Joukkoliikennejaosto, kokous 9.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Joukkoliikenteen kustannusjakosopimuksen päivittäminen Ulvila-Pori yhteysvälillä 5.6.2023 alkaen

PRIDno-2021-832

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jouni Kärki, joukkoliikennesuunnittelija, jouni.karki@pori.fi

Perustelut

Porin ja Ulvilan välinen joukkoliikenne on Porin Linjat Oy:n liikennöimää liikennettä, josta Ulvilan ja Porin kaupungit maksavat liikennöintikorvausta. Tämä alueellinen käyttösoikeussopimus on irtisanottu päättymään 6.6.2021 (kh 12.10.2020 §543).

Uusi hankintasopimus Porin paikallisliikenteen järjestämisestä otetaan käyttöön 7.6.2021 alkaen. Uuteen hankintasopimukseen liitetään tämä päätös liikenteen ostokustannusten jaosta. Porin ja Ulvilan kaupungit sekä Porin Linjat Oy ovat hankintasopimuksen osapuolia Ulvila-Pori yhteysvälin liikenteessä. Tämän liikenteen tilaajana on Porin kaupunki toimivaltaisena viranomaisena. 

Liikenteen järjestämistapaselvityksen yhteydessä Porin kaupunginhallitus kehotti 12.10.2020 § 543 joukkoliikenneviranomaista teettämään ulkoisena asiantuntijapalveluna linjastosuunnitelman, jonka tavoitteena on parantaa linjaston kustannustehokkuutta. Linjastosuunnitelman tekijäksi valittiin puitesopimuksen perusteella Ramboll Finland Oy.

Linjastosuunnitelmaan on liittynyt Porin sisäisen liikenteen lisäksi Ulvila-Pori yhteysvälin liikenne. Tämän liikenteen lähtökohdaksi asetettiin, että pyritään turvaamaan ulvilalaisten ja porilaisten työ- ja asiointiliikenne käytettävissä olevin määrärahoin. Ulvilan ja Porin kaupungit ovat neuvotelleet liikenteen hoitamisesta ja palvelutasosta sekä kustannusjaosta kaupunkien kesken.

Pori- Ulvila väliseen liikenteeseen on esitetty kahta eri linjaa:

1. Kauppatori-Harmaalinna-Friitala-Nummela-Rantala-Friitala-Harmaalinna-Kauppatori

2. Kauppatori-Uusikoivisto-Mynsteri-Krapisto-Mynsteri-Uusikoivisto-Kauppatori

Ramboll on tehnyt edellä mainittujen linjojen osalta kustannusarviot joukkoliikennejaoston evästyksen pohjalta suunnitellulla palvelutasolla. Liikennöintiajat ovat arkisin 7-21 ja viikonloppuisin 11-17. Hinnat alv. 0 %. Kustannuksissa ei ole huomioitu lipputuloja. (Lipputulot vuonna 2019 olivat n. 125 000 €, talvikausi 10 kk linjat 90/94)
 

Linja/kokonaisuus

Talviarki/

euroa

Kesäarki/

euroa

Lauantai/

euroa

Sunnuntai/

euroa

Yhteensä/

euroa

Kauppatori-Harmaalinna-Friitala- Nummela-Rantala-Friitala-Harmaalinna-Kauppatori 181 000 44 000 14 000 14 000 253 000
Kauppatori-Uusikoivisto-Mynsteri-Krapisto-Mynsteri-Uusikoivisto-Kauppatori 180 000 44 000 14 000 14 000 252 000
Yhteensä 361 000 84 000 28 000 28 000 505 000


Pori-Ulvila ostoliikenteen kustannusjako perustuu kuntien välisten neuvottelujen tulokseen. Ne pohjautuvat Spring Advisor Oy:n esitykseen kulkijajakaumasta Pori-Ulvila välillä (1/3 porilaisia ja 2/3 ulvilalaisia) sekä siihen, että Ulvila -vuoroilla palvellaan myös Harmaalinnaa ja Uusikoivistoa.

Tämän perusteella kuntien maksuosuudet ovat Ulvilan kaupunki 60 % ja Porin kaupunki 40 %. Lipputulojen osuus tuloutetaan kunnille samassa suhteessa ja ne vähennetään liikennöitsijälle maksettavasta liikennöintikorvauksesta. Käytännön järjestelyistä maksuliikenteen osalta sovitaan yhdessä kuntien ja liikennöitsijän kesken.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Joukkoliikennejaosto päättää, että Ulvila-Pori joukkoliikenteen liikennöintikorvaus 7.6.2021 alkaen jakaantuu siten, että Ulvilan kaupungin maksuosuus on 60 % ja Porin kaupungin 40 %. Lipputulojen  osuus tuloutetaan kunnille samassa suhteessa ja ne vähennetään liikennöitsijälle maksettavasta liikennöintikorvauksesta. Käytännön järjestelyistä maksuliikenteen osalta sovitaan yhdessä kuntien ja liikennöitsijän kesken. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi
  • Merika Lanne, merika.lanne@pori.fi

Perustelut

Joukkoliikennejaosto päätti kokouksessaan 9.3.2021 § 17, että Ulvila-Pori joukkoliikenteen liikennöintikorvaus 7.6.2021 alkaen jakaantuu siten, että Ulvilan kaupungin maksuosuus on 60 % ja Porin kaupungin 40 %. Lipputulojen  osuus tuloutetaan kunnille samassa suhteessa ja ne vähennetään liikennöitsijälle maksettavasta liikennöintikorvauksesta. Käytännön järjestelyistä maksuliikenteen osalta sovitaan yhdessä kuntien ja liikennöitsijän kesken. 

Porin kaupungin ja Ulvilan kaupungin välillä on 2.11.2021 ja 9.6.2021 allekirjoitettu sopimus laskutusmenettelyistä Ulvila-Pori-yhteysvälin avoimen joukkoliikenteen hankinnassa (laskutusmenettelysopimus). Sopimus  on osa Porin kaupunki toimivaltaisen viranomaisen ja Porin Linjat Oy:n välistä joukkoliikenteen hankintasopimusta. Laskutusmenettelysopimuksen solmimisen jälkeen hankintasopimuksen mukaiseen liikenteeseen on tullut uusi Ulvila-Pori-yhteysvälin reitti 81 11.8.2022 alkaen. Lisäksi hankintasopimuksen mukaisessa liikenteessä käytettävä maksu- ja lippujärjestelmä on vaihtunut 5.6.2023 alkaen. Hankintasopimuksessa sekä lippu- ja maksujärjestelmässä tapahtuneiden muutosten takia myös laskutusmenettelysopimukseen tulee tehdä vastaavat päivitykset. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Joukkoliikennejaosto päättää hyväksyä oheisen laskutusmenettelysopimuksen päivityksen, joka liittyy avoimen joukkoliikenteen ajalla 7.6.2021 - 3.6.2029 voimassa olevaan hankintasopimukseen Porin kaupungin ja Porin Linjat Oy:n välillä. Muutokset astuvat voimaan takautuvasti 5.6.2023 alkaen.

Joukkoliikennejaosto valtuuttaa toimialajohtaja Lauri Kilkun tekemään teknisiä muutoksia päivitettyyn sopimukseen ja allekirjoittamaan sopimuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Porin Linjat Oy, Ulvilan kaupunki

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.