Kaupunginhallitus, kokous 5.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 743 Vaalipäivän äänestyspaikat vuoden 2023 eduskuntavaaleissa

PRIDno-2022-5317

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi

Perustelut

Vaalilain 9 §:n 3 momentin mukaan jokaisella äänestysalueella on kunnanhallituksen päätöksellä määrätty vaalipäivän äänestyspaikka. Erityisistä syistä äänestyspaikka voidaan sijoittaa äänestysalueen tai kunnankin ulkopuolelle, jollei siitä aiheudu äänestäjille kohtuutonta haittaa.

Vaalilain 67 §:n mukaan äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestysalueessa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kohdalleen.

Kaupunginvaltuusto on 18.5.2020 (§ 66) päättänyt äänestysaluejaosta siten, että äänestysalueita on Porin kaupungissa yhteensä 23. Niiden henkilöiden,​ joita ei ole merkitty minkään kiinteistön kohdalle, äänestysalueeksi merkitään äänestysalue 2 Teljä ja Malminpää.

Oikeusministeriö on 14.9.2022 päivätyssä kirjeessään ohjeistanut kuntia seikoista, joihin kunnan tulee kiinnittää huomiota äänestyspaikkoja määrätessään seuraavasti:

  • Äänestyspaikan tulee pääsääntöisesti olla äänestysalueella, mutta erityisistä syistä se voidaan sijoittaa äänestysalueen ulkopuolelle, jollei siitä aiheudu äänestäjille kohtuutonta haittaa;
  • Varsinaisen äänestyshuoneen lisäksi äänestyspaikassa tulee olla odotustilaa. Jollei erillistä odotushuonetta ole käytettävissä, on erityinen paikka äänestyshuoneen vieressä sopivalla tavalla erotettava niin, että äänestäjät voivat siitä suoraan siirtyä äänestyshuoneeseen. Tämä paikka on voitava sulkea siten, että pääsy sinne estetään muilta kuin niiltä äänestäjiltä, jotka ovat saapuneet ennen kello 20;
  • Äänestyspaikkana käytettävän huoneiston sopivuutta harkittaessa tulisi yhtenä näkökohtana ottaa huomioon myös huoneiston aatteellinen luonne ja käyttötarkoitus. Kansalaisten yhdenvertaisuuden ja julkisen vallan puolueettomuuden näkökulmasta tulisi olla pyrkimyksenä, että vaalihuoneistot ovat aatteellisilta kytkennöiltään mahdollisimman neutraaleja. Merkittävää painoarvoa ei kuitenkaan tulisi antaa sille seikalle, mikä taho omistaa äänestystilan. Merkittävämpänä perusteena on pidettävä tilan sopivuutta arvioitaessa sen käyttötarkoitusta ja varustelua.
  • Äänestyspaikan esteettömyydestä huolehtiminen. Liikuntavammaisten ja muiden liikuntaesteisten mahdollisuuksiin äänestää oman alueensa äänestyspaikassa tai ennakkoäänestyspaikoissa on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Kunnanhallituksen on huolehdittava vaalilain 9 §:n 4 momentin mukaisesti siitä, että vaalipaikan nimi ja käyntiosoite sekä muut oikeusministeriön määräämät tiedot merkitään Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin. Äänestyspaikat tulee olla merkittynä rekisteriin 13.1.2023 kello 12 mennessä.

Äänestyspaikat ja muutokset vuoden 2022 aluevaalien äänestyspaikkoihin

Äänestyspaikoiksi pyritään nimeämään pääosin kaupungin omistuksessa olevia kiinteistöjä. Äänestyspaikalta edellytetään esteetöntä saavutettavuutta ja mahdollisuuksien mukaan pysyvää sijaintia.

Aluevaaleissa äänestyspaikoiksi määrätyt paikat ovat toimineet lähtökohtaisesti hyvin. Keskusvaalilautakunta esittää vuoden 2022 aluevaalien äänestyspaikkoihin sellaisia muutoksia, jotka ovat välttämättömiä, mikäli muun muassa kiinteistöt poistuvat käytöstä tai kaupungin omistukseen tulee sellaisia kiinteistöjä, jotka palvelevat vaalipäivän äänestystä aikaisempaa paikkaa paremmin.

