Kaupunginhallitus, kokous 9.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston osayleiskaava, UUSI kaavaprosessi.

PRIDno-2022-3066

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kirsi-Maria Viljanen, kirsi-maria.viljanen@pori.fi

Perustelut

  

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hatanpää, talous- ja hallintojohtaja, tuomas.hatanpaa@pori.fi

  

Päätös

Esittelijä Tuomas Hatanpää poisti asian listalta.
__________________

Merkitään, että Lauri Kilkku poistui esteellisenä tämän asian käsittelyn ajaksi (yhteisöjäävi, Suisto Kiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja).

Merkitään, että tämän asian käsittelyn jälkeen käsiteltiin asia § 584.

Esteellisyys

Lauri Kilkku

Valmistelija

Kirsi-Maria Viljanen, kirsi-maria.viljanen@pori.fi

Perustelut

Satawind Oy ja A. Ahlström Kiinteistöt Oy ovat tehneet 6.6.2022 Porin kaupungille aloitteen Lammin tuulivoimapuistoa koskevan osayleiskaavan laadinnasta. Aiempi kaavaprosessi kumoutui korkeimman hallinto-​oikeuden (31.5.2021) päätöksellä. Kaava laaditaan oikeusvaikutteisena osayleiskaavana maankäyttö-​ja rakennuslain 77 a §:n  mukaisena siten, ​että voimaloiden rakennusluvat voidaan myöntää yleiskaavan perusteella.

Kaavassa on tarkoitus osoittaa Ahlaisissa sijaitsevalle suunnittelualueelle enintään 14 tuulivoimalaa tarvittavine energian siirto- ​ja varastointijärjestelmineen. Suunnitelmassa otetaan huomioon aikaisemmassa,​ nyt päättyneessä,​ kaavaprosessissa esitetyt selvitykset siltä osin kuin se viranomaisten näkemysten mukaan on mahdollista. Alueen laajuus ja kaavan sisältö esitetään osallistumis-​ja arviointisuunnitelmassa. Osayleiskaava-​alueen rajausta tarkennetaan tarvittaessa Porin kaupungin kaavoituksesta vastaavien viranomaisten kanssa käytävien neuvottelujen pohjalta kaavaprosessin aikana.

Satawind Oy ja A. Ahlström Kiinteistöt Oy ovat tehneet sopimuksen Ramboll Suomi Oy:n kanssa hankkeen kaavoituksesta. Satawind Oy ja A. Ahlström Kiinteistöt Oy vastaa osayleiskaavan laadinnan ja tarvittavien selvitysten suunnittelukustannuksista.

Kaavoitusaloite ja suunnittelualueen alustava rajaus on esityslistan liitteenä.

Porin kaupunki on valmistellut yhdessä Satawind Oy ja A. Ahlström Kiinteistöt Oy kanssa sopimusluonnoksen Lammin tuulivoimapuistoa koskevan osayleiskaavan edellyttämästä yhteistyöstä. Tässä kaavoitussopimuksessa todetaan kaavoitusaloitteen mukainen tavoite enintään 14 tuulivoimalan osayleiskaavoituksesta,​ todetaan hankesuunnittelusta vastaava konsultti Ramboll Suomi Oy,​ sovitaan tiedonvaihdosta ja hallinnollisista menettelyistä lain ja asetusten edellyttämällä tavalla,​ Satawind Oy:n ja A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n vastaamista kaikista kaavoituskustannuksista sekä sopimuksen voimaantulosta,​ sitovuudesta ja raukeamisesta.

Hankkeen aikataulu esitetään erikseen kaavan osallistumis-​ja arviointisuunnitelmassa.

