Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 20.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 41 Yhteenveto vuoden 2023 ympäristökasvatuksesta

PRIDno-2024-1083

Valmistelija

  • Heli Välimaa, ympäristösuunnittelija, heli.valimaa@pori.fi

Perustelut

Elinvoima- ja ympäristötoimialan ympäristösuunnitteluyksikössä suunnitellaan ja toteutetaan ympäristökasvatusta osana kuntien ympäristönsuojelun hallinnosta annetussa laissa määrättyjä ympäristönsuojelun edistämistehtäviä.

Useita ympäristökasvatustempauksia, teemapäiviä ja -viikkoja toteutetaan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tärkeitä yhteistyötahoja ovat yksikössä meneillään olevat hankkeet, jäteneuvonnasta vastaava Porin seudun kuntien yhteinen jätehuoltoyhtiö Keräämö Oy sekä maakunnan luonto- ja ympäristöseurat. Myös kaupungin eri toimialojen osaamisen yhdistäminen ympäristökasvatustyössä on lisääntynyt ja toiminta tiivistynyt.

Liitteeseen on koottu yhteenveto vuoden 2023 toteutuneesta ympäristökasvatuksesta.

Vuonna 2024 on suunniteltu järjestettäväksi 10 luontoretkeä sekä muutamia muita tapahtumia. Myös vieraslajiasia on esillä Porin jokisuiston vieraskasvilajit hallintaan -hankkeessa ja sen yhteydessä järjestettävissä talkoissa sekä vieraslajinäyttelyssä. Maaliskuun lopulla nostetaan esille Earth Hour-teemaa, ja syyskuun alussa viikolla 36 ohjelmassa on koulujen ympäristöviikko.

Mahanpuruja muovista -hulevesikampanja jatkuu yhteistyössä teknisen toimialan infrayksikön infrajohtamisen, Lastenkulttuurikeskus Kruunupään sekä Keräämö Oy:n kanssa. Toisen roska on toisen taide -teosten pohjalta suunnitellaan tarra syksyn 2024 Mahanpuruja muovista -kampanjaan.

Ympäristösuunnitteluyksikössä on myös käynnistynyt uusi ympäristökasvatushanke, jossa valmistellaan yläkoulujen 7.-8. -luokkalaisille oppimiskokonaisuus maankohoamisrannikon monimuotoisuudesta. Oppimiskokonaisuus tukee 7.-9. -luokkien opetussuunnitelmaa, auttaa syventämään nuorten luontosuhdetta sekä opettaa luonnonluku- ja luonnossa liikkumisen taitoja. Kokonaisuus koostuu koululla toteutettavasta teoriaosuudesta ja tutkimuksellisesta osuudesta maastossa.

Kaupunginhallituksen lokakuussa 2023 hyväksymän resurssiviisaan kiertotalouden tiekartan toimenpiteet on aikataulutettu toteutettaviksi vuoteen 2030 mennessä. Tiekartan asukkaisiin keskittyvään Kestävän arjen -teemaan sisältyy yhtenä tavoitetilana ympäristöosaaminen, johon on suunniteltu 11 ympäristökasvatukseen liittyvää toimenpidettä. Toimenpiteistä suurin osa on koulujen tai varhaiskasvatuksen kanssa tehtävää yhteistyötä, mutta joukossa on myös aikuisille kohdennettuja ympäristöosaamisen taitoja. Myös muissa tiekartan tavoitetiloissa on ympäristöosaamista lisääviä toimenpiteitä.

Ympäristöosaamisen tavoitetilana vuonna 2030 on, että varhaiskasvatuksen, koulujen, seurojen, yhdistysten ja kulttuuritoimijoiden merkitys osana ympäristökasvatusta on tunnistettu ja se tavoittaa kaikki ikäluokat lapsista ikäihmisiin. Asukkaiden tekemät kestävyysteot liittyvät muun muassa energiansäästöön, korjausrakentamiseen, kierrättämiseen sekä harkitsevaan kuluttamiseen. Toimenpiteet ovat joko täysin uusia, kehitteillä olevia tai jo olemassa olevia ja niille on määritelty yksi tai useampia vastuutahoja. Kirjatut ympäristöosaamisen toimenpiteet ovat:

  • Tunnistetaan koulujen ja päiväkotien lähimetsät ja lähiluontokohteet oppimisympäristöinä
  • Porin koulujen ympäristökasvatusviikon kehittäminen ja laajentaminen myös muille kävijöille
  • Kuntalaisten ympäristöosaamisen ja arjen kiertotaloustaitojen kehittäminen
  • Vihreä lippu -toiminnan lisääminen
  • Selvitetään mahdollisuuksia lisätä ympäristökasvatuksen resursseja
  • Kestävän kehityksen toimintamalli ja oppimiskokonaisuudet Intopolkuun
  • Koulujen ja varhaiskasvatuksen ympäristökasvatuksen teemapäivät ja -viikot
  • Kestävän ruokaketjun ja ruokahävikin opetusmateriaalin kehittäminen
  • Porin museot toteuttavat Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää
  • Vihreä Kruunu -ympäristöohjelma Lastenkulttuurikeskus Kruunupäälle
  • Hulevesien makroroskatutkimus ja Mahanpuruja muovista -kampanja

Eettisen vastuullisuuden ja Reilun kaupan edistämisen osalta ympäristökasvatuksessa on tavoitteena lisätä kaupunkilaisten tietoa Reilun kaupan järjestelmästä ja tuotteista sekä kaupungin sitoutumista eettisiin hankintoihin. Myös kaupunkiorganisaation sisällä on edelleen tarpeita viestiä asiasta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi liitteen mukaisen yhteenvedon vuonna 2023 toteutetusta ympäristökasvatuksesta.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.