lautakunta päättää vahvistaa liikunnan avustusmäärärahan suuruudeksi 392 000 euroa.

Vapaa-ajan lautakunta päättää, että toiminta-avustusta voidaan myöntää ainoastaan yhdistyksille, jotka ovat hakeneet avustusta avustusohjeen mukaisesti sähköisellä lomakkeella hakuaikataulun puitteissa. Vapaa-ajan lautakunta päättää, että Toejoen Veikot ry:n hakemus otetaan käsittelyyn ja huomioidaan avustusmäärärahoja jaettaessa.

Vapaa-ajan lautakunta päättää myöntää 370 700 euroa vuoden 2024 liikunnan toiminta-avustusta liitteessä "Yhteenveto liikunnan toiminta-avustuksista 2024 Esitys" olevan erittelyn mukaisesti.

Vapaa-ajan lautakunta päättää, että Porin Jousiampujat ry:lle, Porin Muodostelmaluistelijat ry:lle, Porin Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys ry:lle, Preiviikin Kiri ry:lle, Satabandy ry:lle ja Yyteri Sandstorm ry:lle ei myönnetä toiminta-avustuksen osaa liikunnan kehittämiseen asian esittelyssä esiin tuoduin perustein. Porin Shakinystävät ry:n avustus kohdennetaan käytettäväksi uusien nuorten harrastusmahdollisuuksien edistämiseen mm. tarvike- ja materiaalihankintoina sekä tietoisuuden lisäämiseen toiminnasta. Muilta osin vapaa-ajan lautakunta katsoo, että hakemuksen osa-alueet ovat yhdistyksen perustoimintaa ja kuuluvat perustoiminta-avustuksen piiriin. 

Vapaa-ajan lautakunta päättää, että Isojoenrannan Mahti ry:lle, Musan Salama ry:lle, Porin Voimailijat-81 ry:lle, Pöytätennis Porilaiset-83 ry:lle, Reposaaren Urheilijat ry:lle ja Satabandy ry:lle ei myönnetä toiminta-avustuksen osaa vuokra- ja tilankäyttökustannuksiin asian esittelyssä esiin tuoduin perustein. 

Vapaa-ajan lautakunta päättä, että Porin Slalomseura ry:n maastopyöräjaokselle ei myönnetä toiminta-avustusta asian esittelyssä esiin tuoduin perustein.

Vuoden 2023 toiminta-avustuksen käytöstä raportoidaan erillisen aikataulun mukaan. Lautakunta päättää edelleen, että vuoden 2024 toiminta-avustukset laitetaan maksuun kunkin saajan kohdalta vasta, kun vuoden 2023 raportointi on tehty ja yhdistys on rekisteröitynyt ja sen toiminta on kuvattu avustusohjeen mukaisesti avustuksen edellytyksenä olevassa lähellä.fi-palvelussa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Avustusta hakeneet, Nanna Grönman, Erja-Liisa Salminen