Kaupunginhallitus, kokous 13.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 88 Hakemus Kalevan Kisat 2026, Porin kaupungin sitoutuminen

PRIDno-2023-522

Valmistelija

  • Petteri Lahti, yksikön päällikkö, liikunta- ja nuorisoyksikkö, petteri.lahti@pori.fi

Perustelut

Kalevan Kisat 2026 -hakutyöryhmän kirje 21.1.2023

"Kalevan Kisat 2026

Yhteistyö Kalevan Kisojen saamiseksi Poriin

Yleistä

Kalevan Kisat ovat yksi merkittävistä tapahtumista maassamme. Yli satavuotisen historiansa aikana kisat ovat koonneet ja edelleen kokoavat huomattavan määrän yleisöä niin kisakatsomoihin kuin TV- ja radiovastaanottimienkin ääreen seuraamaan lähes 800 kärkiurheilijamme kilvoittelua maamme mestaruuksista. Kalevan Kisat ovat perinteikäs suurtapahtuma, jolla on selkeä kansallinen leima.

Kalevan Kisojen merkitystä kuvaavat parhaiten seuraavat tunnusluvut: 
- Noin 800 urheilijaa 
- Yli 100 median edustajaa 
- Noin 20 000 kisakatsojaa paikan päällä 
- Yli kymmenen tuntia TV-lähetyksiä 
- TV-katsojämäärien keskiarvo 500 000; huippu 800 000 
- 1,5-2 miljoonan euron matkailutulo alueelle

Porin kisaisännyyttä tukee vahvasti Porin infrastruktuuri: hyvät liikenneyhteydet, majoituskapasiteetti ja ydinkeskustan palvelut ovat lähellä kisakeskusta. Lisäksi Porin stadionalue on Kalevan Kisoihin puitteiltaan Suomen ehdotonta eliittiä. 

Kalevan Kisojen hakuehdot 

Tapahtuman onnistuminen edellyttää järjestäjiltä kovaa panostusta ja ennen kuin rohkenemme edetä hakuprosessissa, toivomme Porin kaupungin vahvistusta seuraaviin asioihin:

- Porin Stadion on yksi maamme parhaita stadioneita kisojen järjestämiseksi ja vuonna 2014 sitä peruskorjattiinkin, mutta huoltoremonttia se tarvitsee myös kilpailuolosuhteiden suhteen.

- Hakuehdoissa edellytetään 120 000 euron kirjallista takuuta Suomen Urheiluliitolle maksettavan korvauksen suorittamisesta. Pyydämme tätä takuuta Porin kaupungilta. Saman takuusumman kaupunki takasi vuoden 2015 Kalevan Kisoissa.

- Tapahtuma tuo Poriin runsaasti kisavieraita ja antaa kaupungille vahvan medianäkyvyyden sekä ennen kisoja että erityisesti kisojen aikana. Esitämme kaupungin osallistumista tapahtumaan ja samalla kaupungin ja sen palveluiden markkinointiin pääyhteistyökumppanuudella. Kumppanuus sisältää erikseen sovittavia media- ja sidosryhmäetuja.

Kalevan Kisat tulee hakea Suomen Urheiluliitolta 28.2.2023 mennessä, jolloin myös olosuhde- ja takuuasiat tulee olla varmistettu. Toivomme Porin kaupungilta myönteistä suhtautumista Kalevan Kisojen 2026 hakuedellytyksiin.

Tulemme mielellämme kertomaan kisaisännyyden hausta tarkemmin.

Porissa 21.1.2023

Hakutyöryhmän puolesta

Porin Yleisurheilu ry

Noormarkun Nopsa ry

Nakkilan Vire ry" 

Porissa järjestettiin Kalevan Kisat edellisen kerran vuonna 2015. Kalevan Kisat järjestettiin nytkin hakijoina olevien urheiluseurojen yhteistyönä ja kokemukset kisatapahtumasta olivat positiiviset.

Suomen Urheiluliitto edellyttää Kalevan Kisojen olosuhteiden olevan SM-kilpailutapahtuman tasoiset. Kaikkien suorituspaikkojen on täytettävä kulloinkin voimassa olevien yleisurheilun kansainvälisten sääntöjen määräykset. Tarkemmat olosuhdevaatimukset on mainittu pykälän liitteenä olevassa Kalevan Kisojen olosuhdevaatimukset -dokumentissa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vt. rahoitusjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää puoltaa vuoden 2026 Kalevan Kisojen hakemista Poriin ja päättää samalla, että:

Porin stadionin perusparannus sekä muut kilpailujen edellyttämät, välttämättömät investointitarpeet sisällytetään seuraavien vuosien investointiohjelmaan ja niiden toteuttaminen aikataulutetaan niin, että Porin stadionin kilpailuolosuhteet ovat vuoden 2026 Kalevan Kisoihin mennessä SM-tapahtuman edellyttämällä tasolla;

Porin kaupunki antaa vuoden 2026 Kalevan Kisojen myöntämisen edellytyksenä olevan 120 000 euron takauksen Suomen Urheiluliitolle maksettavan korvauksen suorittamisesta;

sekä

Porin kaupunki osallistuu vuoden 2026 Kalevan Kisat -tapahtumaan ja samalla kaupungin ja sen palveluiden markkinointiin pääyhteistyökumppanuudella. Kumppanuus sisältää erikseen sovittavia media- ja sidosryhmäetuja.

Kalevan Kisat 2026 -hakutyöryhmä on korjannut 26.1.2023 vuoden 2026 Kalevan Kisojen hakemuksen jättämisen määräajaksi 15.2.2023.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asiakohdan osalta heti kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

_________________________

Merkitään, että Laura Pullinen saapui tämän asian käsittelyn aikana kello 15.35.

Merkitään, että Raisa Ranta saapui tämän asian käsittelyn aikana kello 15.37.

Merkitään, että Sampsa Kataja saapui tämän asian käsittelyn aikana kello 15.41.

Tiedoksi

Kalevan Kisat 2026 -hakutyöryhmä, Porin Yleisurheilu ry, Noormarkun Nopsa ry, Nakkilan Vire ry, Markku Koppelomäki, Esa Kohtamäki, Jouko Hautamäki, Petteri Lahti

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.