Kaavoitussopimuksen luonnos on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hatanpää, talous- ja hallintojohtaja, tuomas.hatanpaa@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää käynnistää Lammin tuulivoimapuiston osayleiskaavan laadinnan kaavoitusaloitteen liitekartassa esitetylle alueelle, ​hyväksyy osaltaan kaavanlaadintaa koskevan sopimusluonnoksen Satawind Oy:n ja A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n kanssa ja nimeää Teknisen toimialan toimialajohtaja Markku Koppelomäen sopimuksen tekniseen viimeistelyyn ja hankkeen ohjaukseen,​ valtuuttaa edellä mainitun henkilön allekirjoittamaan kaavoitussopimuksen sekä kokoamaan tarvittaessa ohjausryhmän kaavatyön tueksi sekä antaa kaupunkisuunnittelun tehtäväksi kuuluttaa osayleiskaavan laadinta vireille sekä huolehtia kaikista kaavoituksen edellyttämistä käytännön järjestelyistä.

Päätös

Pohjaehdotus hyväksyttiin äänin 6-4.

_______________________

Merkitään, että Lauri Kilkku poistui esteellisenä tämän asian käsittelyn ajaksi (yhteisöjäävi, Suisto Kiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja).

Merkitään, että Sinikka Alenius poistui esteellisenä tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi (yleislausekejäävi, Porin Teljän seurakunnan seurakuntaneuvoston varajäsen).

Merkitään, että Jari Hakala poistui esteellisenä tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi (yhteisöjäävi, Pori Energia Oy, hallituksen jäsenen läheinen).

Merkitään, että Bia Kaski poistui esteellisenä tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi (yleislausekejäävi, Porin ev.lut. seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja).

Merkitään, että Ismo Läntinen poistui esteellisenä tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi (yleislausekejäävi, Länsi-Porin seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen).

Merkitään, että Arto Nurmi poistui esteellisenä tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi (yhteisöjäävi, Porin Satama Oy:n hallituksen puheenjohtaja 28.4.2022 asti).

Merkitään, että Laura Pullinen poistui esteellisenä tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi (yleislausekejäävi, Porin ev.lut. seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston jäsen).

Merkitään, että varajäsenet Mika Aho, Johanna Rantanen, Heidi Sakari, Niko Viinamäki ja Reetta Vähätalo-Amhdak saapuivat kokoukseen kello 15.08.

Merkitään, että varajäsenet Mika Aho, Heidi Sakari, Niko Viinamäki ja Reetta Vähätalo-Amhdak poistuivat kello 15.19.

Merkitään, että tämän asian käsittelyn jälkeen käsiteltiin asia § 619.

Esteellisyys

Lauri Kilkku, Sinikka Alenius, Jari Hakala, Bia Kaski, Ismo Läntinen, Arto Nurmi, Laura Pullinen

Kokouskäsittely

Keskustelun kuluessa Heidi Sakari esitti Niko Viinamäen kannattamana, että sopimusta Lammin tuulivoimayleiskaavan uudistamisesta ei hyväksyttäisi.

Timo Aro kannatti pohjaesitystä.

Puheenjohtaja totesi, että keskustelun kuluessa on tehty kannatettu muutosehdotus ja koska on kannatettu myös pohjaehdotusta, niin asiasta on äänestettävä.

Kaupunginhallitus hyväksyi seuraavan äänestysehdotuksen:

JAA: Pohjaehdotus

EI: Heidi Sakarin tekemä ja Niko Viinamäen kannattama muutosehdotus siitä, että sopimusta Lammin tuulivoimayleiskaavan uudistamisesta ei hyväksyttäisi. 

Äänestyksessä annettiin 6 JAA-ääntä ja 4 EI-ääntä, ei tyhjiä, yksi poissa.

Äänin 6-4 pohjaehdotus hyväksyttiin.

Äänestystulokset

  • Kyllä 6 kpl 60%

    Johanna Rantanen, Timo Aro, Reetta Vähätalo-Amhdak, Sampsa Kataja, Tuomas Koivisto, Arja Laulainen

  • Ei 4 kpl 40%

    Heidi Sakari, Niko Viinamäki, Aila Haikkonen, Mika Aho

Valmistelija

  • Kirsi-Maria Viljanen, kirsi-maria.viljanen@pori.fi

Perustelut

A. Ahlström Kiinteistöt Oy ja Satawind Oy ovat 6.6.2022 jättäneet Porin kaupungille aloitteen Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston osayleiskaavan laadinnasta. Porin kaupunki on käynnistänyt uudelleen Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston osayleiskaavoituksen kaupunginhallituksen päätöksellä 17.10.2022 § 615.

