Joukkoliikennejaosto, kokous 15.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Arvolipun käyttöönotto kymmenen matkan sarjalipun rinnalle tai korvaajaksi

PRIDno-2022-6068

Valmistelija

  • Merika Lanne, merika.lanne@pori.fi

Perustelut

Joukkoliikennejaoston teki kokouksessaan 18.10.2022 § 45 päätöksen ottaa käyttöön sidosyksikkö TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n Waltti-järjestelmä. Toteutussuunnittelun myötä on tarpeellista käydä jaoston kanssa evästyskeskustelua lipputuotevalikoimasta, jotta mahdolliset päätökset muutoksista nykyiseen valikoimaan voidaan tuoda jaostolle ennen järjestelmän pystyttämistä.

Nykyiset Waltti-järjestelmää käyttävät joukkoliikennekaupungit eivät käytä Porissa ja Ulvilassa käytössä olevaa kymmenen matkan sarjalippua vaan samankaltainen tuote on arvolippu. Waltti-järjestelmä mahdollistaa sarjalipun, mutta ennen lipputuotteiden ja niiden käyttöehtojen ja hintojen vientiä järjestelmään, on käytävä keskustelu vaihtoehdoista, joissa Waltti-järjestelmään

-       lisätään sarjalippu samanlaisena kuin nyt

-       otetaan sarjalipun rinnalle arvolippu tai

-       korvataan sarjalippu arvolipulla.

Kymmenen matkan sarjalipulla ja arvolipulla on muutamia yhteneväisyyksiä ja eroja. Kymmenen matkan sarjalippu on haltijakohtainen, asiakashinta on sama 25 euroa kaikille matkustajille ja kymmenen matkaa on käytettävä 90 päivän kuluessa ensimmäisestä matkasta. Yhdellä matkalla on 120 minuutin vaihto-oikeus. Sarjalipun matkan maksetaan etukäteen, matkoja ei voi käyttää lipun voimassaolon päätyttyä, eikä rahaa saa takaisin, vaikka matkoja ei olisi tehty.

Arvolipulle ladataan euroja (arvoa) matkojen sijaan. Matkustaja voi itse päättää, kuinka paljon hän lataa arvoa kerralla ja arvo säilyy pidempään kuin 90 päivää. Arvolipun matkan arvo eli hinta voi olla sidottu ikäryhmään, matkustuksen ajankohtaan tai vyöhykkeisiin, riippuen joukkoliikennekaupungin päättämästä lipputuotteiden hinnoittelumenettelyistä. Arvolipun matkalla voi olla myös eripituinen vaihto-oikeus. Esityslistan liitteessä on esimerkkejä arvolipun hinnoittelusta ja vaihto-oikeuksista eri kaupungeissa.

Monissa joukkoliikennekaupungeissa arvolipun käyttöön ohjataan hinnoittelemalla matkat edullisemmiksi kuin kuljettajalta ostettavilta kertalipuilla, koska matkakortilla maksaminen on nopeampaa kuin käteisellä maksaminen. Arvoliput ovat yhteiskäyttöisiä Walttia käyttävissä joukkoliikennekaupungeissa. Mikäli jaosto haluaa ottaa arvolipun käyttöön, arvolipulle on päätettävä yhden matkan hinta ja mahdolliset muut käyttöehdot.

Lähimaksu korvannee kuljettajalta käteisellä ostettavien kertalippujen lisäksi sarjalippuja ja arvolippuja, koska lähimaksussa matkustajan ei tarvitse etukäteen sitoutua lipputuotteen käyttäjäksi, vaan maksaminen on kertaluonteista ja matkakorteista tai älypuhelimen sovelluksista riippumatonta. Lähimaksu ei kuitenkaan korvaa matkakortille ladattavissa olevaa sarja- tai arvolippua, jos matkakorttia käytetään perheen yhteisenä lipputuotteena tai (alaikäisellä) matkustajalla ei ole lähimaksuun soveltuvaa maksukorttia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Joukkoliikennejaosto käy evästyskeskustelua sarja- ja arvolipputuotteista, niiden käyttöehdoista ja hinnoittelusta.

Päätös

Joukkoliikennejaosto kävi evästyskeskustelun sarja-​ ja arvolipputuotteista,​ niiden käyttöehdoista ja hinnoittelusta.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.