Tekninen lautakunta, kokous 7.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Porin kaupungin maapoliittisen ohjelman uudistaminen

PRIDno-2022-2109

Valmistelija

  • Hannu Lammi, maankäyttöinsinööri, hannu.lammi@pori.fi

Perustelut

Maapolitiikalla tarkoitetaan maa-alueiden hankintaan, luovutukseen, kaupungin maaomaisuuden hallinnointiin ja yksityisen maan kaavoittamiseen sekä asemakaavojen toteuttamisen edistämiseen liittyviä tavoitteita ja toimenpiteitä. Maapolitiikan harjoittaminen on kunnan lakisääteinen tehtävä (maankäyttö- ja rakennuslaki 5a § ja 20 §).  

Maapolitiikka on osa kaupungin kehittämisstrategiaa. Maapolitiikalla luodaan edellytykset suunnitella ja toteuttaa pitkäjänteisesti kaupungin maankäyttöä, rakentamista sekä niihin liittyvää toimintaa ja taloutta. Maapoliittisessa ohjelmassa kaupunki päättää maapolitiikan strategiset tavoitteensa, toimintaperiaatteensa sekä käytettävissä olevat maapoliittiset keinot.

Porin kaupungin maapoliittinen ohjelma hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa vuonna 1968. Ohjelma oli tiettävästi laatuaan ensimmäinen koko maassa. Sittemmin ohjelmaa on olosuhteiden ja lainsäädännön muuttuessa uusittu seuraavasti:
Maapoliittinen ohjelma                                       KV                       27.8.1968
Maapoliittinen ohjelma II                                    KV                       11.2.1974
Maapoliittinen ohjelma III                                   KV                       24.4.1978
Maapoliittinen ohjelma IV                                   KV                       2.6.1986
Maapoliittinen ohjelma V                                    KV                       18.2.1991
Maapoliittinen ohjelma 2004                              KV                       1.2.1999
Maapoliittinen ohjelma VII, osa 1                     KV                       28.4.2008

Maapoliittisen ohjelman kokonaisuudistuksen laatiminen on todettu tarpeelliseksi useissa eri yhteyksissä muun muassa lainsäädännössä tapahtuneista muutoksista johtuen. Maapoliittista ohjelmaa ei ole myöskään uudistettu Noormarkun ja Lavian kuntaliitosten jälkeen.

Ohjelman uudistamista on valmisteltu virkamiestyönä osittain yhteistyössä valmistelutyöryhmän kanssa. Valmisteluvastuussa on ollut teknisen toimialan infrayksikön infrajohtamisen maapolitiikkatiimi, joka on laatinut maapoliittisen ohjelman luonnoksen. Ohjelmaluonnos on esitelty kaupunginhallitukselle sekä tekniselle lautakunnalle tammikuussa 2023.

Ohjelmaluonnos asetettiin julkisesti nähtäväksi ja kommentoitavaksi 27.1.-23.2.2023 väliseksi ajaksi ja ohjelmasta pyydettiin lausunnot keskeisiltä sidosryhmiltä, joista tarkemmat tiedot liitteenä olevasta osallistamis- ja vastineraportista. Saapuneet lausunnot ovat lisäksi erillisenä liitteenä.

Maapoliittinen ohjelma VIII on järjestyksessään kahdeksas kaupungin maapoliittinen ohjelma. Ohjelma noudattaa pääosin nykyisin voimassa olevia maapoliittisia ohjelmia ja pitkäaikaisia käytäntöjä. Maapolitiikan periaatteiden mukaisesti toiminnan tulee olla pitkäjänteistä ja johdonmukaista. Maapolitiikkaa on kuitenkin syytä kehittää ja täydentää siten, että se vastaa nykytilanteeseen, kehitystrendeihin ja ennakoitavissa oleviin muutoksiin. Merkittävimpiä muutoksia on tehty seuraaviin aiheisiin:

-          Maan luovutuksen yleisiin periaatteisiin on lisätty tapaukset, joiden toteutuessa vuokratonttia ei myydä vuokralaiselle (luku 4.1.).

-          Tonttien vuokrasopimukset tehdään pääsääntöisesti 50 vuodeksi (luku 4.2.). Nykyisin kerrostalotonttien vuokrasopimukset on tehty pääsääntöisesti 60 vuodeksi.

-          Rakentamattomat asuintontit luovutetaan aluksi vuokraamalla ja tontti voidaan pääsääntöisesti myydä vuokralaiselle, kun rakentamisvelvoite on täytetty, ellei yleisistä periaatteista muuta johdu (luku 4.3.). Nykyisin omakotitontin hakijalla on ollut mahdollisuus ostaa tontti ennen rakentamisvelvoitteen täyttämistä. Uuden linjauksen tarkoituksena on yhtenäistää tontinluovutusperiaatteita sekä edistää tonttien rakentumista luovutusehtojen mukaisesti ja keventää sopimusvalvontaa.

-          Yritystonttien luovutusperiaatteista on poistettu nykyisessä maapoliittisessa ohjelmassa mainitut tontinvuokran alennusperiaatteet (luku 4.4). Nykyisen kuntalain 130 § ja EU:n valtiontukisäädösten nojalla kunnan luovuttaessa kiinteistön, tulee hinnoittelun perustua puolueettoman arvioijan arvioimaan markkina-arvoon.

-          Maankäyttösopimuskorvausten maksuperiaatteita on täydennetty ja selkeytetty aiempaan nähden (luku 5.1.).

-          Asuinkortteleiden täydennysrakentamiseen liittyvissä hankkeissa sovelletaan yleisistä maankäyttösopimusperiaatteista poikkeavia kannustimia (luku 5.2.).

-          Rakentamisvelvoitteen täyttäminen edellyttää, että rakennusvalvontaviranomainen voi suorittaa rakennuksessa hyväksyttävän lopputarkastuksen (luvut 4.3. ja 4.4.). Nykyisin velvoitteen täyttäminen on sidottu hyväksyttävän käyttöönottokatselmuksen suorittamiseen. Muutoksella pyritään siihen, että lopputarkastukset tulisivat kattavammin suoritetuiksi.

Oheiseen maapoliittiseen ohjelmaan ei ole tehty merkittäviä muutoksia nähtävänä olleeseen luonnokseen nähden. Ohjelmaan on lisätty lausuntojen vastineissa läpikäytyjä täydennyksiä ja tarkennuksia sekä lisätty lainsäädäntöön liittyvää tietoa maapoliittisista keinoista.

Ennen tämän maapoliittisen ohjelman voimaantuloa tehtyihin tonttien varaus- ja myyntipäätöksiin sovelletaan tekohetkellä voimassa olleita luovutusehtoja.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että oheinen Maapoliittinen ohjelma VIII hyväksytään ja että ohjelma tulee voimaan 1.6.2023 alkaen.

Päätös

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Kokouskäsittely

Tonttipäällikkö Elisa Laine ja maankäyttöinsinööri Hannu Lammi poistuivat kokouksesta tämän asian käsittelyn jälkeen klo. 18:28.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, kaupunginvaltuusto, lausunnon antaneet, elinvoima- ja ympäristötoimiala, sivistystoimiala, tekninen toimiala, infrajohtaminen/Mapo

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.