Vanhusneuvosto, kokous 22.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Satakunnan hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten perustaminen

PRIDno-2022-1437

Perustelut

Satakunnan vanhusneuvostolta on saapunut vanhusneuvoston jäsenille 9.3.2022 seuraava kirje:

"Hyvä vastaanottaja,

Laissa hyvinvointialueesta (HE 8.12.2020) säädetään:

32 § Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimet.

Aluehallituksen on asetettava nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä, ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien turvaamiseksi hyvinvointialueen vanhusneuvosto sekä vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen vammaisneuvosto. Vaikuttamistoimielinten jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielinten jäsenistä siten, että kustakin vaikuttamistoimielimestä valitaan vähintään yksi edustaja. Lisäksi vaikuttamistoimielimiin voidaan valita muita henkilöitä. Aluehallituksen on huolehdittava vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksistä. Vaikuttamistoimielimille tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä lasten ja nuorten, ikääntyneen väestön tai vammaisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta, ja vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.

Tällä kyselyllä selvitämme nykyisten vaikuttamistoimielinten näkemyksiä Satakunnan hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten perustamista varten. Kyselyllä selvitetään alustavia ajatuksia ja ehdotuksia siitä, kuinka 1) hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten tulisi organisoida toimintansa sisäisesti, 2) millä periaatteilla vaikuttamistoimielinten edustajat tulisi valita, 3) millaisia tehtäviä, oikeuksia ja vastuita tulevilla vaikuttamistoimielimillä tulisi olla, 4) kuinka toiminta tulisi resursoida

Kyselyn lisäksi nykyisten toimielinten edustajat kutsutaan osallistumaan myöhemmin info- ja keskustelutilaisuuteen, jossa myös sovitaan jatkovalmistelusta.

Pyydämme, että käsittelette tämän kyselyn ja siihen annettavat vastaukset vaikuttamistoimielimenne kokouksessa tai muussa tapaamisessa. Maakunnallisen vanhusneuvoston ja nuorisovaltuuston tulee mahdollistaa kuntakohtaisten vastaavien toimielinten edustajien osallistuminen vastaamiseen, tarvittaessa kyselyn voi välittää myös suoraan kuntakohtaisille toimielimille vastattavaksi. Vastauksia pyydetään 31.3.2022 klo 16.00 mennessä sähköpostitse. Vastaaminen kestää noin 45 minuuttia.

Lisätietoja:

Sini Gahmberg

KYSELY:

  1. Taustatiedot:

Vastaajan nimi

Vastaajan sähköpostiosoite

Vaikuttamistoimielin, jossa vastaukset käsitelty

  1. Millaisia asioita hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten toimintasäännöissä ja -käytännöissä tulisi huomioida? (kokouskäytännöt, toimikausi, varajäsenet, työryhmät, järjestäytyminen ja vastuuhenkilöt, viestintä, toiminnan muu sisäinen organisoituminen) Kuvaile mahdollisimman tarkasti näkemyksiänne.
  2. Onko olemassa joitain valmiita toimintasääntöjä tai -ohjeita, joita voitaisiin hyödyntää sisäisen organisoitumisen valmistelussa? Laita linkki/liitä tähän
  3. Lainsäädännön (kts. saate) mukaan hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiin tulee valita jäsenet ainakin kuntien vastaavista toimielimistä. Millä periaatteilla tai millaisella prosessilla hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten jäsenet pitäisi mielestänne valita?
  4. Lainsäädännön (kts. saate) mukaan hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiin tulee valita edustajat ainakin kuntien vastaavista toimielimistä. Millä muilla organisaatioilla tai toimijoilla tulisi mielestänne olla oikeus nimetä ehdokas tai jäsen vaikuttamistoimielinten jäseneksi? Tuleeko kelpoisuudelle asettaa joitain ehtoja?
  5. Millaisia oikeuksia tulevilla vaikuttamistoimielimillä tulisi mielestänne olla Satakunnan hyvinvointialueella?
  6. Millaisia vastuita tulevilla vaikuttamistoimielimillä tulisi mielestänne olla Satakunnan hyvinvointialueella?
  7. Millaisia muita tehtäviä tai rooleja tulevilla vaikuttamistoimielimillä voisi mielestänne olla Satakunnan hyvinvointialueella?
  8. Miten hyvinvointialueen tulisi mielestänne resursoida (hyvinvointialueen) vaikuttamistoimielinten toimintaa (esim. palkkiot, tilat, henkilöresurssit)?
  9. Muita huomioita tai ehdotuksia hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten perustamiseen ja toimintaan liittyen. (esim. aikataulu, eteneminen, muut huomiot)
  10. Vapaa sana: Mitä muuta haluatte tuoda esille?"

Ehdotus

Esittelijä

  • Britta Raitala, britta.raitala@pori.fi

Vanhusneuvosto merkitsee Satakunnan vanhusneuvoston kyselyn koskien hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiä tiedoksi ja päättää valtuuttaa vanhusneuvoston työvaliokunnan laatimaan vastauksen asiassa 31.3.2022 mennessä. Annettu vastaus on tuotava vanhusneuvostolle tiedoksi seuraavassa vanhusneuvoston kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Vanhusneuvoston työvaliokunta, Satasote ([peitetty]), Satakunnan vanhusneuvosto ([peitetty])

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.