Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 20.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Yksikön päällikön viran perustaminen

PRIDno-2024-164

Valmistelija

  • Heidi Suominen, heidi.suominen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 6.11.2023 päättänyt § 511 Porin kaupungin hallintosäännöstä 1.1.2024 alkaen. Voimaan tulleen hallintosäännön mukaan elinvoima- ja ympäristötoimiala jakautuu kasvupalvelut-, kaavoitus-, rakennusvalvonta-, ympäristö- ja terveysvalvonta-, matkailu- ja markkinointi-, ympäristösuunnittelu- sekä kaupunkikehitys- ja omistajaohjausyksiköihin. Kaupunkisuunnittelu-toimintayksikkö muuttui organisaatiomuutoksessa kaavoitusyksiköksi. Kaupunkisuunnittelu-toimintayksikön esihenkilönä toimi kaupunkisuunnittelupäällikkö, jonka palvelussuhde oli työsuhteinen. Toimintayksikön muuttuessa yksiköksi on tarve muuttaa kaupunkisuunnittelupäällikön nimike ja tehtävä yksikön päälliköksi. Lisäksi organisaatiomuutoksen yhteydessä on havaittu, että kaavoitusyksikön päällikön tehtävä sisältää kunnan delegoitua päätösvaltaa sekä vastuullista valmistelua, joten tehtävässä käytetään julkista valtaa. Kuntalain 87.2 §:n mukaan, julkisen vallan käyttöä sisältävää tehtävää varten perustetaan virka. Viran perustamisesta päättää kaupungin hallintosäännön 41 §:n nojalla kaupunginhallitus. 

Hallintosäännön § 44.2 mukaan kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 4 §:n 3 momentissa säädetyn lisäksi henkilö voidaan ottaa virkasuhteeseen ilman hakumenettelyä, kun työsuhde on muutettava virkasuhteeksi työntekijän tehtäviin kuuluvan julkisen vallan käytön vuoksi ja kun on kyse vakinaisen kelpoisuusehdot täyttävän työntekijän siirtämisestä suostumuksellaan virkasuhteeseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle päätettäväksi, että elinvoima- ja ympäristötoimialalle perustettuun kaavoitusyksikköön perustetaan yksikön päällikön virka. Kaupunkisuunnittelupäällikön toimi muutetaan kaavoitusyksikön päällikön viraksi ilman hakumenettelyä. 

Viran kelpoisuusehtona on arkkitehdin tutkinto. Yksikön päällikön tehtävänä on vastata yksikön toiminnasta, taloudesta ja henkilöstöstä sekä johtaa ja kehittää yksikön toimintaa kaupunginhallituksen, lautakunnan ja toimialajohtajan alaisuudessa ja konsernipalveluiden ohjauksessa. Lisäksi tehtävän tarkoituksena on johtaa kaavoitusyksikköä, jonka tehtävät määritetään elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännössä. Kaavoitusyksikkö vastaa asemakaavoituksesta, ranta-asemakaavoituksen ohjauksesta ja päätöksenteon valmistelusta, yleiskaavoituksesta ja siihen liittyvästä kaupunkirakenteen suunnittelutehtävistä, maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesta osallisuus- ja vuorovaikutustyöstä, maakunnalliseen ja seudulliseen suunnitteluun osallistumisesta, maankäytön suunnittelun ja yhdyskuntarakenteen kehittämisestä, kaupunkikuvan kehittämisestä sekä kulttuuri- ja luonnonympäristöjen vaalimisesta, lakisääteisestä maankäytön suunnitteluun liittyvien aineistojen ylläpidosta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.