Tekninen lautakunta, kokous 28.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 242 Teknisen lautakunnan lausunto: Herralahti 14. kaupunginosan korttelin 8 (osa) ja puistoalueen (osa) asemakaavan muutos 609 1766

PRIDno-2022-4784

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tia Koponen, tia.koponen@pori.fi

Perustelut

Kiinteistö Oy Sammontie on 31.8.2022 anonut Porin kaupungilta asemakaavan muutosta. Anomus koskee Porin kaupungin Herralahti 14. kaupunginosan korttelia 8, tonttia 15 ja tontin itäpuoleista puistoaluetta. Lisäksi kaavamuutokseen otettiin mukaan viereinen tontti 10 kaavamuutosanomuksen tekijän pyynnöstä.
Asemakaavamuutostyö tehdään konsulttityönä kaupunkisuunnittelun ohjauksessa. Konsulttina toimii diplomi-insinööri Kari Hannus.
Kaavan tavoitteena on yhdistää puistoalue osaksi TK-tonttia (tontti 15). Kaavamuutoksen hakija on pitkään vuokrannut ko. puistoaluetta. Nyt katsotaan tarkoituksenmukaiseksi ratkaista asia asemakaavan muutoksella. Tontin 10 osalta lähtökohtana on ollut modernisoida alueen 1950-luvun asemakaavaa.           
Konsultti on laatinut kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) ja kaavamuutosluonnoksen. OAS ja luonnos ovat liitteenä, ja asetetaan nähtäville vireilletulon kuulutuksen yhteydessä. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa päivitetään tarvittaessa kaavaprosessin aikana.
Asemakaavan muutoksen laatimisesta ja käsittelystä aiheutuvina kustannuksina peritään 1500 euroa. 
Kaavoitusaloite on esityslistan liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää 
1.    antaa kaupunkisuunnittelun tehtäväksi kuuluttaa asemakaavamuutoksen vireille,
2.    hyväksyä kaavan MRL §63 mukaisen osallistumis- ja arviointisuunnitelman sekä kaavamuutosluonnoksen, ja asettaa ne nähtäville vireilletulon kuulutuksen yhteydessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Tia Koponen, tia.koponen@pori.fi

Perustelut

Suunnittelualue käsittää korttelin 8 tontit 10 ja 15 sekä puistoaluetta. Se sijaitsee noin 2 kilometrin etäisyydellä Kauppatorista Herralahdessa Sammontien varrella. Kaavamuutosalueella tontilla 15 sijaitsee APT Alkuperäistuonnin myymälä, varasto, toimisto ja huoltohalli. Tontilla 10 on asuntoja ja varastotilaa.

Asemakaavan muutos laaditaan Kiinteistö Oy Sammontie 20:n hakemuksesta ja konsultin Paaskari Oy:n toimesta.

Suunnittelualueella tontilla 10 on voimassa 2.5.1958 lainvoiman saanut asemakaava.  Kaavassa tontti on osoitettu pienteollisuustonttien korttelialueeksi (PK). Tontilla 15 on voimassa 1.11.2001 lainvoiman saanut asemakaavan muutos 609 1369, jossa tontti on osoitettu teollisuus-, varasto-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi (TK).

Kaavamuutoksen tarkoituksena on mahdollistaa tontin 15 laajeneminen voimassa olevan asemakaavan mukaiselle puistoalueelle, joka on ollut hyvin pitkään vuokrattuna tontin 15 pysäköintialueeksi. Tontin 10 osalta tavoitteena on nykyaikaistaa huomattavan vanha asemakaava.

Kaavamuutoksen voimaantulon jälkeen päivitetään kaavamuutosalueen ja sen läheisyydessä olevien kortteleiden korttelinumerot KH:n erillisellä päätöksellä (MRL 55 §).

