Kaupunginhallitus, kokous 9.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Hyvinvointisuunnitelma 2025

PRIDno-2023-26

Valmistelija

  • Tomi Lähteenmäki, strategia- ja hyvinvointijohtaja, tomi.lahteenmaki@pori.fi

Perustelut

Kuntalain ja terveydenhuoltolain perusteella hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kaupungin perustehtävä. Kaupungin kaikilla toimialoilla tehdään merkittävää työtä porilaisten hyvinvoinnin eteen. Myös kaupungin asukkailla on oma tärkeä roolinsa. Asukkaiden osallistuminen eri tavoin asuin- ja elinympäristönsä kehittämiseen ja vastuunottaminen omasta ja läheistensä hyvinvoinnista on perusta elinvoimaiselle ja hyvinvoivalle kaupungille. Kaupungin tehtävänä on mahdollistaa parhaat olosuhteet kaupunkilaisten hyvinvoinnille: monipuoliset harrastusmahdollisuudet ja edellytykset liikkumiselle, kattavat sivistys- ja kulttuuripalvelut, hyväkuntoiset kadut ja kevyenliikenteen väylät, vehreä asuin- ja elinympäristö sekä puhdas vesi. Hyvinvointityötä tehdään yhdessä hyvinvointialueen ja yhdistysten kanssa.

Edellistä valtuustokautta koskeva laaja hyvinvointikertomus 2017-2021 hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 24.5.2021. Hyvinvointisuunnitelmaa ei sisällytetty tuolloin mukaan, koska valmistelussa oli iso hallinnollinen soteuudistus, jolla on suuret vaikutukset hyvinvointityön toimintatapoihin. Laajassa hyvinvointikertomuksessa esiin nostetut tiedot porilaisten hyvinvoinnista ja terveydestä on otettu huomioon hyvinvointisuunnitelmaa laadittaessa.

Hyvinvointisuunnitelman painopisteiksi nousivat mielen hyvinvointi, liikkuminen, terveelliset elintavat, osallisuus ja aktiivisuus sekä turvallinen ja viihtyisä elinympäristö.

Hyvinvointisuunnitelma 2025 on valmisteltu koko Porin kaupunkiorganisaation voimin, mukaan lukien perusturvatoimiala. Valmistelua on ohjannut yhdyspintatoimikunta, jonka kaupunginhallitus asetti 15.8.2022. Yhdyspintatoimikunta käsitteli hyvinvointisuunnitelmaa syksyn aikana neljä kertaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hatanpää, talous- ja hallintojohtaja, tuomas.hatanpaa@pori.fi

Kaupunginhallitus esittää hyvinvointisuunnitelman 2025 kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Asia päätettiin jättää pöydälle.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.