Kaupunginhallitus, kokous 7.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 668 Porin luontopalveluille kehittämisstrategia, valtuustoaloite, SDP valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja Erno Välimäki

PRIDno-2021-2474

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Porin SDP valtuustoryhmä ensimmäisenä allekirjoittajana Erno Välimäki jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

Luontomatkailun arvo niin henkisen hyvinvoinnin kuin liiketoimintaedellytysten luojana on jatkuvassa kasvussa. Selkämeren kansallispuisto ja Yyteri sekä Joutsijärvi ovat hyviä esimerkkejä Porin seudun luonnon ainutlaatuisuudesta. Näitä helmiämme tulee kehittää pitkäjänteisesti yhdistäen herkän luonnon suojelu ja luontomatkailun liiketoimintapotentiaalin kehittäminen luomaan työtä ja toimeentuloa Poriin.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen suomin oikeuksin esitän, että Porin kaupunki käynnistää strategia- ja kehitystyön, jolla viitoitetaan näiden luontoarvojemme suojelu ja kehitys tuleviksi vuosiksi ja vuosikymmeniksi. Pitkän tähtäimen strategia toisi myös uskottavuutta kunnianhimoisemmille tavoitteille kuten Joutsijärven alueen kansallispuistostatuksen hakemiselle. Strategia tuodaan päätettäväksi kaupunginvaltuuston tasolle, sen toteutumista seurataan talouden ja toiminnan seurannan yhteydessä ja siinä huomioidaan ainakin seuraavat näkökulmat:

1. Luontokohteiden rakentamisen ja ylläpidon kokonaisvastuun keskittäminen työn tekemisen koordinoinnin ja laadunvalvonnan parantamiseksi. Tällä hetkellä useat tahot pyörivät samojen toimintojen piirissä ja palautteet eivät välttämättä kulje käyttäjiltä tekijöille. Olisi luonnollista, että yksi taho kaupunkiorganisaatiossa vastaisi rakennus- ja ylläpitotoiminnan suunnittelusta ja toteuttamisesta sekä sen seurannasta.

2. Yritysyhteistyön parantaminen; Luodaan säännöllinen yhteistyöverkosto alueen matkailu- ja luontopalveluja tarjoaviin yrityksiin sekä erilaisiin kolmannen sektorin toimijoihin. Näin varmistetaan eritoimijoiden toimenpiteiden samansuuntaisuus ja edistetään luontopalvelujen strategian toteutumista.

3. Huomioidaan ja kehitetään työllistämisen roolia vähintään aiemman, hyvän tason mukaisesti ja etsitään aktiivisesti uusia tapoja ja kumppaneita työllisyydenhoidon verkoston laajentamiseksi luontopalveluissa.

4. Resursoidaan luontopalvelut riittävällä tasolla, jotta toiminnan suunnittelun, toteuttamisen ja valvonnan kannalta keskeinen henkilöresurssi voidaan pitää kaupungin omilla kirjoilla.

5. Tiivistetään Porin ainutlaatuisten luontopalvelujen markkinointia - esimerkiksi tällä hetkellä netin suosituimman luontopalveluhaun, luontoon.fi-sivuston, listoilta ei löydy Porin alueen luontokohteita. Keskitetty luontokohteiden ylläpito-organisaatio olisi luonnollinen yhteistyökumppani kaupungin viestintätoimijoilla tuomaan yhteistyössä Porin luonnon erityislaatuisuutta esiin.

6. Käynnistetään Porin keskeisiin luontokohteisiin liittyvillä reiteillä ulkoilureittitoimitukset, joilla varmistetaan reittien pysyvyys ja mahdollistetaan retkeilyreitteihin liittyvien rakenteiden kehittämismahdollisuudet.

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

Jenni Ketonen, työllisyyspäällikkö, jenni.ketonen@pori.fi

Perustelut

Porin SDP valtuustoryhmä, ensimmäisenä allekirjoittajana Erno Välimäki, on jättänyt kaupunginvaltuuston 24.5.2021 kokouksessa valtuustoaloitteen. Kaupunginhallitus on päättänyt kokouksessaan 31.5.2021 pyytää aloitteesta elinvoima-​ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot 31.8.2021 mennessä.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista. 

