Kaupunginhallitus, kokous 15.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 474 Teknisen lautakunnan lausunto: Kaupunginsairaalan B2-siiven hankesuunnittelu

PRIDno-2022-2923

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Kalli, Tilahallintakoordinaattori, paivi.kalli@pori.fi

Perustelut

Hankesuunnitelman taustaa

Hankesuunnitelman lähtökohtana on peruskorjata kaupunginsairaalan B-rakennuksen B2-siipeen tilat sekä kuvantamisen- että laboratoriopalveluille. B-rakennus on rakennettu vuonna 1971. B-rakennus on B2-siipeä lukuun ottamatta täysin peruskorjattu ja kaikki vesikatot uusittu. B2-siipi on lähes alkuperäisessä kunnossa, lukuun ottamatta laiteuusintojen yhteydessä tehtyjä muutostöitä.

B2-siivessä sijaitsee tällä hetkellä kuvantaminen. Laboratorio sijaitsee tällä hetkellä kaupunginsairaalan C5-osassa. Kaupunginsairaalan laboratorion ja kuvantamisen tehtävänä on tarjota näytteenotto- ja tutkimuspalveluita Satakunnan sairaanhoitopiirin ja Satakunnan alueen terveyden- ja sosiaalihuollon yksiköiden tarpeisiin. 1.1.2023 alkaen tehtävät siirtyvät hyvinvointialueelle.

Hankesuunnitelma 

Laboratoriopalveluiden siirto kuvantamisen yhteyteen parantaa asiakaspalvelua sekä tehostaa tilankäyttöä. Peruskorjauksen myötä asiakasliikenne B2-siipeen kasvaa merkittävästi.  Kuvantamisen tutkimuksia B2-siivessä tehtiin vuonna 2021 yhteensä 5087 kappaletta. Maantiekadun laboratoriossa käy asiakkaita viikoittain noin 1400 asiakasta ja heidän lisäksi puolella asiakkaista on saattaja mukana. Kuvantamisen ja laboratorion toimintoja ei ole tarkoitus laajentaa, vaan tilaohjelma perustuu toiminnan nykyiseen mitoitukseen. Verrattaessa hankesuunnitelman huonetilaohjelmaa nykyisiin tiloihin on huomattavaa, että tilamäärä pienenee nykyisiin tiloihin nähden.

Hankeohjelman laadintaa on edeltänyt useita selvitystöitä koskien kaupunginsairaalan B2-siiven peruskorjaushankkeen tilaratkaisuja. Tilaratkaisuja tutkittiin muun muassa simuloinnilla ja arkkitehdin laatimilla luonnossuunnitelmilla. Hankesuunnitelmaluonnos on suunniteltu BackOffice-mallin mukaisesti, jossa henkilökunnan tilat ja toiminnot ovat erillään asiakastiloista.  Toimintamallilla saadaan parannettua työturvallisuutta ja tietoturvaa, mutta se lisää muun muassa huoltoliikennekäytävien pinta-alaa. Haasteena on saada BackOffice-toimintamallin kaikki tarvittavat tilat mahdutettua B2-siipeen. Tilatarpeita sekä tilamitoitusta jouduttiin karsimaan. Karsimisesta huolimatta arkkitehdin laatima hankesuunnitelmaluonnos 30.5.2022 on tilamitoitukseltaan tiukka.  Asiakas-wc:t, henkilökunnansosiaalitilat ja gynekologin tilat karsittiin pois B2-siivestä. Karsintaa jouduttiin tekemään, koska tilatarpeet olivat liian suuria B2-siiven pinta-alaan nähden. Asiakas-wc:t on sijoitettu tilakaaviossa viereiseen B3-aulaan, jota voidaan hyödyntää myös B2-siiven odotusaulana. Gynekologin tilat sijaitsevat toistaiseksi nykyisessä paikassa ja näiden sijoittamista esimerkiksi Maantiekadulla Naisten terveystarkastustilojen yhteyteen tulee tarkastella erillisellä tilatarkastelulla.  B2-siiven henkilökunnalle osoitetaan sosiaalitilat kellarista. Kaupunginsairaalan kellarin sosiaalitilojen tarpeista tehdään erillinen selvitys syksyllä 2022. Sosiaalitilojen mahdollisia kustannuksia ei ole huomioitu tässä hankesuunnitelmassa.

1.kerroksen peruskorjauksen lisäksi B2-siiven kellarin varastotiloissa ja arkistotiloissa tehdään pienempiä korjaustöitä. Hankesuunnitteluvaiheen aikana tehtiin asbesti- ja haitta-ainetutkimus sekä kellarin pintakosteuskartoitus.

Aikataulu

  • Rakennussuunnittelun aloitus syksyllä 2022- valmis keväällä 2023
  • Rakennustöiden aloitus kesällä/ syksyllä 2023
  • B2-siiven käyttöönotto kesällä/ syksyllä 2024

Kustannukset

Kustannusarviot on laadittu Talonrakennuksen kustannustietokirjan rakennusosa-arvio menetelmällä TAKU 2022 –ohjelmalla Porin hintatasoon (06/2022). Käytetty Haahtela-indeksi on 95,5.

Hankesuunnitelmassa on laadittu tilaohjelma, aikataulu sekä tavoitehinta-arvio hankkeelle, joka on yhteensä 2 700 000 € ilman väistötilakustannuksia. Talousarviossa on varattu hankkeen suunnitteluun ja rakentamiseen vuodelle 2022 100.000 € ja vuodelle 2023 1 200 000 € sekä vuodelle 2024 1 400 000 € eli yhteensä 2 700 000 €. 

