Vapaa-ajan lautakunta, kokous 13.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Toiminta-avustukset nuorisotyöhön 2024

PRIDno-2023-3731

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, Nuorisoyksikön päällikkö, johanna.ahokas@pori.fi

Perustelut

Liikunnan ja nuorisotyön avustuksiin vuodelle 2024 osoitettu määräraha on suuruudeltaan 490 000 euroa. Määräraha esitetään jaettavaksi liikunnan ja nuorisotyön toiminta-avustuksiin siten, että liikunnan osuus määrärahasta on 80% ja nuorisotyön avustusten osuus on 20%. Liikunnan toiminta-avustusten määrärahan suuruudeksi esitetään 392 000 euroa ja nuorisotyön toiminta-avustusten määrärahaksi 98 000 euroa. Määräraha jakaantuu esityksessä liikunnan ja nuorisotyön avustusten kesken suunnilleen samassa suhteessa, kuin aiempina vuosina.  

Kaupunginhallituksen hyväksymien avustusperiaatteiden (KH 28.9.2020 / § 501, viimeisin päivitys KH 29.1.2024 / § 38) mukaisesti liikunnan ja nuorisotyön toiminta-avustukset sisältävät jatkossa muut aiemmin erillisinä avustuksina jaetut avustuskokonaisuudet. Vapaa-ajan lautakunnan 10.10.2023 / § 93 hyväksymien liikunta- ja nuorisoyksikön avustusohjeiden mukaisesti osana toiminta-avustuksia voidaan hakemuksesta myöntää avustusta liikunnan ja nuorisotyön kehittämiseen sekä vuokra- ja tilankäytön kustannuksiin.

Päätösehdotuksessa avustusten jaon perusteina ovat hakijoiden toiminnan laajuus (osallistujamäärät ja toimintamäärät), avustettavan toiminnan bruttokustannukset (periaatteena on, että avustusosuus voi olla enintään 50% avustettavan toiminnan hyväksyttävistä bruttokustannuksista), toiminnan alueellinen merkitys, toiminnan laatu, harrastajien sukupuolijakauma, hakijoiden muut avustusasiakirjoissa antamat tiedot sekä lautakunnan päättämät avustusohjeet. Vuoden 2023 toiminta-avustuksen käytöstä raportoidaan 28.2.2024 mennessä. Vuoden 2024 toiminta-avustukset laitetaan maksuun vasta, kun vuoden 2023 raportointi on kunkin avustuksen saajan osalta tehty ja avustusohjeessa edellytetty rekisteröityminen ja yhdistyksen toiminnan kuvaus lähellä.fi-palveluun on tehty.

Liitteenä on yhteenveto esitetyistä toiminta-avustuksista avustuskokonaisuuksittain eriteltynä. Nuorisotyön toiminta-avustussumman esitetään jakautuvan eri avustuskokonaisuuksien kesken seuraavasti:

  • toiminta-avustus nuorisotyöhön 83 050 €
  • liikunnan ja nuorisotyön kehittämisavustus 8 900 €
  • vuokra- ja tilankäyttöavustus 4 700 €

Vapaa-ajan lautakunnan myöntämiä avustuksia haetaan ainoastaan sähköisellä lomakkeella erillisen asiointipalvelun kautta. Asiointipalvelu sulkeutuu hakuajan päättyessä, eikä avustushakemusta ollut mahdollista toimittaa hakuajan päättymisen jälkeen.  

Vuokra- ja tilankäyttöavustusten päätösehdotuksessa avustettavien kohteiden osalta ehdotettu avustus kattaa noin 11 % vuoden 2023 arvioiduista käyttökustannuksista. 

Porin ensi- ja turvakoti ry:n hakemus vuokra- ja tilankäyttöavustukseen siirrettiin nuorisotyön kehittämisavustukseksi, koska toimitilaa ei vielä ollut olemassa eikä siten käyttökustannuksia ollut saatavilla. Toiminnan katsottiin soveltuvan paremmin kehittämisavustuksen piiriin. 

Satakunnan opiskelijatalo ry:n hakemus siirrettiin hyvivointiavustuksista käsiteltäväksi nuorisotyön toiminta-avustuksiin. 

Porin Shakinystävät ry:n ja Porin Nuorisoseura ry:n hakemukset siirrettiin nuorisotyön avustuksista liikunnan toiminta-avustuksiin. Toiminta soveltuu paremmin liikunta-avustuksen piiriin. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Vapaa-ajan lautakunta

  1. päättää vahvistaa nuorisotyön avustusmäärärahan suuruudeksi 98 000 euroa.
  2. päättää, että toiminta-avustusta voidaan myöntää ainoastaan yhdistyksille, jotka ovat hakeneet avustusta avustusohjeen mukaisesti sähköisellä lomakkeella hakuaikataulun puitteissa. 
  3. päättää myöntää 96 650 euroa vuoden 2024 nuorisotyön toiminta-avustusta liitteessä "Nuorisotyön avustukset vuodelle 2024" olevan erittelyn mukaisesti.
  4.  päättää, että vuoden 2024 toiminta-avustukset laitetaan maksuun kunkin saajan kohdalta vasta, kun vuoden 2023 raportointi on tehty, yhdistys on rekisteröitynyt, yhdistyksen toiminta on kuvattu avustusohjeen mukaisesti avustuksen edellytyksenä olevassa lähellä.fi-palvelussa ja yhdistys on sitoutunut noudattamaan ettistä ohjeistusta.

Lisäksi on huomioitava, että vuoden 2023 toiminta-avustuksen käytöstä raportoidaan erillisen aikataulun mukaan.

Päätös

Lautakunta päätti yksimielisesti, että Setlementti Pori ry:lle ei myönnetä avustusta.

Avustussumma, jota ei myönnetty eli 1.500 euroa jaetaan tasan virkahenkilöstön toimesta niiden hakijoiden kesken, jotka eivät saaneet täysimääräistä avustusta, huomioiden kuitenkin avustushakemuksen haettu summa.

Muutoin avustukset jaetaan pohjaesityksen mukaan.

Kokouskäsittely

Keskustelun aikana Juha Joutsenlahti teki perustellun esityksen, että Setlementti Pori ry:lle ei myönnetä avustusta. Mika Aho kannatti tehtyä esitystä. Mika Aho teki esityksen Setlementti Pori ry:lle esitetyn 1.500 euron avustuksen jakamisesta tasasummana niille hakijoille, jotka eivät ole saaneet täyttä hakemaansa summaa. Ei kuitenkaan enempää mitä hakijan avustuspyyntö on ollut.

Tiedoksi

Avustusta hakeneet, Nanna Grönman, Erja-Liisa Salminen