Äänestysalueen 013 Liinaharja ja Tuorsniemi äänestyspaikkana vuoden 2022 aluevaaleissa toimi päiväkoti Pikkureppu. Pikkurepun viereiselle tontille valmistui syksyllä 2022 uusi Vähärauman koulu, joka tarjoaa vaalipäivän äänestystä varten päiväkotia tarkoituksenmukaisemmat tilat. Keskusvaalilautakunta esittää äänestysalueen 013 äänestyspaikaksi Vähärauman koulua.

Äänestysalueen 019 Reposaari vaalipäivän äänestyspaikkana on toiminut Reposaaren kirjasto. Reposaaren kirjastossa suoritetaan keväällä 2023 korjaustöitä, eikä kirjasto ole käytettävissä eduskuntavaalien äänestyspaikkana. Keskusvaalilautakunta esittää, että Reposaaren äänestyspaikka siirretään Reposaaren koululle vastaavasti kuin Reposaaren ennakkoäänestyspaikkakin.

Äänestysalueen 023 Lavia äänestyspaikkana toimii Lavian yhtenäiskoulu. Vaalipäivän äänestys on aikaisempina vuosina toimitettu koulun akatemiasalissa, jonne on kulku ainoastaan kirjaston kautta. Tämä on ollut epäkäytännöllinen ratkaisu sekä äänestämisen että kirjaston toiminnan kannalta. Äänestyksen toimittamisen sujuvoittamiseksi keskusvaalilautakunta esittää, että äänestys toimitetaan Lavian yhtenäiskoulun liikuntasalissa.

Muutoin äänestyspaikkoina toimivat kiinteistöt ja tilat olisivat samat kuin aluevaaleissa 2022.

Ehdotus

Esittelijä

Petri Reponen, petri.reponen@pori.fi

Keskusvaalilautakunta esittää kaupunginhallituksen päätettäväksi, että vuoden 2023 eduskuntavaalien vaalipäivän äänestyspaikoiksi määrätään oheisen liitteen mukaiset paikat.

Lisäksi keskusvaalilautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus määrää keskusvaalilautakunnan tekemään tarpeelliset merkinnät äänestyspaikkarekisteriin.

Päätös

Keskusvaalilautakunta päätti päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi

Perustelut

Keskusvaalilautakunta on käsitellyt vuoden 2023 eduskuntavaalien vaalipäivän äänestyspaikkoja 22.11.2022 pitämässään kokouksessa. Asian aikaisempi käsittely löytyy historiatiedoista.

Kunnanhallituksen on huolehdittava vaalilain 9 §:n 4 momentin mukaisesti siitä, että vaalipaikan nimi ja käyntiosoite sekä muut oikeusministeriön määräämät tiedot merkitään Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin. Äänestyspaikat tulee olla merkittynä rekisteriin 13.1.2023 kello 12 mennessä.

Keskusvaalilautakunnan esitys vaalipäivän äänestyspaikoiksi on esityksen liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää

  • määrätä vuoden 2023 eduskuntavaalien vaalipäivän äänestyspaikoiksi oheisen liitteen mukaiset paikat ja
  • määrätä keskusvaalilautakunnan tekemään tarpeelliset merkinnät äänestyspaikkarekisteriin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Esteellisyys

  • Mikael Ropo, Arto Nurmi, Sinikka Alenius, Aila Haikkonen, Raisa Ranta ja Petri Huru

Kokouskäsittely

Merkitään, että Mikael Ropo, Arto Nurmi, Sinikka Alenius, Aila Haikkonen, Raisa Ranta ja Petri Huru poistuivat esteellisinä (intressijäävi) tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi. Ropo, Nurmi, Alenius, Haikkonen, Ranta ja Huru ovat eduskuntavaaliehdokkaita.

Tiedoksi

Keskusvaalilautakunta

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.