Joukkoliikennejaosto, kokous 15.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Linjan 60 vuorotarjonnan vähentäminen vain koulupäivisin ajettavaksi 5.6.2023 alkaen

PRIDno-2022-5943

Valmistelija

  • Merika Lanne, merika.lanne@pori.fi

Perustelut

Joukkoliikenteen linjalle 60 esitetään palvelutarjonnan tarkistamista toteutuneen matkustuksen perusteella.

Linja 60 liikennöi reitillä Kauppatori–Pormestarinluoto–Hyvelänviiki–Toukari–Lyttylä molempiin suuntiin. Linjalla 60 järjestetään perusopetuslain mukaisia koulukuljetuksia Lyttylän ja Toukarin alueilta Kaarisillan kouluun (luokat 1.–9.). Perusopetuksen koulupäivinä Lyttylän ja Kauppatorin välillä ajetaan yhteensä 14 yhdensuuntaista vuoroa, eli noin seitsemän edestakaista vuoroa. Muina arkipäivinä, eli koulujen syys-, joulu- ja talvilomaviikoilla sekä kesällä, linjalla 60 on ajettu suppeammin, yhteensä 3–4 edestakaista vuoroa päivässä.

Liiteaineistoon on koottu rahastuslaitedataan perustuvia nousijamäärätarkasteluja niin koulupäivien kuin koulujen lomapäivien ajalta. Datan tarkkuus koko Porin ja Ulvilan joukkoliikenteen osalta on yli 95 prosenttia. Datan oikeellisuutta linjan 60 kohdalla on varmistettu tekemällä tarkastusmatkoja ja haastattelemalla linja-autonkuljettajia.

Perusopetuksen koulupäivinä linjan 60 kaikilla vuoroilla keskimäärin noin 90–100 matkustajaa päivässä, eli noin kuusi matkustajaa yhtä vuoroa kohden. Tänä vuonna syys-lokakuussa 2022 perusopetuksen tarjoamia maksuttomia lippuja on käyttänyt vilkkaimpina päivinä noin 40 Kaarisillan koulun oppilasta (molempiin suuntiin noin 80 matkaa). Peruskoulun lukujärjestyksen takia matkustajamäärän päivä- ja vuorokohtainen vaihtelu on suurta.

Kesällä 2022 (13.6.2022–7.8.2022) linjalla 60 vuorokohtaiset keskimääräiset matkustajamäärät olivat 0,1–1,7 matkustajaa. Luvut sisältävät myös matkustajia, joiden käytettävissä oli muuta joukkoliikenteen tarjontaa (esimerkiksi Pormestarinluoto–Kauppatori-väli). Toteutunut kustannus yhden matkustajan kuljettamisesta linjalla 60 viime kesänä oli noin 50 euroa (koko Porin ja Ulvilan linjasto keskimäärin noin 7,20 euroa).

Tarkastuskäyntien havaintojen ja kuljettajien kokemusten perusteella kouluaikojen ulkopuolella linjan 60 tyypillinen matkustaja on nuori henkilö, joka käyttää linja-autoa myös talvella ja jonka kulkutarpeet ovat vaihtelevia. Säännöllisesti ja ympärivuotisesti kulkevia työmatkustajia ei ole. Asiointimatkoja tehdään hyvin vähän. Toukarin ja Lyttylän alueella joukkoliikenteen kulkumuoto-osuuden kasvattaminen henkilöautoilun kustannuksella on haastavaa rajallisen väestö- ja työpaikkamäärän takia.

Muutos vain koulupäivinä ajettavaksi joukkoliikenteeksi tarkoittaa, että vuoroja ajetaan entistä johdonmukaisemmin perusopetuslain mukaiset kuljetustarpeet edellä ja yhteistyötä avoimen joukkoliikenteen ja koulujen rehtorien ja koululaisten erilliskuljetusten suunnittelun välillä syvennetään. Avoimena joukkoliikenteenä ajettavilla vuoroilla on oltava lähtökohtaisesti vähintään neljä matkustajaa. Jos vuorolla on keskimäärin vähemmän kuin neljä matkustajaa, peruskoululaisten kuljetustarpeet voidaan hoitaa kustannustehokkaasti erilliskuljetuksina esimerkiksi takseilla, jotka eivät ole avointa joukkoliikennettä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Joukkoliikennejaosto päättää, että linja 60 muutetaan ajettavaksi vain Porin perusopetuksen koulupäivinä 5.6.2023 alkaen ja jatkossa linjan 60 aikataulut määritetään ensisijaisesti perusopetuslain mukaisten lakisääteisten kuljetustarpeiden pohjalta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Sivistystoimiala, kuljetussuunnittelija

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.