Valmistelija
Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi
Perustelut
Yleistä vaalipäivän äänestyspaikoista
Vuoden 2024 europarlamenttivaalien vaalipäivä on 9.6.2024.
Vaalilain 9 §:n 3 momentin mukaan jokaisella äänestysalueella on kunnanhallituksen päätöksellä määrätty vaalipäivän äänestyspaikka. Erityisistä syistä äänestyspaikka voidaan sijoittaa äänestysalueen tai kunnankin ulkopuolelle, jollei siitä aiheudu äänestäjille kohtuutonta haittaa.
Vaalilain 67 §:n mukaan äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestysalueessa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kohdalleen.
Kaupunginvaltuusto on 18.5.2020 (§ 66) päättänyt äänestysaluejaosta siten, että äänestysalueita on Porin kaupungissa yhteensä 23. Niiden henkilöiden, joita ei ole merkitty minkään kiinteistön kohdalle, äänestysalueeksi merkitään äänestysalue 002 Teljä ja Malminpää.
Oikeusministeriö on 2.6.2023 päivätyssä kirjeessään on antanut seuraavat ohjeet, mihin seikkoihin kunnan tulee kiinnittää huomiota äänestyspaikkoja määrätessään.
- Äänestyspaikan tulee pääsääntöisesti olla äänestysalueella, mutta erityisistä syistä se voidaan sijoittaa äänestysalueen ulkopuolelle, jollei siitä aiheudu äänestäjille kohtuutonta haittaa;
- Varsinaisen äänestyshuoneen lisäksi äänestyspaikassa tulee olla odotustilaa. Jollei erillistä odotushuonetta ole käytettävissä, on erityinen paikka äänestyshuoneen vieressä sopivalla tavalla erotettava niin, että äänestäjät voivat siitä suoraan siirtyä äänestyshuoneeseen. Tämä paikka on voitava sulkea siten, että pääsy sinne estetään muilta kuin niiltä äänestäjiltä, jotka ovat saapuneet ennen kello 20;
- Äänestyspaikkana käytettävän huoneiston sopivuutta harkittaessa tulisi yhtenä näkökohtana ottaa huomioon myös huoneiston aatteellinen luonne ja käyttötarkoitus. Kansalaisten yhdenvertaisuuden ja julkisen vallan puolueettomuuden näkökulmasta tulisi olla pyrkimyksenä, että vaalihuoneistot ovat aatteellisilta kytkennöiltään mahdollisimman neutraaleja. Merkittävää painoarvoa ei kuitenkaan tulisi antaa sille seikalle, mikä taho omistaa äänestystilan. Merkittävämpänä perusteena on pidettävä tilan sopivuutta arvioitaessa sen käyttötarkoitusta ja varustelua.
- Äänestyspaikan esteettömyydestä huolehtiminen. Liikuntavammaisten ja muiden liikuntaesteisten mahdollisuuksiin äänestää oman alueensa äänestyspaikassa tai ennakkoäänestyspaikoissa on kiinnitettävä erityistä huomiota.
Kunnanhallituksen on huolehdittava vaalilain 9 §:n 4 momentin mukaisesti siitä, että vaalipaikan nimi ja käyntiosoite sekä muut oikeusministeriön määräämät tiedot merkitään Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin. Äänestyspaikat tulee olla merkittynä rekisteriin 22.3.2024 kello 12 mennessä.
Äänestyspaikat Porin kaupungissa
Äänestyspaikoiksi pyritään nimeämään pääosin kaupungin omistuksessa olevia kiinteistöjä. Äänestyspaikalta edellytetään esteetöntä saavutettavuutta ja mahdollisuuksien mukaan pysyvää sijaintia.
Vuoden 2024 presidentinvaalin äänestyspaikoiksi määrätyt paikat toimivat lähtökohtaisesti hyvin, joten europarlamenttivaalien vaalipäivän äänestyspaikoiksi esitetään vastaavia paikkoja kuin vuoden 2024 presidentinvaalissa. Muutoksia äänestyspaikkoihin esitetään lähinnä silloin, kun ne ovat välttämättömiä, mikäli muun muassa kiinteistöt poistuvat käytöstä tai kaupungin omistukseen tulee sellaisia kiinteistöjä, jotka palvelevat vaalipäivän äänestystä aikaisempaa paikkaa paremmin. Presidentinvaalien jälkeen äänestyspaikkoina toimiviin kiinteistöihin ei ole tullut muutoksia.
Ehdotus
Esittelijä
Petri Reponen, petri.reponen@pori.fi
Keskusvaalilautakunta esittää kaupunginhallituksen päätettäväksi, että vuoden 2024 europarlamenttivaalien vaalipäivän äänestyspaikoiksi määrätään oheisen liitteen mukaiset paikat.
Lisäksi keskusvaalilautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus määrää keskusvaalilautakunnan tekemään tarpeelliset merkinnät äänestyspaikkarekisteriin.
Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.