Kaupunginhallitus, kokous 20.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 149 Satakunnan pelastuslaitos, vuoden 2022 tilinpäätös

PRIDno-2023-103

Valmistelija

  • Petri Ekberg, hallintopäällikkö, petri.ekberg@satapelastus.fi

Perustelut

Satakunnan pelastuslaitos on vuoden 2016 alusta toiminut kirjanpidollisena taseyksikkönä. Porin kaupunginvaltuusto hyväksyi 14.11.2016 kirjanpidollisen taseyksikön avaavan taseen 1.1.2016. Kirjanpidollisena taseyksikkönä pelastuslaitoksella on oma pankkitili ja kaikki laitokselle kuuluvat tuotot ja kulut kohdistetaan pelastuslaitoksen omille kustannuspaikoille.

Vuosi 2022 oli Satakunnan pelastuslaitoksen viimeinen toimintavuosi kuntien järjestämisvastuulla. Vuoden 2023 alusta alkaen pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy Satakunnan hyvinvointialueelle.

Vuoden 2022 tilinpäätöksen mukaan Satakunnan pelastuslaitoksen ja varsinaisen pelastustoimen tuloslaskelman vuosikate osoittaa ylijäämää 1 963 345 euroa ja tilikauden tulos on 649 561 euroa. Uudenmuotoisessa tuloslaskelman kaavassa tuloksen jälkeen tulevat varausten muutokset ja sisäiset vyörytyserät. Näin tilikauden alijäämä vyörytyserien jälkeen on –275 434 euroa. Tämä alijäämä kirjataan taseeseen tilikauden ylijäämä-/alijäämätilille.

Varsinaisen pelastustoimen tuloslaskelmassa kuntien maksuosuuksia pienennettiin vuoden 2021 talousarviosta 600 000 eurolla ylijäämän välttämiseksi. Toimintatuotot ylittyivät noin 290 000 euroa budjetoidusta.

Toimintakulut ylittivät talousarvion 773 000 euroa ja niiden kasvu oli 3 prosenttia. Henkilöstömenojen osalta menojen ylitys johtuu pääosin hyvinvointialuevalmistelun aiheuttamalla resurssitarpeella sekä poikkeuksellisen suurilla ylityökuluilla, jotka ovat aiheutuneet palvelutasopäätöksen mukaisen valmiuden ylläpidosta.

Ensihoitotoiminta kokonaisuutena ja erikseen eri sopimusosapuolien kesken toteutui sopimusten mukaisena kustannusneutraalisti eli palvelun ostajat vastasivat kustannuksista täysimääräisesti. Ensihoitotoiminnan tuotot ja kulut sisältyvät Satakunnan pelastuslaitoksen tuloslaskelmaan, mutta vaikutus yli-/alijäämään vyörytyserien jälkeen on +/- nolla.

Investointien toteutuma talousarvioon nähden oli 92,8%. Voimakas hintojen nousu ja toimitusvaikeudet pakottivat muuttamaan alkuperäistä investointisuunnitelmaa. Lisäksi yksi toimittaja hakeutui konkurssiin juuri ennen ajoneuvon sovittua luovutuspäivää, mikä aiheutti investoinnin osittaisen siirtymisen vuodelle 2023.

Vuoden 2022 tilinpäätösraportit sisältävät kolme tuloslaskelmaa ja kirjanpidon investointiraportin sekä taseen. Tilinpäätöstä tarkentavina tietoina liitetietoihin sisältyy selonteko sisäisen valvonnan järjestämisestä ja taulukko kuntien maksuosuuksista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää merkitä tiedoksi pelastuslaitoksen tilinpäätöksen vuodelta 2022.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.