Kaupunginhallitus, kokous 5.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 511 Kaupunginhallituksen käyttöön merkityn määrärahan vapauttaminen Elinvoima- ja ympäristötoimialan työllisyyspalveluiden käyttöön

PRIDno-2022-1694

Valmistelija

  • Jonna Vainio, jonna.vainio@pori.fi

Perustelut

Talousarvion 2022 täytäntöönpano-ohjeiden mukaan, mikäli määräraha on merkitty talousarviossa kaupunginhallituksen käyttöön, toimialan tulee tehdä perusteltu esitys kaupunginhallitukselle määrärahan vapauttamisesta toimialan käyttöön.

Työllisyyspäällikkö Jenni Ketosen kirje:

”Kaupunginhallitus päätti vuoden 2022 talousarviokäsittelyn yhteydessä myöntää työllisyyspalveluille 700 000 euron lisämäärärahan pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen. Summa perustui vuoden 2021 vastaavankokoiseen ylitykseen. Vuonna 2022 talousarviossa on varattu työllistämispalkkoihin 3 624 130 euroa ja siinä on mukana laskennallisesti myös KH:n lisämääräraha 700 000 euroa. Vuoden 2022 tavoitteena on työllistettyjen asiakkaiden määrän pitäminen vuoden 2021 tasolla ja se edellyttää lisämäärärahan käyttöä. Kesäkuun loppuun mennessä palkkatuella ja kaupungin omalla tuella työllistettyjen kuukausittainen keskiarvo oli viime vuonna 147 henkilöä ja tänä vuonna 175 henkilöä. 

Vuoden 2022 osalta työllistämisessä ovat korostuneet ns. velvoitetyöllistettyjen selkeä määrällinen kasvu, joka on osaltaan johtanut myös työllistämismenojen lisääntymiseen. Näiden ikääntyneiden työttömien työnhakijoiden työllistäminen on kunnalle velvoittavaa. Teknisen toimialan infra-yksikköön palkattiin kausityöhön yli 60 työllistettyä ja perusturvaan n. 50 työllistettyä. Meneillään olevan kuntakokeilun ansiosta ohjaus palkkatukitöihin on ollut aiempaa runsaampaa. Lisääntyneen työllistämisen johdosta budjetoidut määrärahat (mukaan luettuna nyt haettavana oleva 700 000 euroa) ovat vaarassa ylittyä syksyn aikana, mutta työllistäminen näkyy toisaalta positiivisesti työmarkkinatuen maksuosuuslistalla. Kaupungin työllistämismäärärahaa käytetään maksuosuuslistalla oleviin sekä ennaltaehkäisevästi nuoriin työttömiin ja lähellä työmarkkinatuen maksuosuuslistan kriteereitä oleviin työttömiin työnhakijoihin. Palkkatuella työllistäminen on vaikuttavin keino vaikuttaa kunnan maksuvastuisiin työmarkkinatuen maksuosuuksista.”

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää vapauttaa talousarviossa 2022 kaupunginhallituksen käyttöön merkityistä työllistämisen määrärahoista työllisyyspalveluiden käyttöön 700 000 euroa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

_________________

Merkitään, että tämän asian jälkeen käsiteltiin asia § 513.

Tiedoksi

Työllisyyspalvelut/Jenni Ketonen