Kaupunginhallitus, kokous 5.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 750 Kaupunginsairaalan B2-siiven peruskorjauksen suunnittelun keskeyttäminen ja lisämäärärahan osoittaminen Noormarkun yhtenäiskoulun ruokalarakennuksen peruskorjaukseen 

PRIDno-2022-6326

Valmistelija

  • Päivi Kalli, Tilahallintakoordinaattori, paivi.kalli@pori.fi

Perustelut

Vuoden 2023 talousarvioon on merkitty tiloihin kohdistuvat investoinnit Sote-rakennusten investointimenot kaupunginhallituksen käyttöön. Kaupunginsairaalan B2-siiven peruskorjausinvestointiin on talousarvioon ja taloussuunnitelmaan merkitty vuosille TA 2022 100.000 €, TA 2023 1.200.000 €, ja TS 2024 1.400.000 €.

Kaupunginsairaalan B2-siiven peruskorjauksen hankesuunnitelmaa PRIDno-2022-2923 on käsitelty aiemmin Perusturvalautakunnassa 14.6.2022, Tekninen lautakunnassa 28.6.2022 ja Kaupunginhallituksessa 15.8.2022. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 15.8.2022 § 474 hyväksyä kaupunginsairaalan B2-siiven hankesuunnitelman osana investointiohjelmaa.

Peruskorjauksen suunnittelusta on laadittu suunnitteluaikataulu (liite). Suunnittelussa on ehdotussuunnitteluvaihe valmistumassa suunnitteluaikataulun mukaisesti marraskuun lopussa ja yleissuunnitteluvaihe on alkamassa. Suunnitteluaikataulun mukaan toteutussuunnitteluvaihe alkaisi tammikuun 2023 alussa, jolloin urakkalaskenta-asiakirjat valmistuisivat 17.3.2023 mennessä. Arvio vuoden 2023 suunnittelun loppuunsaattamisen kustannuksista urakkalaskenta-aineistoon asti olisi suunnittelun osalta 70.000 € sekä suunnittelun ohjauksen, rakennuttamisen valmistelun ja kustannusarvion laadinnan osalta 8.000 €.

Satakunnan hyvinvointialue on ilmoittanut, ettei sitoudu investointiin ennen kuin hyvinvointialueen palveluverkkopäätös on tehty. Tämän vuoksi käynnissä oleva suunnittelutyö keskeytetään, ennen rakennuslupa-aineiston valmistumista. Laadituista suunnitelmista lasketaan kustannusarvio, jonka perusteella tekninen toimiala käy vuokaraneuvottelun hyvinvointialueen kanssa. Suunnittelua jatketaan, kun Satakunnan hyvinvointialue ja Porin kaupunki ovat neuvotelleet uuden vuokrasopimuksen.

Vuoden 2023 vapautuneista kaupunginsairaalan B2-rakennuksen investointirahoista siirretään Noormarkun yhtenäiskoulun ruokalarakennuksen peruskorjaus investoinnille budjettiylityksen kattamiseen 1.000.000 euroa. Ylitys johtui suunnittelussa ilmi tulleista tarpeista. Pääsähkön kokoa oli suurennettava ja rakennettava kohteeseen uusi pääkeskus. Edellä mainittujen töiden vuoksi hankkeen toteutus lykkääntyi ja vuodelle 2022 varattiin rahaa 200.000 € ja vuodelle 2023 1.400.000 €. Kohteen rakentaminen alkaisi tammikuussa 2023 ja valmistuisi saman vuoden syyslukukauden alkuun mennessä.  

Alkuperäinen kustannusarvio  laadittiin hankesuunnitteluvaiheessa, jolloin hintataso oli toukokuu 2020 tasoa. Tämän kustannusarvion rakentamisen kustannukset olivat n. 1.400.000 €. Kustannusarvion tekemisen jälkeen on kustannustaso noussut noin 16,5 %, joka alkuperäiseen kustannusarvioon merkitsee noin 230.000 €:n lisäystä. Nousua aiheutti myös hankesuunnitelmassa esitettyyn toteutukseen poiketen seuraavat lisäykset toteutussuunnitelmiin: 1. kerroksen lattia uusitaan, koska sen alla ei ole eristystä ja olemassa olevaan laattaan tulisi kuitenkin tehtäväksi useita roilotuksia. Rakennus varustetaan esteettömyyden parantamisen vuoksi kevythissillä. Tuloilma varustetaan energiatehokkuuden parantamisen vuoksi maaenergiakaivoilla toimivalla jäähdytyksellä/esilämmityksellä. Kevään ja loppukesän aikaan valmistuskeittiö tarvitsee jäähdytystä ja talviaikaan tuloilma saadaan lämmitettyä maaenergiakaivoilla. Maaenergialla saadaan vähennettyä rakennuksen energian tarvetta.

Tarjouspyynnössä saadut tarjoukset olivat yhteensä 2.059.410 €. Kohteen rakennuttaminen, kalustus ja hankevaraus on yhteensä 214.000 €. Toteutuksen aikainen suunnittelu suunnittelijoilta pyydettyjen hinta-arvioiden mukaan on 40.000 € ja vuodelle 2023 tulevat väistötilakustannukset ovat arviolta 35.000 €. Vuodelle 2023 määräraha on 1.400.000 €, joten lisämäärärahan tarve on 948.410 €.  

 Liitteet:

  • Suunnitteluaikataulu

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää keskeyttää kaupunginsairaalan B2-siiven peruskorjauksen suunnittelun. Lisäksi kaupunginhallitus päättää vapauttaa kaupunginsairaalan B2-siiven peruskorjaukseen TA 2023 1.200.000 euroa varatusta investointimäärärahoista määrärahat teknisen toimialan B2-rakennuksen kustannusarvion laadintaan 8000 euroa ja suunnittelun keskeyttämisestä mahdollisesti aiheutuviin kustannuksiin sekä Noormarkun yhtenäiskoulun ruokalarakennuksen peruskorjauksen budjettiylityksen kattamiseen 950.000 euroa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Esteellisyys

  • Arja Laulainen, Aila Haikkonen, Sinikka Alenius, Mari Kaunistola

Kokouskäsittely

Merkitään, että Arja Laulainen, Sinikka Alenius, Aila Haikkonen ja Mari Kaunistola poistuivat esteellisinä (yhteisöjäävi) tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi. Alenius, Haikkonen ja Kaunistola ovat Satakunnan hyvinvointialueen aluehallituksen jäseniä ja Laulainen on Satakunnan hyvinvointialueen aluehallituksen varajäsen.

Merkitään, että puheenjohtajana tämän asiakohdan käsittelyn ajan toimi 2. varapuheenjohtaja Arto Nurmi.

Tiedoksi

Valmistelija

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.