Joukkoliikennejaosto, kokous 9.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Joukkoliikenneviranomaisen talouden käyttösuunnitelma vuonna 2024

PRIDno-2024-83

Valmistelija

  • Jonna Vainio, jonna.vainio@pori.fi
  • Merika Lanne, merika.lanne@pori.fi

Perustelut

Elinvoima- ja ympäristölautakunta hyväksyi joukkoliikenne-toimintayksikön käyttösuunnitelman vuodelle 2024 kokouksessaan 24.1.2024 (§ 3). Toimintayksikön toimintakate on -5 413 669 euroa, joka on 441 392 euroa enemmän kuin vuonna 2023.

Alkuperäisen talousarvioehdotuksen jälkeen elinvoima- ja ympäristötoimialan talousarvioon tehtiin yksi määrärahaan vaikuttava muutos koskien joukkoliikennettä, sillä joukkoliikenteen valtionavustuksen tiedettiin jäävän kehyksen summasta vielä 290 000 euroa pienemmäksi, joka sitten tasattiin joukkoliikenteen toimintakatteeseen vähentäen palvelujen ostoja.

Joukkoliikennepalvelujen ostoihin on varattu 7,4 M€, josta suurin osa käytetään Porin joukkoliikenteen vuorotarjontaan. Myös Ulvila rahoittaa osaa Ulvilaan ajettavien reittien kustannuksista. Tavoitteellisiin markkinointitoimenpiteisiin on varattu 100 000 euroa.

Yhdessä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja lähikuntien kanssa hankittavista seudullisista yhteyksistä maksetaan noin 300 000 euroa. Rauma-Eurajoki-Pori -yhteysvälillä on aloitettu uusi sopimuskausi, jossa järjestämistapa on vaihtunut käyttöoikeussopimuksesta hankintasopimukseen. Tämä tarkoittaa lipputuloriskin siirtymistä liikenteen rahoittajille.

Elinvoima- ja ympäristötoimialan hankesuunnitelmassa on joukkoliikenteelle varattu 30 000 euroa vuodelle 2024. Tämä investointimääräraha käytetään pysäkkitolppien aikataulunäyttöjen hankintaan.

Elinvoima- ja ympäristölautakunnan kokouksessa 24.1. (§ 3) vahvistettiin myös toimialan toiminnallisina tavoitteina toimenpiteet ja mittarit sekä top10-prosessien taloudelliset tavoitteet, jotka on talousarviokirjassa esitetty kaupungin elinvoima ja hyvinvointi-osiossa tai toimialaan kytkeytyvän top10-prosessin kohdassa toiminnalliset tavoitteet. Joukkoliikenne on nyt toista kertaa top10-prosessi. Talousarvion toiminnallisten tavoitteiden mittarit raportoidaan kaupunginvaltuustolle kolmannesvuosittain. Taloudelliset tavoitteet raportoidaan tilinpäätöksen yhteydessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Joukkoliikennejaosto merkitsee vuoden 2024 talouden käyttösuunnitelman tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Kokouskäsittely

Merkitään, että Arto Nurmi saapui kokoukseen klo 15.06 asian käsittelyn aikana. 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.