Ei sisällä sosiaalitilojen, eikä väistötilojen kustannuksia. Kustannukset eivät sisällä irtaimiston ja toiminnan kojeiden sekä laitteiden kustannuksia. Irtaimiston ja toiminnan kojeiden sekä laitteiden hankinnoista ja kustannuksista vastaa hyvinvointialue. Näiden kustannukset tulee varata hyvinvointialueen budjetista.

Tilojen peruskorjaus ja korjaustoimenpiteet vaikuttavat vuokran määräytymiseen. Vuokran määritys tehdään syksyn 2022 aikana kaikkiin hyvinvointialueen kohteisiin.

Laaditun tavoitehintalaskelman mukaan kustannusarvio koko hankkeelle on 2 700 000 euroa (alv. 0%), josta poistojen osuudeksi tulee noin 135 000 €/vuosi (20 vuotta). 

Peruskorjauksen vaikutuksien arviointia

B2-siiven peruskorjauksen aikana 2023-2024 Maantiekadun potilaat natiivikuvataan Satasairaalassa. Laboratoriotiloille ei ole väistötilatarvetta, koska laboratoriopalvelut toimivat B2-siiven peruskorjauksen aikana nykyisissä tiloissaan. Luuntiheys- ja ultraäänitutkimuksille tarvitaan kaksi väistötilahuonetta peruskorjauksen ajaksi. Hankesuunnittelutyöryhmä kartoitti useampia eri väistötilavaihtoehtoja. Maantiekadun toimipisteestä ei vaatimusten täyttäviä väistötiloja löytynyt. Luuntiheysmittaus- ja ultraäänitutkimusten väistötilat on suunniteltu Ulvilan terveyskeskuksen vanhan röntgenhuoneen yhteyteen. Mikäli B2-siiven peruskorjaushankkeen aikataulu siirtyy, tulee väistötilaratkaisut suunnitella uudelleen.

Laboratoriopalveluiden siirto kuvantamisen yhteyteen parantaa asiakaspalvelua sekä tehostaa tilankäyttöä. Lisäksi saavutetaan synergiaa mm. odotustilojen, henkilökunnan tauko- ja kokoontumistilojen sekä ajanvaraustilojen osalta. Tällä hetkellä kuvantamisentilat ovat väljät ja tilankäyttö B2-siivessä ei ole tehokasta. Vastaavasti nykyiset laboratorion tilat vapautuvat muuhun käyttöön. Sijainniltaan B2-siipi on hyvä ja hyvin asiakkaiden tavoitettavissa.

Esteettömät ja toiminnallisesti käytännölliset tausta- ja toimistotilat parantavat henkilökunnan työhyvinvointia ja työturvallisuutta ja työn tehokkuutta. Hankesuunnitteluluonnoksen BackOffice -toimintamallin tilamitoitus on tiukka ja jatkosuunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota toimintojen mitoitukseen ja lisätä tilojen synergiaa.

Liitteet

Hankesuunnitelma liitteineen

Ehdotus

Esittelijä

Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi

Perusturvalautakunta päättää esittää tekniselle lautakunnalle ja edelleen kaupunginhallitukselle hankesuunnitelman hyväksymistä osana investointiohjelman ja pyytää liittämään hankesuunnitelman perusteluiksi kaupungin tulevien vuosien taloussuunnitelmaan. 

Päätös

Päätös esityksen mukaan seuraavalla lisäyksellä:

Terveysriskin minimoimiseksi kellarin kosteusvaurio tulee huomoida sosiaalitiloja suunniteltaessa.

Valmistelija

Jouni Salonen, Tilajohtamisen toimintayksikön esimies, jouni.salonen@pori.fi

Perustelut

Perusturvalautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 14.6.2022. Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Rakennuksen peruskorjaus tulee nostamaan hyvinvointialueelta perittävän vuokran määrää. Vuokranlaskentamekanismin mukaan tekninen arvo nousee 2,752.605 euroon ja perittävä vuokra tulee olemaan noin 219.806 euroa vuodessa 658 neliöstä. Hankesuunnitelmasta pyydetään Hyvinvointialueelta lausunto ennen vuokrasopimuksien tekemistä. Vuokrasopimukset tehdään hyvinvointialueen kanssa syksyllä 2022. Kohde kuuluu 3+1 vuokrasopimusmallin piiriin. 

 

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle kaupunginsairalaan B2-siiven hankesuunnitelman hyväksymistä osana investointiohjelmaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Antti Lehtonen poistui tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen (klo. 17:08) ja hänen varajäsenensä Jussi Ruuti saapui kokoukseen hänen tilalleen (klo 17:08).

Valmistelija

  • Päivi Kalli, Tilahallintakoordinaattori, paivi.kalli@pori.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 28.6.2022. Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä kaupunginsairalaan B2-siiven hankesuunnitelman osana investointiohjelmaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

__________________

Merkitään, että Sinikka Alenius poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, Satakunnan hyvinvointialue, aluehallituksen jäsen) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Aila Haikkonen poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, Satakunnan hyvinvointialue, aluehallituksen jäsen) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Esteellisyys

  • Sinikka Alenius ja Aila Haikkonen

Tiedoksi

Satakunnan hyvinvointialue

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.