Kaupunginhallitus, kokous 7.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 677 L&T Teollisuuspalvelut Oy, vaarallisen jätteen terminaalin ympäristöluvan muuttaminen, Porin kaupunki

PRIDno-2022-5578

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

L&T Teollisuuspalvelut Oy hakee muutosta Porin vaarallisten jätteiden terminaalin voimassa olevaan ympäristölupaan koskien jätteiden vastaanottokiintiöiden ja kertavarastointimäärien nostamista ja uusia vastaanotettavia jätenimikkeitä. Terminaali sijaitsee osoitteessa Kirstintie 6, Pori. Tällä hetkellä laitoksella on lupa ottaa vastaan ja käsitellä vuosittain 6 560 tonnia vaarallista jätettä, 100 tonnia sähkö- ja elektroniikkaromua ja 2 000 tonnia energiajätettä. Yhtiö hakee lupaa vastaanottaa yhteensä noin 9 200 tonnia vaarallisia ja tavanomaisia jätteitä vuodessa. Päivitetyllä vastaanottomäärällä suurin yhtäaikainen jätteiden kertavarastointimäärä on noin 632 tonnia (nykyisin enintään 567 tonnia). Täysin uusia vastaanotettavia jätejakeita ovat suodatinmateriaalit, suojavaatteet ja teollisuuden sekajäte. Vastaanoton, lajittelun, esikäsittelyn ja uudelleen pakkauksen jälkeen vaaralliset jätteet ja tavanomaiset jätteet toimitetaan edelleen käsittelyluvan omaaviin laitoksiin. Esikäsittelyn osalta voimassa olevaan lupaan haetaan muutosta, joka mahdollistaisi esimerkiksi vaahdonestoaineen lisäämisen jätekuormiin ennen niiden kuljetusta käsittelylaitoksiin jatkokuljetusten turvallisuuden parantamiseksi.

Toiminnan muutosten ei arvioida aiheuttavan merkittäviä uusia päästöjä tai muutoksia laitoksella muodostuviin päästöihin, eikä muutoksia ympäristövaikutuksiin tai niiden suuruusluokkaan. Vastaanotettavien jätenimikkeiden päivittämisen tai käsittelykiintiöiden muutoksen ei arvioida vaikuttavan laitoksen piha-alueella muodostuvien hulevesien määrään tai laatuun. Viemäriin johdettavien pesuvesien määrä lisääntyy vähän. Laitoksella muodostuvat ilmapäästöt ja melu ovat pääosin peräisin liikenteestä. Melua saattaa lisäksi syntyä laitoksella käytettävistä trukeista ja kuormien purkuvaiheessa käytettävistä alipainepumpuista. Laitoksen aiheuttama liikenne on tällä hetkellä noin 12 kuorma-autoa ja 20 henkilöautoa päivässä. Toiminnan päivityksen ei arvioida juurikaan lisäävän liikennettä terminaalille.

Aluehallintovirasto pyytää lausuntoa edelle mainitusta hakemuksesta 18.11.2022 mennessä.

Lausunto pyydetään toimittamaan aluehallintovirastoon sähköisen asiointipalvelun kautta (avi.fi/sahkoiset-lomakkeet). Lausunnossa on ilmoitettava asian dnro ESAVI/26249/2022.

Kuulutus ja hakemusasiakirjat ovat sähköisesti osoitteessa https://ylupa.avi.fi.

Elinvoima- ja ympäristötoimiala on laatinut hakemuksesta liitteenä olevan lausunnon.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa hakemuksesta elinvoima- ja ympäristötoimialan laatiman lausunnon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto/ 18.11.2022

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.