Tekninen lautakunta, kokous 7.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Kuntalaisaloite Vierutien läpiajokieltojärjestelyt. Läpiajokiellon kumoaminen.

PRIDno-2023-330

Valmistelija

  • Eija Riihimäki, liikenneinsinööri, eija.riihimaki@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungille on tehty kuntalaisaloite Kuntalaisaloite.fi -palvelun kautta 17.1.2023. Kuntalaisaloitteessa todetaan seuraavaa:

Teknisen lautakunnan kokous 29.11.2022 sulkea vierutie läpiajoliikeenteeltä. Vaadin kyseisen päätöksen kumoamista. Päätös on tehty täysin yksipuolisesti, päätöksen teossa ei ole mitenkään kuultu tuorsniemen uuden alueen asukkaita. Me asukkaat täällä tuorsniemen uudella alueella emme ole edes olleet tietoisia koko sulkemisaikeista eikä sen aikatauluista. Tiedotus tästä on ollut vain vanhan tuorsniemen asukkaiden tiedossa jotka ovat allekirjoittaneet vetoomuksen vierutien sulkemisesta puomein estäen läpiajon. Vetoomus on kaikessa hiljaisuudessa toimitettu Porin kaupungin liikenneinsinöörille joka on edelleen hiljaisuudessa lähtenyt viemään asiaa eteepäin saaden sulkupäätöksen teknisen lautakunnan hyväksyen päätöksen. Sulkemispäätöksessä on viitattu vierutien turvallisuuteen, mikä ei ole mitenkään todellinen syy sulkupäätökselle. Jos sulkupäätös jää voimaan, niin uudeksi todella pahaksi vaaranpaikaksi tulee hiispellontie, tiellä päiväkoti ja esikoulu jotka omissa rakennuksissa ja todella vaarallinen mutka. Aikanaan kun saimme läpikulun vierutien kautta, niin silloin turvallisuus parani hiisipellontiellä. Nytkö palaamme tällä päätöksellä taas vanhaan missä ei ole tietoakaan liikenneturvallisuudesta.

Toivon mukaan otatte tosissaan ja järjellä tämän asian uudelleen käsittelyyn. Kuitenkin tässä on kyse yhteisestä liikenneturvallisuudesta. Kaikella yhteisellä sovulla ja ilman riidan kylvämistä pystymme kyllä sovussa kulkemaan vierutietä kuten ennenkin ilman sulkemista. Maksamme myös tällä tuorsniemen uudella alueella kohtuu suurta kiinteistöveroa ja tonttivuokraa, niin on meillä myös oikeus kulkea joustavasti kahta eri reittiä. Emme halua että koko liikenne viedään yhden vaarallisen reitin varaan (hiisipellontie). Tiellä tosiaan päiväkoti sekä esikoulu sekä todella vaarallinen mutka, kun liikenne kyseisellä kadulla on jo nyt vilkasta ja vaarallista. Ja tähän läpikulkuliikeenteesen länsiväylä-leppäkorpi emme usko laisinkaan, kun tämä pidentäisi matkaa ajassa ja metreissä. Liikenne on varmaankin lisääntynyt vierutiellä, mut meidän alueen lapset olivat nuoria nassikoita kun tämä alue rakennettiin, nyt kahden, kolmen vuoden sisällä on noin 10-14 nuorta jotka edelleen asuvat kotona, eli tällä alueella ovat saaneet ajokortin.

 

Teknisen lautakunnan vastaus kuntalaisaloitteeseen:

Vuonna 2005 Tekninen lautakunta teki päätöksen Tuorsniemen asuntoalueen läpiajokieltojärjestelyistä liikenneturvallisuuden varmistamiseksi. Asiaa käsiteltiin uudelleen teknisessä lautakunnassa 22.1.2008 ja 23.6.2015. Molemmilla käsittelykerroilla tekninen lautakunta päätti, että sekä Kirsitien että Vierutien läpiajokieltojärjestelyt pidetään ennallaan ja asiaa tarkastellaan uudelleen siinä vaiheessa, kun aluetta ympäröivä pääkatuverkko on rakennettu.

Vuoden 2018 loppuun mennessä oli suurin osa Tuorsniemen aluetta ympäröivästä pääkatuverkosta rakentunut, joten Tekninen lautakunta päätti 3.4.2018 läpiajokieltojärjestelyjen purkamisesta.

Tuorsniemen alueen asukkaat tekivät marraskuussa 2022 kaupungille aloitteen moottoriajoneuvojen ajoesteen palauttamisesta Vierutielle. Aloitteen allekirjoittajana oli yhteensä 84 henkilöä Vierutieltä ja sen lähialueelta.

Tekninen lautakunta päätti 29.11.2022 kokouksessaan, että Vierutien läpiajokieltojärjestelyt palautetaan, koska vuonna 2018 tehdyn avaamispäätöksen perusteena olleet oletukset läpiajoliikenteen suuntautumisesta pääkatuverkolle eivät toteutuneet, joten myös liikenneturvallisuus on asuntokaduilla vaarantunut.

Teknisen lautakunnan kokouksen esityslista oli kaupungin verkkosivuilla nähtävänä ennen kokousta. Päätös lähetettiin tiedoksi anomuksen tekijän lisäksi Tuorsniemen ja Pietniemen-Leppäkorven kiinteistöyhdistyksille, minkä lisäksi päätös oli asianmukaisesti nähtävillä kaupungin verkkosivuilla.

Teknisen lautakunnan päätöksestä tehtiin oikaisuvaatimus 16.12.2022. Oikaisuvaatimuksessa viitattiin useammassa yhteydessä asemakaavaan sekä kaavoittajan ajatukseen Vierutien käytöstä. Kaupunkisuunnittelulta pyydettiin näin ollen lausunto vastinetta laadittaessa. Kaupunkisuunnittelu totesi lausunnossaan 29.12.2022 muun muassa, ettei Vierutie nykyisillä järjestelyillä sovellu läpiajoliikenteen väyläksi, ja että alueen asemakaavoituksen yhteydessä Vierutien ja Tuohikujan risteysalueelle on osoitettu tila kääntöpaikalle, jotta Vierutien katkaisu ajoneuvoliikenteen osalta on ollut mahdollista.

Tekninen lautakunta päätti kokouksessaan 10.1.2023 hylätä oikaisuvaatimuksen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Edellä esitettyyn perustuen Tekninen lautakunta toteaa, että lautakunnan 29.11.2022 tekemä päätös Vierutien läpiajokieltojärjestelyiden palauttamisesta on tehty asianmukaisesti ja selkein perustein, eikä päätöstä ole tarvetta muuttaa.

Päätös

Tekninen lautakunta päätti hyväksyä päätösehdotuksen.

Kokouskäsittely

Antti Lehtonen ehdotti, että läpiajokielto kumottaisiin.

Keskustelun jälkeen puheenjohtaja totesi, ettei Lehtosen ehdotusta oltu kannatettu, joten päätösehdotus oli hyväksytty.

Tiedoksi

Tiedoksianto erillisen täytäntöönpano-ohjeen mukaisesti.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.