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää antaa valtuustoaloitteeseen seuraavanlaisen lausunnon kaupunginhallitukselle:

Elinvoima- ja ympäristölautakunta pitää valtuustoaloitetta hyvänä ja sitä voidaan pitää tärkeänä asiana. Porin luontopalveluille laaditaan ohjelma, joka valmistellaan luontopalveluiden asiantuntijoiden ja sidosryhmien yhteistyönä. Ohjelman laatimiselle on varattava tarvittavat resurssit. Ohjelman laadintaprosessin ja kaupunginhallituksen hyväksynnän jälkeen luontopalvelut vastaa ohjelman toimeenpanosta.

Pöytäkirja tämän asian osalta päätetään tarkastaa välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Pöytäkirja tämän asian osalta päätettiin tarkastaa välittömästi kokouksessa.

Valmistelija

Ismo Ahonen, kaupunginpuutarhuri, ismo.ahonen@pori.fi

Perustelut

Porin SDP valtuustoryhmä, ensimmäisenä allekirjoittajana Erno Välimäki, on jättänyt kaupunginvaltuuston 24.5.2021 kokouksessa valtuustoaloitteen. Kaupunginhallitus on päättänyt kokouksessaan 31.5.2021 pyytää aloitteesta elinvoima-​ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot 31.8.2021 mennessä.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Teknisen toimialan lausunto:

TEK Infrayksikön Infran kunnossapito ja Liikuntapaikat keskittyvät asuinalueiden yhteydessä ja läheisyydessä olevien liikunta – ja viheralueiden, pääosin asemakaava-alueella olevien polkuverkostojen toimintojen kehittämiseen ja kunnossapitoon sekä Yyterin uimarannan kunnossapitoon. Lisäksi Infran kunnossapito vastaa kaikkien kaupungin omistamien metsien hoidosta sekä venepaikkojen ja veneilyreittien kunnossapidosta. 

Infrayksikkö näkee, että asuinalueiden yhteydessä ja läheisyydessä olevien liikunta – ja viheralueiden, pääosin asemakaava-alueella olevien polkuverkostojen, Yyterin uimaranta sekä kaupungin metsien hoito ja veneilyyn liittyvät toiminnot, tulee jatkossakin kuulua Infrayksikön vastuulle. Muut luontokohteet on perusteltua keskittää yhden toimijan vastuulle.

Yritysyhteistyön ja matkailu-/luontopalveluiden kehittäminen on kaupungin elinvoimaisuuden kannalta kannatettava asia. Infrayksiköllä on vuosikymmenten kokemus työllistämisen käytöstä kaupunkiympäristön ja työttömien motivoinnin hyväksi. Uusien toimintatapojen kehittäminen vanhojen ja hyväksi koettujen toimintatapojen rinnalla, koetaan Infra yksikössä kannatettavana. 

Tekninen lautakunta on hyväksynyt Tammen tilan metsienhoito-ohjelman vuosille 2019-2069. Metsänhoidon suunnaksi valittiin retkeily- ja virkistyspainotteinen metsänhoito, jonka mukaan alueen metsänhoitoa tulevaisuudessa toteutetaan.  TEK Infrayksikkö ei näe Tammen tilan kansallispuiston toteuttamista välttämättömänä luontoarvojen säilyttämisen kannalta. 

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle aloitteeseen edellä olevan vastauksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä ensimmäisenä allekirjoittajana Erno Välimäki jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 24.5.2021 § 119 valtuustoaloitteen koskien Porin luontopalveluiden kehittämisstrategiaa. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 31.5.2021 § 428 pyytää aloitteesta elinvoima- ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunto 15.9.2021 §187 ja teknisen lautakunnan lausunto 18.10.2022 § 193) ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetut lausunnot tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.