Kaupunginvaltuusto, kokous 23.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Amisesittelypäivät peruskoulun yläasteelle, valtuustoaloite, Vasemmistoliiton Porin valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Milka Tommila (lisäpykälä)

PRIDno-2023-292

Perustelut

Vasemmistoliiton Porin valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Milka Tommila jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Aloite 23.1.2023

Amisesittelypäivät peruskoulun yläasteelle

Peruskoulun yläasteella pidetään vahvasti yllä lukiota opiskelun jatkamisen vaihtoehtona. Ns. ammattikoulualat jäävät liikaa taka-alalle. Kaikki oppilaat eivät kuitenkaan halua suuntautua lukioon ja korkeakouluopintoihin.  Me tarvitsemme tulevaisuudessa rakentajia, putkiasentajia, ompelijoita, lähihoitajia, autonasentajia yhtä lailla kuin korkeakoulutettuja omien alojensa osaajia. Tasavertaisuuden nimissä oppilaille tulisi antaa tietoa mahdollisuuksista myös silloin, kun kiinnostaa käsillä tekeminen enemmän kuin lukeminen. Muutaman päivän messutapahtumat ja vierailut joihinkin oppilaitoksiin eivät ole riittäviä, ja ne perustuvat yleensä vain oppilaan omaan aktiivisuuteen.
Tutustuminen ajoissa auttaa opiskelijaa oikealle alalle ja vähentää varmasti keskeyttämisiä ja opiskelualan vaihtamista kesken opintoja. Tämän aloitteen tarkoituksena on lisätä ammattikoulualojen houkuttelevuutta ja varmistaa opiskelijoiden riittävyys tuleviin ammatteihin sekä vähentää työvoimapulaa.

Esitän, että sivistystoimiala ohjeistaa peruskoulujen yläasteet järjestämään ammattialojen esittelypäiviä, siten että eri ammattikoulut kutsutaan kouluihin esittelemään toimintaansa ja koulutusalojaan monipuolisesti. Tämä laajentaa oppilaiden valintapalettia ja vahvistaa myös ammattikoulujen toiminnan jatkuvuutta seudulla. Tämä varmistaisi, että kaikki koulun oppilaat saavat tietoa eri ammateista. Tällä hetkellä vaihtoehtojen etsintä ja tiedonsaanti perustuu pitkälti oppilaan omaan aktiivisuuteen ja osa jää siten ilman tietoa ja mahdollisuuksia valita itselleen sopivin ala.

Porissa 23.1.2023

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Milka Tommila

Raisa Ranta

Mika Aho

Antero Kivelä

Jari Hakala

Jaakko Jäntti"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.