Aiempi tuulivoimapuistoa koskeva kaavaprosessi kumoutui korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 31.5.2021.

Kaavan tavoitteena on mahdollistaa enintään 14 tuulivoimalaa Porin pohjoisosaan Ahlaisten koillispuolelle. Suunnittelualue sijaitsee noin 25 km Porin keskustasta pohjoiseen. Toteutettavat turbiinimallit on tarkoitus valita niin, että yksikkötehon osalta pysytään vallitsevien normien määräämissä rajoissa. Tuulivoimaloiden teknologia kehittyy jatkuvasti kohti pienempiä emissioarvoja.

Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 250 metriä, ja suunnittelualueen pinta-ala noin 10 km2. Osayleiskaava-alueen rajausta tarkennetaan tarvittaessa kaavaprosessin aikana. Alue on arvioitu tuulivoimaloille soveltuvaksi Satakunnan vaihemaakuntakaava 1:ssä, ja sen pohjaksi laaditussa mannertuuliselvityksessä.

Kaava laaditaan oikeusvaikutteisena osayleiskaavana MRL 77 a §:n mukaisena siten, että voimaloiden rakennusluvat voidaan myöntää yleiskaavan perusteella.

Osayleiskaavaa koskeva aloitusvaiheen viranomaisneuvottelu (MRL 66 §) on järjestetty 29.11.2022. Ramboll Finland Oy on laatinut kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS). OAS on liitteenä, ja asetetaan nähtäville vireilletulon kuulutuksen yhteydessä. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa päivitetään tarvittaessa kaavaprosessin aikana.

Kaavoitusaloite on esityslistan liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hatanpää, talous- ja hallintojohtaja, tuomas.hatanpaa@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää

1.    antaa kaupunkisuunnittelun tehtäväksi kuuluttaa osayleiskaavan laadinta vireille,

2.    hyväksyä kaavan MRL 63 §:n mukaisen osallistumis- ja arviointisuunnitelman, ja asettaa sen nähtäville vireilletulon kuulutuksen yhteydessä; sekä

3.    antaa kaupunkisuunnittelun tehtäväksi huolehtia kaavoituksen edellyttämistä käytännön järjestelyistä.

Pöytäkirja tämän asiakohdan osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

_____________________

Merkitään,​ että Sinikka Alenius poistui esteellisenä tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi (yleislausekejäävi,​ Porin Teljän seurakunnan seurakuntaneuvoston varajäsen).

Merkitään,​ että Jari Hakala poistui esteellisenä tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi (yhteisöjäävi,​ Pori Energia Oy,​ hallituksen jäsenen läheinen).

Merkitään,​ että Bia Kaski poistui esteellisenä tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi (yleislausekejäävi,​ Porin ev.lut. seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja).

Merkitään,​ että Ismo Läntinen poistui esteellisenä tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi (yleislausekejäävi,​ Länsi-​Porin seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen).

Merkitään,​ että Laura Pullinen poistui esteellisenä tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi (yleislausekejäävi,​ Porin ev.lut. seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston jäsen).

Merkitään,​ että varajäsenet Mika Aho ja Johanna Rantanen saapuivat kokoukseen kello 16.19.

Merkitään,​ että varajäsenet Mika Aho ja Johanna Rantanen poistuivat kello 16.30.

Merkitään, että Petri Huru ei ollut kokouksessa läsnä tämän asian käsittelyn aikana.

Merkitään,​ että tämän asian käsittelyn jälkeen käsiteltiin asia § 3.

Esteellisyys

  • Sinikka Alenius, Jari Hakala, Bia Kaski, Ismo Läntinen, Laura Pullinen

Tiedoksi

Satawind Oy, A.Ahlström Kiinteistöt Oy, Ramboll Finland Oy, Kaupunkisuunnittelu /Tarja Suojala, Kirsi-
Maria Viljanen, Risto Reipas, Kirjaamo/ Elina Tasku, Viestintä / Marjut 
Vähänen, Infrayksikkö / Markku Koppelomäki

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.