Kaupunginhallitus, kokous 3.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 181 Lausunto ympäristönsuojelulain mukaisista lupahakemuksista, Venator P&A Finland Oy

PRIDno-2019-572

Valmistelija

  • Pauliina Mäenpää, Johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi
  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Perustelut

Venator P&A Finland Oy on jättänyt Etelä-Suomen aluehallintovirastolle seuraavat kaksi ympäristönsuojelulain mukaista lupahakemusta:

1) Porin titaanidioksiditehtaan tuotannollisen toiminnan lopettaminen ja ympäristöluvan osittainen rauettaminen, Pori (ESAVI/12984/2022)

2) Kaanaan teollisuuspuiston jätevedenpuhdistamon toiminnan muuttaminen ja toiminnan aloittamislupa, Pori (ESAVI/46575/2022)

Venator P&A Finland Oy:n päätuotteet olivat titaanidioksidipigmentit mm. maali-, painoväri-, muovi- ja paperiteollisuuden raaka-aineeksi ja erikoispigmentit mm. kosmetiikka-, lääke- ja elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Ennen tuhoisaa tulipaloa 30.1.2017 Venator valmisti myös ympäristötuotteita kuten ferrosulfaattia mm. vedenpuhdistuskemikaaliksi sekä raaka-aineena käyttämäänsä rikkihappoa.

Porin tehtaan tuotannollinen toiminta on lopetettu kokonaan maaliskuussa 2022. Koska teollisuusalueelle jää edelleen vesienkäsittelypalveluita käyttävää toimintaa, vedenotto Kokemäenjoesta, sen mekaaninen ja kemiallinen puhdistus ja jakelu, jätevedenpuhdistus sekä jäte- ja jäähdytysvesien purkaminen purkupisteisiinsä jatkuvat.

Hakemuksilla haetaan voimassa olevan ympäristöluvan osittaista rauettamista vain titaanidioksidin tuotannon osalta sekä vesienhallintaprosesseja koskevien lupamääräysten voimassapitämistä pienin muutoksin. Jätevedenpuhdistamolle esitetään jatkossa otettavan vastaan nykyisten jätevesien lisäksi muita soveltuvia epäorgaanisen kemianteollisuuden jätevesiä. Hakemuksessa varaudutaan uusiin asiakkuuksiin ja esitetään jätevedenpuhdistamon enimmäiskuormitusmäärät jatkossa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 20.2.2023 pyytänyt Porin kaupungilta, Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta ja Porin kaupungin terveydensuojeluviranomaiselta lausunnot lupahakemuksista.

Porin kaupungin ympäristö-​ ja terveysvalvontayksikön päällikkö on antanut ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaisen lausunnot (elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasääntö 19 §).

Lupahakemuksia koskeva kuulutus on ollut nähtävillä 20.2. – 29.3.2023. Porin kaupungin lausunto on pyydetty toimittamaan 6.4.2023 mennessä.

https://ylupa.avi.fi/fi-FI/asia/2187658 

https://ylupa.avi.fi/fi-FI/asia/2350148 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Porin kaupungin lausunnoksi seuraavan:

Tammikuussa 2017 tapahtuneen tulipalon seurauksena Porin Kaanaan (Kaanaankorven) teollisuuspuistossa sijaitsevan Venator P&A Finland Oy:n titaanioksidin tuotantokapasiteetti väheni merkittävästi. Syksyllä 2018 Venator päätti keskeyttää käynnistyneet jälleenrakennustyöt ja sulkea tehtaan alasajovaiheen jälkeen. Tuotanto on loppunut viime vuonna, ja alasajovaiheesta on jäljellä käytännössä enää palossa vaurioituneiden rakennusten ja laitosten purkaminen.

Teollisuuspuiston alueella on kuitenkin myös muuta teollista toimintaa, jota mm. Venatorin omistama ja edelleen toimiva infra palvelee. Näistä merkittävin on vesilaitos, joka tuottaa jokivedestä mekaanisesti ja kemiallisesti puhdistettua vettä teollisuuspuiston tarpeisiin. Lisäksi vesilaitos käsittelee ja puhdistaa teollisia jäähdytys- ja jätevesiä.

Nyt esitetty ympäristöluvan rauettaminen titaanioksidituotannon osalta ja päivittäminen vesilaitoksen osalta säilyttävät teollisuuspuiston teollisuuskäytössä, mikä turvaa teollisuuspuiston muiden yritysten toimintaedellytykset. Tämä myös mahdollistaa uuden teollisen toiminnan syntymisen teollisuuspuistoon.

Porin kaupunki puoltaa Venator P&A Finland Oy:n 1) ympäristöluvan osittaista rauettamista ja 2) jätevedenpuhdistamon toiminnan muuttamista ja toiminnan aloittamisluvan myöntämistä.

Kaupunginhallitus päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Pöytäkirja tämän asian osalta päätettiin tarkastaa välittömästi kokouksessa.

Tiedoksi

Lausunto tulee toimittaa aluehallintovirastoon sähköisen asiointipalvelun kautta (avi.fi/sahkoiset-lomakkeet) 6.4.2023 mennessä. Lausunnossa on ilmoitettava asian dnro ESAVI/12984/2022 ja ESAVI/46575/2022.

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.