Kaupunginhallitus, kokous 7.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 661 Kaikille kuntalaisille mahdollisuus osallistua mielipidekyselyihin, valtuustoaloite, useat valtuutetut, ensimmäinen allekirjoittaja Sinikka Alenius

PRIDno-2022-3429

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Useat valtuutetut, ensimmäinen allekirjoittaja Sinikka Alenius, jättivät valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Valtuustoaloite

Kaikille kuntalaisille mahdollisuus osallistua mielipidekyselyihin

Porin kaupunginhallintosäännön 130 §:n mukaan esitän, että kaupungin viestintä kartoittaa erilaiset kuntalaisten toimintakyvyn puutteista johtuvat esteet, jotka rajoittavat mielipidekyselyihin vastaamista ja muuta osallistumista, ja että kaupungin viestintä laatii ohjeet, miten nämä rajoitteet mielipidekyselyitä tehtäessä otetaan huomioon. 

Eräs näkövammainen porilainen otti minuun yhteyttä ja kertoi, ettei ollut voinut vastata kaupungin järjestämään mielipidekyselyyn. Kyselyssä ei ollut tarvittaa linkkiä ohjelmaan, jonka avulla hän olisi voinut vastata kyselyyn. Kyselyn oli järjestänyt kaupungin käyttämä konsulttiyhtiö. Mielestäni kaupungin tulee järjestäessään mielipidekyselyitä, asukastilaisuuksia tai käyttäessään muita osallistamisen muotoja, ottaa huomioon terveyteen liittyvät rajoitteet, jotka vaikeuttavat kuntalaisten vastaamista. Myös konsulteille tulee kertoa, että nämä rajoitteet on otettava huomioon ja vastaamisen on oltava mahdollista rajoitteista riippumatta. 

Porissa 6.6.2022

SInikka Alenius, SDP

Ari Nordström

Sonja Myllykoski"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Useat valtuutetut, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Sinikka Alenius, jättivät valtuuston kokouksessa 20.6.2022 § 110 Kaikille kuntalaisille mahdollisuus osallistua mielipidekyselyihin -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan pyytää aloitteesta viestintäyksikön lausunnon.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely ovat historiatiedoissa. Viestintäyksikön lausunto on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

_______________________

Merkitään, että Petri Huru saapui kokoukseen ennen tämän asian käsittelyä kello 15.09.

Merkitään, että Mari Kaunistola saapui kokoukseen ennen tämän asian käsittelyä kello 15.10.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.