Ympäristöterveysjaosto, kokous 16.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Terveysvalvonnan laadunhallinnan vuosisuunnitelman 2022 toteutuminen ja tavoitteet vuodelle 2023

PRIDno-2023-392

Valmistelija

  • Sarita Aho, Terveystarkastaja, sarita.aho@pori.fi

Perustelut

Ympäristöterveydenhuollon lainsäädäntö edellyttää valvonnan olevan suunnitelmallista, laadukasta ja tehokasta, oikeudenmukaisesti kohdennettua ja hyvän hallinnon mukaista. Porin seudun ympäristöterveydenhuollon terveysvalvonnassa on käytössä LaatuNet laadunhallintajärjestelmä, joka sisältää digitaalisen laatujärjestelmäalustan, sisäiset ja ulkoiset auditoinnit, poikkeama- ja reklamaatiohallinnan, toiminnan tavoitteet ja mittareiden seurannan sekä laadunhallintaan liittyvän ohjauksen ja neuvonnan. 

Laadunhallinnan tukemiseksi on perustettu laatutyöryhmä, joka vastaa Porin seudun ympäristöterveydenhuollon terveysvalvonnan laadunhallinnan suunnittelusta ja toteutuksesta. Laatutyöryhmä asettaa laadunhallinnan tavoitteet, tekee laadunhallinnan vuosisuunnitelman, järjestää sisäiset ja tilaa ulkoiset auditoinnit, käsittelee toiminnassa havaitut poikkeamat sekä seuraa indikaattorituloksia. Auditointien tuloksia tarkastellaan johdon katselmuksissa ja poikkeamia havaittaessa toimintaa muutetaan jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti. 

Laadunhallinnan tavoitteet vuodelle 2022 ja niiden toteutuminen 

Laadunhallinnan tavoitteet vuodelle 2022 olivat laadunhallinnan jalkauttaminen, viestinnän kehittäminen, auditointisuunnitelman toteuttaminen, osallistuminen LaatuNetin koulutuksiin, laatupäiviin, auditoijien palavereihin ja interkalibrointeihin, ja poikkeamien kirjaaminen. 

Viestintää kehitettiin päivittämällä verkkosivut ja suunnittelemalla sosiaalisen median käyttöönottoa. Asiakaspalautteiden keräämistä suunniteltiin toteutettavan sekä elintarvikevalvonnan että terveydensuojelun asiakkaille. Laadunhallintaa jalkautettiin käymällä tiimeissä läpi auditointien tuloksia ja kehittämällä toimintatapoja niiden mukaisesti sekä parantamalla ohjeistuksia. Suunnitelluista viidestä sisäisestä auditoinnista toteutui kaksi; terveydensuojelun toimenpidekehotusten seurannan auditointi ja laskutusrobotille lähetettävän laskutusaineiston tarkastamisen auditointi. Resursseja kaikkien suunniteltujen auditointien toteuttamiseen ei ollut, joten tekemättä jääneet auditoinnit on huomioitu vuoden 2023 auditointisuunnitelmassa. Auditointiraportteihin kirjattiin auditoitavien prosessin vahvuudet. LaatuNetin tarjoamiin tapahtumiin osallistuttiin aktiivisesti ja ne koettiin hyödyllisiksi. Poikkeamien kirjaaminen ei toteutunut odotetulla tavalla, joka on otettu huomioon vuoden 2023 tavoitteissa. 

Laadunhallinnan tavoitteet vuodelle 2023 

Vuonna 2023 terveysvalvonnan laadunhallinnalla tavoitellaan yhtenäisyyttä, asiakastyytyväisyyttä ja työajan säästöä. Auditointisuunnitelma sisältää kolme sisäistä auditointia​: asunnontarkastuspyyntöjen käsittelyprosessin, elintarvikelakiin perustuvien toimenpidekehotusten seurantaprosessin ja prosessin ruokamyrkytysepäilyilmoituksiin reagoinnista. Lisäksi tavoitteena on toteuttaa talousvesivalvonnan palautekysely, elintarvikevalvonnan yleinen palautekysely asiakaspalvelusta ja toiminnasta​, ohjeiden listaus ja päivitys, ulkoisten kokousten muistiinpanojen kirjaaminen ja poikkeamien kirjaaminen uudella tavalla. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Jaosto päättää merkitä tiedoksi terveysvalvonnan laadunhallinnan vuosisuunnitelman 2022 toteutumisen ja tavoitteet vuodelle 2023.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.