Vireilletulo ja luonnosvaihe

Maankäyttö- ja rakennuslain 63 §:n mukainen osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä 27.4.-11.5.2023. Suunnitelman nähtävilläolosta tiedotettiin kaupungin verkkosivuilla ja kuulutuksella. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma postitettiin osallisille.

Kaavaluonnos on ollut nähtävillä 27.4.-11.5.2023.

Asemakaavan muutosluonnoksesta ei saatu mielipiteitä, mutta kylläkin kaksi ennakkolausuntoa: elinvoima- ja ympäristötoimialalta ja Varsinais-Suomen ELY-keskukselta.

Selostuksen liitteenä olevassa palauteraportissa on annettu kaavahanketta valmistelevan suunnittelijan vastine luonnosvaiheen lausuntoihin (liite 4: Luonnosvaiheen palauteraportti).
Lausuntojen pohjalta kaava-asiakirjoihin on tehty joitain pieniä muutoksia ja korjauksia.

Ennakkolausunnot ovat kokonaisuudessaan nähtävissä kaavatyön asiakirjoissa kaupungin asianhallintajärjestelmässä.

Tämän asemakaavan tonttijako laaditaan erillisenä ja sitovana.

Asiakirjoihin sisältyy asemakaavakartta ja -selostus.

Luettelo asianosaisista on nähtävissä asiakirjoissa.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää asettaa Herralahden 14. kaupunginosan korttelia 8 (osa) ja puistoaluetta (osa) koskevan asemakaavan muutoksen 609 1766 (Sammontie 20), päivätty 12.6.2023, nähtäväksi vähintään 14 päivän ajaksi, ja pyytää siitä Porin Veden, Pori Energia Sähköverkot Oy:n, Pori Energia Energiayksikön, Satakunnan Pelastuslaitoksen, elinvoima- ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot, minkä jälkeen asia tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Hannu Lammi, maankäyttöinsinööri, hannu.lammi@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 30.10.2023 asettaa Herralahti 14. kaupunginosan korttelin 8 (osa) ja puistoalueen (osa) asemakaavan muutoksen 609 1766, päivätty 12.6.2023, nähtäväksi vähintään 14 päivän ajaksi ja pyytää siitä Porin Veden, Pori Energia Sähköverkot Oy:n, Pori Energia Energiayksikön, Satakunnan Pelastuslaitoksen, elinvoima- ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot, minkä jälkeen asia tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Infrajohtamisen lausunto:
Kaavamuutosalueella tontilla 15 sijaitsee APT Alkuperäistuonnin myymälä, varasto, toimisto ja huoltohalli. Tontilla 10 on asuntoja ja varastotilaa. Kaavamuutoksen tarkoituksena on mahdollistaa tontin 15 laajeneminen voimassa olevan asemakaavan mukaiselle puistoalueelle, joka on ollut pitkään vuokrattuna tontin 15 pysäköintialueeksi. Tontin 10 osalta tavoitteena on nykyaikaistaa huomattavan vanha asemakaava.

Kaavamuutoksessa merkittävin osa uudesta rakennusoikeudesta osoitetaan kaupungin omistuksessa olevalle tontin osalle, joka on nykyisessä asemakaavassa puistoaluetta. Tontinosa on tarkoitus myydä lisäalueeksi tonttiin kaavamuutoksen ja tonttijaon muutoksen tultua lainvoimaisiksi. Tontinosan myynnistä tehdään erillinen päätös.

Maapolitiikkatiimi katsoo, että muusta lisärakennusoikeudesta ja käyttötarkoituksen muutoksista aiheutuu maanomistajalle hyötyä, ​mutta ei sellaista maankäyttö-​ja rakennuslain mukaista merkittävää hyötyä, ​joka velvoittaisi maanomistajan osallistumaan yhdyskuntarakentamisesta aiheutuviin kustannuksiin maankäyttösopimuksen muodossa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon Herralahti 14. kaupunginosan korttelin 8 (osa) ja puistoalueen (osa) asemakaavan muutoksesta 609 1766.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunkisuunnittelu

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.