Kaupunginhallitus, kokous 13.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 427 Osallistuminen kiertotalouden green dealiin

PRIDno-2022-2934

Valmistelija

  • Seppo Salonen, yksikön päällikkö, suunnittelu- ja kehittämisyksikkö, seppo.salonen@pori.fi

Perustelut

Ympäristö- ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat lähestyneet Porin kaupunkia ympäristöministeri Emma Karin ja työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilän allekirjoittamalla kutsukirjeellä. Porin kaupunkia pyydetään mukaan yhteistyöhön, jossa Suomesta tehdään vähähiilisen kiertotalouden edelläkävijä rakentamalla vähähiilisiä kiertotaloussopimuksia valtion ja eri toimijoiden välille. Sopimuksissa yhdistyvät kiertotalous, ilmastonmuutoksen hillintä, luonnon monimuotoisuuden suojelu ja kestävä talous.

Vähähiilinen kiertotaloussopimus on kansallisen Kiertotalousohjelman mukainen uudenlainen menettelytapa vähähiilisen kiertotalouden edistämiseksi kansallisesti. Tavoitteena on saada mukaan sopimukseen vähintään kaksi keskeistä toimialajärjestöä, 2 - 5 oman toimialansa keskeistä yritystä, sekä 20 - 30 edelläkävijäkuntaa ja kaupunkia tai 3 - 7 maakuntaa kesäkuuhun 2023 mennessä. Sopimukseen liittyvät tahot sisällyttävät vaikuttavimmat toimenpiteet kehitettäväksi ja toteutettavaksi osana strategioitaan ja/tai tiekarttojaan. Lisäksi toimijat tekevät vähähiilisen kiertotalouden sopimukseen omat sitoumuksensa, joissa ne asettavat omat tavoitteensa ja määrittelevät omat toimenpiteensä. Jatkossa toimijat edistävät ja seuraavat omien tavoitteidensa ja toimenpiteidensä toteutumista.

Ministeriöt ehdottavat, että sopimuksia aletaan valmistella green deal -malliin perustuen. Green dealit ovat vapaaehtoisia sopimuksia valtion ja elinkeinoelämän tai julkisen sektorin toimijoiden välillä. Vähähiilinen kiertotaloussopimus on eräänlainen green deal, mutta se eroaa tyypillisistä green deal -sopimuksista siten, että kiertotalouden green dealissä ei allekirjoiteta varsinaista sopimusta, vaan se koostuu yhteisistä raameista ja kriteereistä sekä mukaan lähtevien toimijoiden vähähiilistä kiertotaloutta edistävistä sitoumuksista.

Mukaan lähtevät toimijat pääsevät osallistumaan kiertotalouden green dealin raamien sekä tavoitteiden ja toimenpiteiden kehittämiseen ja tätä taustoittavaan skenaariotyöhön omasta näkökulmastaan. Samalla se tarjoaa toimijoiden usein hajanaisia kiertotaloustoimenpiteitä yhdistävän jäntevän raamin. Tätä yhdistävää työtä tehdään jo Porissa Circwaste - Kohti kiertotaloutta -osahankkeessa laadittavassa kiertotalouden tiekartassa, mutta työn on jatkuttava vielä hankkeen jälkeenkin.

Porin kaupunki on jo pitkään toiminut aktiivisesti kiertotalousasioissa. Esimerkkeinä edellä mainittu vuodesta 2017 toteutettu EU:n LIFE IP -ohjelman Circwaste - Kohti kiertotaloutta -hanke, EU:n ICC (Intelligent Cities Challenge) -hanke vuodesta 2021 lähtien, sekä Porin seudun teollisuuden ympärille rakentunut kierrätysliiketoimintaa palveleva toimintaympäristö ja infrastruktuuri (energia- ja kierrätysmateriaalien käsittelyyn erikoistuneet satamat, Peittoon kierrätyspuisto, Kaanaan teollisuusalue).

Porin kaupungin toivotaan ilmoittamaan osallistumisestaan osallistumiskirjeellä 30.6.2022 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • XAino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja

Pori ilmoittautuu halukkaaksi osallistumaan vähähiilisen kiertotaloussopimuksen laadintaan, sitoutuu kesään 2023 kestävään valmisteluun ja valmistelee yhteistyössä ministeriöiden ja valtion tutkimuslaitosten kanssa sopimusehdotuksen. Päätös sopimuksen lopullisesta hyväksymisestä tehdään erikseen syksyllä 2023.

Kaupunginhallitus valtuuttaa Circwaste- Kohti kiertotaloutta -hankkeen tekemään sopimuksen valmistelutyön hankkeen nykyisen kiertotalouden tiekarttatyön yhteydessä, ja hyödyntämään valmistelussa eri toimialojen työntekijöiden työpanosta.

Kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginjohtajan allekirjoittamaan osallistumiskirjeen kaupungin puolesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginjohtaja, tekninen toimiala, sivistystoimiala, elinvoima- ja ympäristötoimiala, Circwaste-hanke/Katja Alakerttula

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.