Kaupunginhallitus, kokous 3.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 176 Kaupunginhallituksen käyttöön merkityn määrärahan vapauttaminen Elinvoima- ja ympäristötoimialan joukkoliikenteen käyttöön

PRIDno-2022-4569

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Merika Lanne, merika.lanne@pori.fi

Perustelut

Talousarvion 2023 täytäntöönpano-ohjeiden mukaan, mikäli määräraha on merkitty talousarviossa kaupunginhallituksen käyttöön, toimialan tulee tehdä perusteltu esitys kaupunginhallitukselle määrärahan vapauttamisesta toimialan käyttöön. Kaupunginhallituksen vuoden 2023 talousarvion III lukemisessa joukkoliikenteen lipputulojen vähennys 200 000 euroa vuoden 2023 alennuskampanjoita varten päätettiin merkitä kaupunginhallituksen käyttöön.

Joukkoliikennejaosto on käsitellyt kokouksessaan 13.12.2022 § 64 Saattaja matkustaa maksutta 0-​7 -​vuotiaan lapsen kanssa -​kokeilun kaupunginhallituksen käyttöön merkityllä joukkoliikenteen lipputulojen vähennyksellä vuoden 2023 alennuskampanjoita varten. 

Asian tarkempi esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vt. rahoitusjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä joukkoliikennejaoston esityksen, jossa ensimmäinen alennuskampanja kohdistetaan lapsiperheisiin,​ joita energiakriisi ja kustannusten nousu erityisesti koskettaa,​ ja se toteutetaan tammi-​helmikuun 2023 aikana seuraavasti:

  • yksi saattaja matkustaa maksutta yhden 0-​7 -​vuotiaan lapsen kanssa joukkoliikenteessä Porin Linjat Oy:n vuoroilla
  • kustannuksia varten kaupunginhallituksen määrärahasta varataan 60 000 €
  • maksuttomat matkat merkitään rahastuslaitteille tilastointia ja kokeilun vaikuttavuuden arviointia varten.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää hyväksyä joukkoliikennejaoston esityksen toisesta alennuskampanjasta, joka toteutetaan Porissa talvilomaviikolla 20.-​26.2.2023:

  • Porin Linjat Oy:n vuoroilla joukkoliikenne on maksutonta
  • kustannuksia varten kaupunginhallituksen määrärahasta varataan 40 000 €
  • maksuttomat matkat merkitään rahastuslaitteille tilastointia ja kokeilun vaikuttavuuden arviointia varten.

Ulvilan kaupungin kanssa käydään erillinen keskustelu kokeilun laajentamisesta Ulvilan ja Porin yhteisille reiteille 80,​ 81 ja 90,​ koska Ulvila kattaa näiden reittien kuluja ja saa niistä lipputuloja tehdyn kustannustenjakosopimuksen mukaisesti. 

Kaupunginhallitus päättää vapauttaa talousarviossa 2023 kaupunginhallituksen käyttöön merkityistä joukkoliikenteen lipputulojen vähennyksestä alennuskampanjoita varten joukkoliikenteen käyttöön 100 000 euroa. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Merika Lanne, merika.lanne@pori.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 14.11.2022 § 174 Porin kaupungin vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2024-2025. Talousarvion kaupunginhallituksen II lukemisessa on päätetty joukkoliikenteen lipputulojen vähennys 200 000 euroa vuonna 2023 alennuskampanjoita varten ja määräraha on merkitty kaupunginhallituksen käyttöön. Ensimmäiset alennuskampanjat toteutettiin alkuvuodesta 2023. Niiden tavoitteena oli helpottaa porilaisten arkea kustannuskriisissä ja samalla vahvistaa joukkoliikenteen matkustajamääriä. Kampanjat kohdennettiin ensisijaisesti lapsiin ja nuoriin: 0-7 -vuotiaan kanssa sai saattaja matkustaa maksutta ja peruskoulujen talvilomaviikon ajana Porin ja Ulvilan joukkoliikenne oli maksutonta.

Kaupunginhallitus ohjeisti suunnittelemaan alennuskampanjan lippu- ja maksujärjestelmän vaihdon sujuvoittamiseksi. Siksi joukkoliikennejaostolle on valmisteltu esitys, jonka mukaan kausilippuja myytäisiin edullisemmilla hinnoilla Waltin verkkokaupassa ja älypuhelimeen ladattavassa Waltti-sovelluksessa käyttöönottovaiheessa. Kausilippumatkustajat ovat kaikkein säännöllisin joukkoliikenteen käyttäjäkunta, joten heihin ja kausilippujen hintoihin kohdennettiin myös valtakunnallinen joukkoliikenteen arvonlisäveron huojentaminen täysimääräisesti tammi-huhtikuun ajaksi 2023.

