Vapaa-ajan lautakunta, kokous 13.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Vapaa-ajan lautakunnan lausunto valtuustoaloitteeseen Tekojääradan kattamisen selvitystyön ja tarvittavien toimenpiteiden valmistelun aloittaminen hankkeen toteuttamiseksi

PRIDno-2023-4206

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Liike Nyt valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Niko Viinamäki jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Tekojääradan kattamisen selvitystyön ja tarvittavien toimenpiteiden valmistelun aloittaminen hankkeen toteuttamiseksi. 

Viimeaikaiset talvet ovat tehneet jääurheilun harrastamisesta haastavaa. Katettu tekojäärata olisi monikäyttöinen ja ympärivuotinen liikunta- ja tapahtumapaikka. Talvella se palvelisi kaikkia jääurheilun ja jääliikunnan harrastajia luistelijoista jääpallon kautta jääkiekon harrastajiin. Keväästä ja syksyyn se palvelisi esimerkiksi pesäpallon ja jalkapallon harrastajia. Myös tekojääradan yleisövuorot ovat erittäin suosittuja ja näin ollen kaikkien kuntalaisten saavutettavissa matalalla kynnyksellä. Porissa on pitkät perinteet jääurheilusta ja viimekeväinen Narukerän mestaruuden myötä jääpalloilu nostaa suosiotaan. Sekä nyt kun palloiluhalli jäi toteuttamatta ja 32 miljoonaa euroa säästyi niin olisi hyvä mahdollisuus toteuttaa paljon kaivattu tekojääradan kattaminen. 

Ehdotankin valtuustoaloitteessani, että Porin Kaupunki aloittaa tekojääradan kattamisen selvitystyön sekä tarvittavien toimenpiteiden valmistelun aloittamisen hankkeen toteuttamiseksi. Hankkeen rahoittamisen osalta on syytä aloittaa myös neuvottelut yksityisen sektorin toimijoiden  osalta sekä muiden tukimuotojen esim. sponsoriyhteistyön mahdollistamisen kattamisen aiheuttamiin kustannuksiin. 

Liike Nyt -valtuustoryhmä 

Niko Viinamäki

Christa Lahto 

Jari Haapaniemi"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Petteri Lahti, liikuntayksikön päälikkö, petteri.lahti@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Niko Viinamäki ensimmäisenä allekirjoittajana jätti varavaltuutettu Jari Haapamäen kanssa kaupunginvaltuuston kokouksessa 13.11.2023 § 151 tekojääradan kattamisen selvitystyön ja tarvittavien toimenpiteiden valmistelun aloittamista hankkeen toteuttamiseksi koskevan valtuustoaloitteen. Valtuustoaloite on luettavissa historiatiedoista.

Kaupunginhallitus päätti pyytää kokouksessaan 20.11.2023 § 518 aloitteesta teknisen lautakunnan ja vapaa-ajan lautakunnan lausunnon 29.2.2024 mennessä. 

Vapaa-ajan lautakunnan lausunto:

Valtuustoaloitteessa esitetään Porin tekojääradan kattamisen selvitystyön käynnistämistä sekä kattamisen edellyttämien toimenpiteiden aloittamista hankkeen toteuttamiseksi. Tekojääradan kattamista perustellaan sääolosuhteilla sekä katetun tekojääradan monikäyttöisyydellä ja ympärivuotisuudella liikunta- ja tapahtumapaikkana.

Tekojääradan jäähdytysputkisto uusittiin kesällä 2021. Samassa yhteydessä vaihdettiin myös jäähdytysputkiston päällä oleva kivituhkakerros ja sen päälle asennettiin erityisesti pesäpallokäyttöön soveltuva hiekkatekonurmi. Toimenpiteet olivat teknisen lautakunnan hyväksymän Isomäen alueen yleissuunnitelman (TELA 17.3.2020 / § 55) mukaisia ja hiekkatekonurmikenttä mahdollistaa tekojääradan käyttökauden pidentämisen lähes ympärivuotiseksi. Hiekkatekonurmikenttä, alueen uusitut aidat sekä välittömässä läheisyydessä oleva Karhuhalli wc- ja pukutiloineen mahdollistavat tekojääradan alueen hyödyntämisen harjoitus- ja ottelukäytön lisäksi omatoimiseen liikkumiseen myös kevät-, kesä- ja syyskaudella. Aiemmin tekojäärata oli aktiivisessa käytössä marraskuusta maaliskuuhun, nykyisin alue on aktiivisessa käytössä myös huhtikuusta lokakuuhun.

Aloitteessa tuodaan esiin, että tekojääradan kattaminen tukisi tekojääradan kesäkäyttöä pesäpallon ja jalkapallon osalta. Kesälajeina pesäpallo ja jalkapallo siirtyvät keväällä olosuhteiden salliessa ulos harjoittelemaan ja pelaamaan, joten tekojääradan kattaminen ei edistäisi näiden lajien olosuhteita. Jalkapallon ja pesäpallon olosuhteiden yhteensovittaminen ei ole muutenkaan mutkatonta. Pesäpalloon tarkoitettu lyhytnukkainen hiekkatekonurmi ei alustana sovellu jalkapalloon erityisen hyvin, sillä hiekkakerros tekee kentästä liukkaan ilman piikkareita pelatessa. Tekojääradan vieressä sijaitseva Karhuhalli on vielä pitkälle kevääseen käytössä, mutta kesäkauden halli on pääasiassa tyhjänä ja toimii tarpeen vaatiessa erityisesti jalkapallon varakenttänä, mikäli nurmikentät eivät olosuhteista johtuen ole käytettävissä.

Aloitetta perustellaan talvikauden epävakailla olosuhteilla ja kattamisen vaikutuksella jääpalloilijoiden, jääkiekkoilijoiden, luistelijoiden sekä yleisövuorolla omatoimisesti luistelevien kaupunkilaisten talviliikuntaolosuhteiden paranemisella. Tekojääradan kattaminen edistäisi toteutuessaan talviliikuntaolosuhteita, mutta vastaavasti vähentäisi tekojääradan kesäkauden aikaista käyttöä lähes kokonaan. Tekojäärata on ollut lähes ympärivuotisessa käytössä vasta kaksi kesää, joten vapaa-ajan lautakunta ei pidä perusteltuna muutosta, joka palauttaisi tekojääradan alueen ja infran käytön ympärivuotisesta ainoastaan osan vuodesta tapahtuvaksi.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Vapaa-ajan lautakunta päättää antaa oheisen lausunnon valtuustoaloitteesta kaupunginhallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, Johanna Jokelainen