Tekninen lautakunta, kokous 6.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 149 Porin katujen talvikunnossapidon kehittäminen

PRIDno-2022-4459

Valmistelija

  • Ismo Ahonen, kaupunginpuutarhuri, ismo.ahonen@pori.fi

Perustelut

Nykytilan arviointi:

Talvikunnossapidon resursseja on pienennetty Porissa viimeisten vuosien ajan talousarviopäätöksissä edellytettyjen säästöjen yhteydessä. Myös rekrytointikielto ja kaluston uusimattomuus ovat tehokkaasti pienentäneet mahdollisuuksia talvikunnossapitoon. Teknisen toimialan infran kunnossapidon vakituisen henkilöstön määrä on vähentynyt vuosien 2018 – 2022 välillä 16 henkilöllä. Myös muiden talvikunnossapitoa suorittavien toimintayksiköiden resurssit ovat vähentyneet. Talven 2022 talvikunnossapidon resursseista omista kuljettajista on jäänyt eläkkeelle tai muuten työsuhde päättynyt kuuden vakituisen henkilön ja kahden määräaikaisen osalta.

Porin kaupunki on infra-alueiden talvikunnossapidon kustannuksissa selvästi alemmalla tasolla kuin muut kaupungit talvikunnossapidon alueellisiin määriin nähden. Tasoero näkyy selkeästi lumisadetilanteessa liikkeelle lähtevien yksiköiden määrässä. Viime talvena Porin resurssi oli 32 liikkeelle lähtevää alueyksikköä, joista 17 hoiti kevytliikenneteitä ja 15 katuja. Näiden alueyksiköiden tukena on tiehöyliä ja aura-autoja pääreiteillä. Auraavia yksiköitä muissa kaupungeissa kunnossapitomäärään suhteutettuna saadaan liikkeelle noin kaksinkertainen määrä (mm. Jyväskylä, Hämeenlinna).

Porissa tapahtuu vuosittain yli 100 henkilövahinkoon johtanutta liikenneonnettomuutta, jotka aiheuttavat Porin kaupungille laskennallisesti vuosittain noin 8 miljoonan euron välittömät ja välilliset kustannukset. Onnettomuuksia ja niiden aiheuttamia kustannuksia voidaan vähentää liikenneturvallisuutta parantavilla investoinneilla kuten talvikunnossapidolla.

Toimintasuunnitelma:

Talvikunnossapidon tason nostamiseksi tulevalle talvelle 2023 lisätään neljä alueyksikköä verraten talveen 2022. Kaikkien lisäalueyksiköiden ensisijainen tehtävä on kevytliikennereittien hoitaminen. Lisäyksiköt johtavat kevytliikennereittien nopeampaan käsittelyyn, jonka jälkeen lisäyksiköt siirtyvät asuntokatujen talvikunnossapitoon. Lisäalueyksiköistä hankitaan kaksi kilpailuttamalla. Auraushenkilökunnan määrää lisätään 4 oppisopimuksella ja 4 määräaikaisella talvikauden työsuhteen avulla.

Pidemmällä aikavälillä vuoden 2025 aikana tavoitteena on lisätä alueyksiköiden määrää 15 yksiköllä verraten talveen 2022. Lisäys tapahtuu pääosin kilpailuttamalla seudun talvikunnossapitourakoitsijoita. Oman henkilökunnan määrä pidetään talven 2022 tasolla tarpeellisin rekrytointien avulla.

Lisäksi suunnitelmana on parantaa liukkauden torjuntaa. Alueellisten hiekkasiilojen määrää lisätään neljällä kappaleella ja hiekoittimia hankitaan kuusi kappaletta lisää. Tarvittaessa hiekoittimia annetaan myös urakoitsijoiden käyttöön. Olennaista on myös uusia omaa aurauskonekalustoa toimintavarmuuden takaamiseksi. Kalustoa uusitaan ja lisätään vuosittain laadittavan suunnitelman mukaisesti määrärahojen puitteissa.

Urakoitsijoiden kilpailutus tehdään tarjouspyyntövaiheessa markkinavuoropuhelun kautta. Ensimmäinen markkinavuoropuhelu käytiin urakoitsijoiden kanssa toukokuussa 2022.

Talvikunnossapidon työnohjausta ja reittioptimointia kehitetään yhdessä kaupungin ICT-yksikön kanssa. Selvityksessä on myös talvikunnossapitokaluston sijaintitiedon jakaminen kaupungin verkkosivuilla.

Talvikunnossapidon kustannus oli vuonna 2021 noin 900.000 € resurssien nosto 32 yksiköllä toimittaessa.  Talvelle 2023 yksiköiden määrän nosto 4:llä 36 yksikköön lisää kustannuksia arviolta 113.000 eurolla. Vuodelle 2025 tavoitteen saavuttaminen yksiköiden nosto 15:lla merkitsee noin 422.000 euron kustannusnousua talvikunnossapitoon. Arviot perustuvat vuoden 2021 toteutuneeseen kustannustasoon, joka saattaa olla liian alhainen nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössämme. Lisäksi talvien lumimäärä ja liukkauden määrä vaikuttaa kustannustasoon – esimerkiksi hiekoitushiekan kulutus kasvaa toiminnan tehostuessa. Lisäksi rahoitusta vaatii kalustoinvestoinnit hiekkasiiloihin, hiekoittimiin ja aurauskalustoon.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta hyväksyy edellä olevan suunnitelman Porin katujen talvikunnossapidon tehostamiseksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

infrankunnossapito@pori.fi

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.