Ehdotus kausilippujen asiakashinnoiksi toukokuussa ja kesäkuussa 2023 Waltti-verkkokaupassa ja Waltti Mobiilissa:

ikäryhmä

Waltti-verkkokauppa ja Waltti Mobiili

lapset 8-16 -vuotta 27 €
nuoret 17-25 -vuotta 38 €
aikuiset 26-vuotiaasta alkaen 50 €

Toukokuussa ja kesäkuussa asiakashinnat sisältävät arvonlisäveron 10 %.

Alennuskampanjan johdosta toteutuva lipputulomenetysten arviointi 

Huhtikuussa 2022 joukkoliikenteessä matkustettiin 1600 eri matkakortilla, joille oli ostettu kausilippu. Toukokuussa kausilippumatkakortteja oli liikkeellä 1300 ja kesäkuussa 900. Kesää kohden erityisesti lasten ja nuorten kausilippujen käyttö väheni, koulujen päättyessä. Kaikkia matkakortteja ei ladattu saman kuukauden aikana, joten lipputulot jakautuvat pidemmälle ajanjaksolle. Jos lähes sama määrä matkakortteja on käytössä huhti-kesäkuussa 2023 kuin vuotta aiemmin, ja nykyiset matkakorttimatkustajat jatkavat kausilippujen ostamista yhtä paljon, lipputulomenetykset lienevät noin 10 000 euroa alennuskampanjan ajalta.

Alkuvuoden 2023 aikana toteutettu kausilippujen alennuskampanja sekä koronasuositusten ja -rajoitusten päättyminen on lisännyt joukkoliikenteen matkustusta ja mahdollisesti lisännyt kausilipun ostajia. Pyöräilyn ja kävelyn suosio kasvaa kevään edetessä. Siksi on vaikea ennustaa, hyödyntävätkö joukkoliikenteen matkustajat edullisempia kausilippuja touko-kesäkuussa, ja ostavatko matkustajat kausilippuja etukäteen matkakorteille odottamaan syksyä ja paluuta joukkoliikenteeseen. Etukäteen ostettu kausilippu on käytettävissä kahden vuoden ajan ostohetkestä.

Jos matkustajat hyödyntävät edullisemmat hinnat ja varautuvat, lipputulomenetykset vaikuttavat kesää enemmän syksyllä. Siksi lipputulomenetyksien voidaan odottaa olevan jopa kolminkertaiset vuoden 2022 huhti-kesäkuussa liikkeellä olleiden matkakorttien perusteella arvioituun 10 000 euroon. Mikäli joukkoliikennejaosto päättää hyväksyä esitetyn kausilippujen asiakashintojen alennukset huhti-kesäkuussa 2022 Waltin verkkokaupassa ja sovelluksessa, joukkoliikennejaosto esittänee kaupunginhallitukselle joukkoliikenteen lippujen alennuskampanjoihin käytetyn määrärahan vapauttamista 30 000  euron arvosta.

Kausilippujen hintojen alentamisesta on käyty keskusteluja Ulvilan kaupungin kanssa, koska lipputulomenetykset vaikuttavat Ulvilan kaupungin lipputuloihin Pori-Ulvila -yhteysvälin reittien osalta. Ulvilan kaupunki hyväksyy alennuskampanjan kustannusvaikutuksineen.

Ehdotus

Esittelijä

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Joukkoliikennejaosto päättää esittää kaupunginhallitukselle, että Waltin käyttöönottoon liittyvä alennuskampanja kohdistetaan kausilippumatkustajiin, jotka ovat joukkoliikenteen säännöllisimpiä käyttäjiä, ja toteutetaan se touko-kesäkuun 2023 aikana seuraavasti:

  • 30 päivän kausilippuja saa ostaa Waltti-verkkokaupasta ja Waltti Mobiili -sovelluksesta asiakashinnoilla lapset 27 €, nuoret 38 € ja aikuiset 50 €
  • kustannuksia varten kaupunginhallituksen määrärahasta varataan 30 000 €

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Merika Lanne, merika.lanne@pori.fi

Perustelut

Joukkoliikennejaosto on käsitellyt kokouksessaan 21.3.2023 §13 Kausilippujen alennetut asiakashinnat Waltti-​verkkokaupassa ja sovelluksessa,​ kaupunginhallituksen määrärahalla

Asian tarkempi esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää,​ että Waltin käyttöönottoon liittyvä alennuskampanja kohdistetaan kausilippumatkustajiin,​ jotka ovat joukkoliikenteen säännöllisimpiä käyttäjiä,​ ja toteutetaan se touko-​kesäkuun 2023 aikana seuraavasti:

  • 30 päivän kausilippuja saa ostaa Waltti-​verkkokaupasta ja Waltti Mobiili -​sovelluksesta asiakashinnoilla lapset 27 €,​ nuoret 38 € ja aikuiset 50 €.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää vapauttaa talousarviossa 2023 kaupunginhallituksen käyttöön merkityistä joukkoliikenteen lipputulojen vähennyksestä alennuskampanjoita varten joukkoliikenteen käyttöön 30 000 euroa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Ulvilan kaupunki, Talous- ja hallintoyksikkö/Jonna Vainio

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.