Kaupunginhallitus, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 255 Peittoo 93. kaupunginosan 1. asemakaava 609 1718, Peittoon kierrätyspuisto

PRIDno-2019-1826

Valmistelija

  • Mirko Laurinen, mirko.laurinen@pori.fi

Perustelut

Kaava-alue sijaitsee Porin saaristotien varrella noin 20 km etäisyydellä kaupungin keskustasta ja 6 km Ahlaisten kirkonkylästä. Alue rajautuu pohjoissivultaan Porin saaristotiehen (st 272) ja eteläsivultaan Peittoon teollisuuskaatopaikkaan. Alueella sijaitsee v. 2014 valmistunut Peittoon tuulivoimapuisto, jonka voimaloista neljä 4,5 MW voimalaa sijaitsee asemakaavoitettavalla alueella. Tuulivoimapuiston omistaa nykyisin Exilion Tuuli Ky.

Kaava-alueen pinta-ala on noin 138 ha ja itä-länsisuuntainen pituus n. 2,5 km. V.2012 vahvistuneessa Peittoon osayleiskaavassa alue on osoitettu pääasiassa teollisuus- ja varastorakennusten alueeksi (T,TK,T-e). Satakunnan maakuntakaavassa alue on Jätteenkäsittelyaluetta (EJ). Satakunnan vaihemaakuntakaava 1 alue on osoitettu tuulivoimatuotannon alueeksi (tv1) ja vaihemaakuntakaava 2:ssa aurinkoenergian tuotannon kohdealueeksi (au) ja terminaalitoimintojen alueeksi (tt).

Kaavoitettava alue on osoitettu asemakaavassa teollisuus- ja varastorakennusten (T-26, T-27), toimitilarakennusten (KTY-14), energiahuollon (EN, EN-1) ja kiertotaloutta palvelevien erityistoimintojen (E-22) korttelialueiksi. Loppuosa alueesta on osoitettu suojaviheralueiksi (EV) ja katualueeksi.

Kaava-alueesta n. 4/5 on kaupungin omistuksessa ja asemakaava on käynnistetty kaupungin toimesta. Suunnittelualue on kaavoituskatsauksen 2023-2025 kohde M23.

Kaavan tavoitteena on kiertotalousalueen toiminnallinen jäsentely ja infrastruktuurin kehittäminen. Asemakaava mahdollistaa alueen katujen ja kunnallistekniikan suunnittelun, yritystonttien muodostamisen ja työpaikka-alueen tarvitsemien  palveluiden toteuttamisen.

Alueella sijaitsevat tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on 204 metriä. Asemakaavassa tuulivoimaloiden suojavyöhykkeitä on laajennettu osayleiskaavan 100 metristä 205 metriin mm. jäävaaran takia. Suoja-alueita saa hyödyntää kierrätys- ja jätemateriaalien ulkovarastointiin ja käsittelyyn. Lisäksi kiertotaloutta varten osoitetuilla erityisalueilla (E-22) on sallittu erilaisten luonnonmateriaalien, kuten puun ja maa-ainesten käsittely ja aurinkovoimaloihin perustuva energiantuotanto. 
Korttelialueiden tehokkuusluku vaihtelee välillä e=0.1…0.4 ja yhteenlaskettu rakennusoikeus on noin 160 000 k-m2. Suurin sallittu kerrosluku alueella on II ja suurin sallittu materiaalien läjityskorkeus korttelialueilla 15 metriä. Asemakaavassa suojellaan Kuivattujärven ympäristö viitasammakkoesiintymän johdosta. 

Asemakaavan laadintaa edelsi selvitys- ja tavoitteiden asetteluvaihe v. 2019-2020 yhdessä Prizztech Oy:n kanssa. Todennäköisimmät alueella käsiteltävät materiaalit ovat erilaiset tuhkat, pilaantuneet maat, metalliromu, rakennusjätteet, akut sekä jätemuovi ja -lasikuitu. Lisäksi alue soveltuu hyvin mm. puun käsittelyyn (energiapuun kuivatus, haketus, varastointi). Asemakaavoituksen tavoitteiksi selvitysvaiheessa nousivat mm. alueen työpaikkainfran kehittäminen, vaihtelevan kokoisten tonttien tarjoaminen sekä suurten avoimien käsittelykenttien luominen.

Asemakaavan vireilletulosta on tiedotettu 10.4.2019 kuulutuksella ja kirjeellä osallisille. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä 11.4. – 10.5.2019. Peittoon yrityksille asemakaavoituksen tavoitteita ja käynnistämistä esiteltiin 22.11.2019. Kaavasta järjestettiin MRL 66 § mukainen viranomaisneuvottelu 1.6.2021 ja liikennekysymyksiä käsittelevä viranomaistyöneuvottelu 18.5.2022.

Kaavaluonnos (3 eri suunnitelmavaihtoehtoa) on ollut nähtävillä 17.6 – 17.8.2021. kaupungin verkkosivuilla ja kaupunkisuunnittelussa.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa sekä kaavaluonnosta koskevat mielipiteet on voitu esittää nähtävilläolon aikana kaupunkisuunnitteluun suullisesti, kirjallisesti ja sähköisesti.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin lausunnot Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalveluyksiköltä ja Pori Energia Oy:n energiayksiköltä.

Asemakaavasta saatiin luonnosvaiheen ennakkolausunnot elinvoima- ja ympäristötoimialalta sekä kaksi osallismielipidettä. Satakuntaliitto, Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Satakunnan Museo kommentoivat kaavaluonnoksia viranomaisneuvottelussa.

Asemakaavaa varten laadittiin luontoselvitys, geotekninen selvitys, hulevesiselvitys ja liikenneselvitys.

Ennakkolausuntojen ja selvitysten pohjalta kaavaluonnokseen tehtiin tarkennuksia mm. hulevesien käsittelyä, Kuivattujärven suojelua, Ekokorventien liittymän sijaintia ja suunnittelualueen rajausta koskien.

Kaavaluonnoksesta saatiin kaksi osallismielipidettä.

Mielipiteet ja ennakkolausunnot on esitetty tiivistettynä kaavaselostuksessa. Mielipiteet ja ennakkolausunnot ovat kokonaisuudessaan nähtävissä kaavan asiakirjoissa Porin kaupungin asianhallintajärjestelmässä.

Tämän asemakaavan alueella tonttijako laaditaan sitovana ja erillisenä.

Asiakirjoihin sisältyy asemakaavakartta ja –selostus.

Tekninen toimiala valmistelee asemakaavaan liittyvät sopimukset.

Luettelo asianosaisista on nähtävissä asiakirjoissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää asettaa Peittoo 93. kaupunginosaa koskevan 1. asemakaavan 609 1718 (Peittoon kierrätyspuisto), päivätty 28.4.2023 nähtäväksi vähintään 30 päivän ajaksi, ja pyytää siitä lausunnot tekniseltä lautakunnalta, elinvoima- ja ympäristölautakunnalta, Satakunnan Museolta, Satakunnan pelastuslaitokselta, Pori Energia Sähköverkot Oy:ltä, Pori Energia Oy Energiayksiköltä, Porin Vedeltä, DNA Oy:ltä, Satakuntaliitolta ja Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, minkä jälkeen asia tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 

Tiedoksi

Kuulutus, lausuntopyynnöt ja muut asianosaiset

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.