Kaupunginhallitus, kokous 15.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 471 Ympäristötarkastajan viran perustaminen

PRIDno-2022-2778

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Joni Mustonen, vs. yksikön päällikkö, ympäristö- ja terveysvalvontayksikkö, joni.mustonen@pori.fi

Perustelut

Jätelainsäädännön uudistuksen myötä jätelain mukaiset kunnan valvontaviranomaisen tehtävämäärät tulevat entisestään kasvamaan. Jätelaki esimerkiksi velvoittaa jatkossa kiinteistökohtaiseen biojätteen erilliskeräykseen. Erilliskeräyksen voi korvata kiinteistöllä tapahtuvalla kompostoinnilla, josta on tehtävä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoituksia koskevat valvontatehtävät kuuluvat ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Nykyisellä henkilöstöresurssilla ei jätelain mukaisten valvontatehtävämäärien kasvuun pystytä kohtuullisesti vastaamaan. Valvontatehtäviin jouduttaisiin osoittamaan ympäristönsuojelulainsäädännön mukaisiin lupa- ja valvontatehtäviin varattua henkilöresurssia, mikä todennäköisesti aiheuttaisi viiveitä erityisesti lupien ja ilmoitusten käsittelyssä. Nyt perustettavaksi esitettävällä viralla varmistetaan, että jätelain uudistuksen myötä lisääntyvät tehtävät pystytään hoitamaan kohtuullisesti ja, että ympäristönsuojelulainsäädännön mukaisiin lupa- ja valvontatehtäviin varattu resurssi on riittävä. Tämä sujuvoittaa viranomaismenettelyä, mikä omalta osaltaan tukee elinvoimaa.

Ympäristö- ja terveysvalvontayksikkö hoitaa toistaiseksi voimassa olevien sopimusten perusteella Eurajoen kunnan, Harjavallan kaupungin, Pomarkun kunnan ja Ulvilan kaupungin ympäristönsuojelun viranhaltijatehtäviä. Tehtävät ovat viranomaistoimintaa, jota hoitavan henkilön tulee olla virkasuhteessa. Sopimusten mukaisten viranhaltijatehtävien hoitamiseksi tulee ympäristö- ja terveysvalvontayksiköllä olla tarvittava viranhaltijaresurssi. Ympäristötarkastajan viran palkkakustannus sivukuluineen on vuosittain noin 50 000 euroa, josta Porin kaupungin maksuosuus on varattuna ympäristö- ja terveysvalvontayksikön vuoden 2023 talousarvioon.

Nyt esitettäväksi perustettavan viran tarkoituksena on, että viranhaltija hoitaa jätelain mukaisia valvontatehtäviä Porin kaupungin lisäksi palvelumyyntisopimuksen mukaisissa kunnissa. Henkilöresurssin lisäämisestä ja kustannusjaosta on neuvoteltu palvelumyyntisopimuksen mukaisten kuntien kanssa, ja ne ovat osaltaan tämän hyväksyneet.

Ehdotus

Esittelijä

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle päätettäväksi, että elinvoima- ja ympäristötoimialan ympäristö- ja terveysvalvontayksikköön perustetaan 1.1.2023 alkaen ympäristötarkastajan virka.

Viran kelpoisuusehtona on tehtävään soveltuva ammattikorkeakoulututkinto tai vastaava aikaisempi opistotasoinen tutkinto. Viran tehtäväkuvaus sisältää jätelain mukaiset kunnan valvontaviranomaisen tehtävät Porissa sekä ympäristönsuojelun palvelumyyntisopimuksen mukaisissa kunnissa (Eurajoki, Harjavalta, Pomarkku ja Ulvila).

Tehtäväkohtaisesta palkasta päättää henkilöstöjohtaja toimialajohtajaa kuultuaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Joni Mustonen, vs. yksikön päällikkö, ympäristö- ja terveysvalvontayksikkö, joni.mustonen@pori.fi

Perustelut

Elinvoima- ja ympäristölautakunta on kokouksessaan 29.6.2022 §123 käsitellyt ympäristötarkastajan viran perustamista. Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle päätettäväksi,​ että elinvoima-​ ja ympäristötoimialan ympäristö-​ ja terveysvalvontayksikköön perustetaan 1.1.2023 alkaen ympäristötarkastajan virka.

Viran kelpoisuusehtona on tehtävään soveltuva ammattikorkeakoulututkinto tai vastaava aikaisempi opistotasoinen tutkinto. Viran tehtäväkuvaus sisältää jätelain mukaiset kunnan valvontaviranomaisen tehtävät Porissa sekä ympäristönsuojelun palvelumyyntisopimuksen mukaisissa kunnissa (Eurajoki,​ Harjavalta,​ Pomarkku ja Ulvila).

Tehtäväkohtaisesta palkasta päättää henkilöstöjohtaja toimialajohtajaa kuultuaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto, ympäristö-​ ja terveysvalvontayksikkö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.