Kaupunginhallitus, kokous 27.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 251 Yhteistoimintasopimus ukrainalaisen Kramatorskin kaupungin kanssa

PRIDno-2023-4309

Valmistelija

  • Janne Vartia, sidosryhmäjohtaja, janne.vartia@pori.fi
  • Pauliina Mäenpää, johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi

Perustelut

Porin ja Kramatorskin kaupunkien välinen yhteistyö

Porin kaupunki kuuluu Union of the Baltic Cities (UBC) verkostoon. Kyseessä on Itämeren alueen johtava kaupunkiverkosto, johon kuuluu jäsenkaupunkeja Tanskasta, Virosta, Suomesta, Saksasta, Latviasta, Liettuasta, Norjasta, Puolasta ja Ruotsista sekä Ukrainasta. Vuonna 1991 perustetun UBC:n tavoitteena on edistää yhteistyötä ja kokemusten vaihtoa Itämeren alueen kaupunkien välillä kestävien kaupunkiratkaisujen ja elämänlaadun edistämiseksi ja toimittamiseksi sekä niille lisäarvon tuomiseksi.

Kramatorsk on yksi ukrainalaisista, UBC-verkostoon liittyneistä kaupungeista. Se on Itä-Ukrainassa, Donetskin alueella sijaitseva, yli 150 000 asukkaan teollisuuskaupunki.

Kramatorskin edustajat ovat keväällä 2023 tiedustelleet muiden UBC-verkostoon kuuluvien kaupunkien valmiutta ja halukkuutta tehdä yhteistyötä sodan jäleisessä kaupungin jälleenrakentamisessa ja uudistustyössä. Porin kaupungin edustajat ovat vastanneet tähän tiedusteluun myöntävästi.

Ukrainan jälleenrakentaminen, Suomen kansallinen suunnitelma, 1. osa 21.12.2023

Hallitusohjelmaan pohjautuva Ukrainan jälleenrakennussuunnitelma julkaistiin 21. joulukuuta 2023. Ulkoministeriö on laatinut kansallisen suunnitelman Ukrainan jälleenrakentamiseen osallistumisesta yhteistyössä muun valtionhallinnon sekä elinkeinoelämän kanssa.

Jälleenrakennussuunnitelman ensimmäinen osa keskittyy siihen, millaista rahoitusta, tukea ja neuvontaa suomalaisyritykset voivat saada osallistuessaan Ukrainan jälleenrakennukseen, joka on rahoituksellisesti ja ajallisesti hyvin mittava jälleenrakentamisurakka. Suunnitelmassa todetaan myös, että Suomi tukee Ukrainan EU-lähentymistä ja sen vaatimia uudistuksia.

Jälleenrakennussuunnitelman toinen osa julkaistaan vuoden 2024 aikana. Siinä käsitellään laajemmin valtionhallinnon ja sidosryhmien osallistumista Ukrainan jälleenrakentamiseen ja sen keskiössä on kehitysyhteistyö- ja humanitaaristen määrärahojen käyttö.

Suomen valtionhallinto tekee jo paljon yhteistyötä Ukrainan kanssa, ja useilla sektoreilla on tehty ns. yhteisymmärryspöytäkirjoja (Memorandum of Understanding, MoU) ukrainalaisten vastinparien kanssa. Näitä on laadittu muun muassa digitaalisen infrastruktuurin rakentamisen, suojaamisen ja kehittämisen saralla (liikenne- ja viestintäministeriö), sodan ympäristötuhojen arvioinnissa, dokumentoinnissa ja jälleenrakennuksessa (ympäristöministeriö), säteily- ja ydinturvallisuudessa (Säteilyturvakeskus) sekä opetussektorilla (opetus- ja kulttuuriministeriö).

Ukrainan jälleenrakentaminen: Suomen kansallinen suunnitelma, 1. osa https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/165344 

Valtioiden välinen yhteistyösopimus 3.4.2024

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi allekirjoittivat Suomen ja Ukrainan välisen turvallisuus- ja yhteistyösopimuksen 3.4.2024. Kymmenvuotinen sopimus on osoitus Suomen pitkän aikavälin sitoutumisesta Ukrainan tukemiseen. Se käsittää useita sektoreita, mukaan lukien poliittisen tuen, tuen Ukrainan puolustukselle ja turvallisuudelle sekä Ukrainan uudistusten ja jälleenrakennuksen tukemisen.

https://www.presidentti.fi/sopimus-suomen-tasavallan-ja-ukrainan-valilla-turvallisuusyhteistyosta-ja-pitkaaikaisesta-tuesta/ 

Yhteistoimintasopimus Porin ja Karamatorskin kaupunkien välillä

Kaupunginhallituksen suunnittelukokouksessa 27.11.2023 kaupunginhallitukselle esiteltiin luonnos Kramatorskin kaupungin kanssa solmittavaksi yhteistyösopimukseksi.

Sopimuksen tarkoitus on luoda ystävällisiä suhteita ja syventää sopijapuolina olevien kaupunkien ja muiden yhteistyöhön osallistuvien tahojen välistä yhteistyötä, joka edistää paikallisten ja alueellisten kehitysongelmien yhteistä ratkaisua erityisesti seuraavilla aloilla: teollisuus; maatalous; kauppa, kuljetus ja logistiikka; tiede ja teknologia; koulutus; terveydenhuolto; ekologia ja luonnon kestävä käyttö; rakentaminen, arkkitehtuuri, kaupunkisuunnittelu ja asuminen; kunnalliset julkiset palvelut sekä investointien ja liiketoiminnan kehittäminen, ml. kansainvälisen teknisen avun hakeminen.

Kyseessä on yhteistyötahtoa ja -valmiutta kuvaava sopimus, joka edellyttää erillistä päätöksentekoa ja sopimista yhteisten aloitteiden, toimien, hankkeiden, ohjelmien ja strategioiden kehittämisen ja toteuttamisen osalta.

Suunnittelukokouksessa 17.5.2024 käytiin alustuksen pohjalta keskustelu siitä, mitä mahdollisuuksia solmittava yhteistyösopimus voisi tuoda Porin kaupunkikonsernille ja alueen yrityksille, edellä mainitut Suomen valtion tekemät, Ukrainan jälleenrakentamisen tukemista ja rahoittamista koskevat linjaukset huomioon ottaen. Yhteistyön teemoina tunnistettiin ainakin koulutusyhteistyö (mm. korkeakoulujen välinen yhteistyö) ja monitahoinen viranomaisyhteistyö (esim. ympäristöasioissa) sekä yhteistyön tuomat mahdollisuudet Porin ja Satakunnan alueella toimiville yrityksille osallistua Ukrainan jälleenrakentamiseen.

UBC-verkostotapaamisen yhteydessä 21.5.2024 järjestetyssä sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa todettiin, että seuraavat viisi asiaa olisivat ensimmäisenä toimenpidelistalla:

  1. Kaupunkilaisten turvallisuuteen liittyvien toimintojen kehittäminen (ml. koulutus ja turvallisuuskeskuksen käyttö)
  2. Koulutukseen liittyvä yhteistyö
  3. (Jälleen)Rakentamiseen liittyvät kokonaisuudet (ml. kaupunkisuunnittelu ja molempien kaupunkien kokonaiskuva suunnittelusta)
  4. Logistiikka ja tukeminen
  5. Kulttuuriyhteistyö

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää Porin kaupungin osalta hyväksyä esityslistan liitteenä olevan, 21.5.2024 allekirjoitetun yhteistyösopimuksen Kramatorskin kaupungin kanssa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.