Tekninen lautakunta, kokous 28.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 243 Teknisen lautakunnan lausunto: Karjaranta 21. kaupunginosan korttelin 38 tonttien 3 ja 5 asemakaavan muutos 609 1768

PRIDno-2022-6047

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tia Koponen, tia.koponen@pori.fi

Perustelut

Porin palvelukiinteistöt Oy on 29.11.2022 anonut Porin kaupungilta asemakaavan muutosta. Anomus koskee Porin kaupungin Karjaranta 21. kaupunginosan korttelia 38, tonttia 3 ja 5.
Asemakaavamuutostyö tehdään konsulttityönä kaupunkisuunnittelun ohjauksessa. Konsulttina toimii diplomi-insinööri Kari Hannus.
Asemakaavan suunnittelun lähtökohtana on tontin 5 jätehuollon parempi toteutus. Tonttien 3 ja 5 omistajat ovat sopineet kiinteistökaupasta, jolla pieni osa tontista 3 siirretään tonttiin 5. Ko. alueella toteutetaan tontin 5 jätehuolto asianmukaisen suunnitelman perusteella. Kaavamuutoksen tavoitteena on määräalan siirto tontista toiseen ja siten tontin 5 parempi jätehuollon toteutus.
Konsultti on laatinut kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) ja kaavamuutosluonnoksen. OAS ja luonnos ovat liitteenä, ja asetetaan nähtäville vireilletulon kuulutuksen yhteydessä. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa päivitetään tarvittaessa kaavaprosessin aikana.
Asemakaavan muutoksen laatimisesta ja käsittelystä aiheutuvina kustannuksina peritään 1500 euroa. 
Kaavoitusaloite on esityslistan liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää 
1.    antaa kaupunkisuunnittelun tehtäväksi kuuluttaa asemakaavamuutoksen vireille,
2.    hyväksyä kaavan MRL §63 mukaisen osallistumis- ja arviointisuunnitelman sekä kaavamuutosluonnoksen, ja asettaa ne nähtäville vireilletulon kuulutuksen yhteydessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Tia Koponen, tia.koponen@pori.fi

Perustelut

Suunnittelualue käsittää korttelin 38 alueen. Sillä sijaitsee Porin Palvelukiinteistöt Oy:n omistama palvelutalo sekä yksityisomistuksessa oleva liiketontti, jonka rakennukset on suojeltu. Kaavamuutoksen pinta-ala on n. 0,59 ha. Suunnittelualue sijoittuu Karjarannantien ja Karjapihan väliin.

Asemakaavan muutos laaditaan Porin Palvelukiinteistöt Oy:n hakemuksesta ja konsultin Paaskari Oy:n toimesta.

Suunnittelualueella tontilla 3 on voimassa 23.9.2004 lainvoiman saanut asemakaava 609 1420.  Kaavassa tontti on osoitettu lähipalvelujen korttelialueeksi (PL).

Tontilla 5 on voimassa 10.10.2008 lainvoiman saanut asemakaavan muutos 609 1515, jossa tontti on osoitettu asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi merkinnällä AL-44.

Kaavamuutoksen tarkoituksena on järjestää Porin Palvelukiinteistöt Oy:n rakennusten jätehuolto nykyistä paremmin. Tätä varten alueen maanomistajat ovat tehneet kiinteistökaupan, jolla osa tontista 3 siirtyy tonttiin 5. Osalla siirtyvää aluetta tullaan järjestämään tontin jätehuolto.

Vireilletulo ja luonnosvaihe

Maankäyttö- ja rakennuslain 63 §:n mukainen osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä 27.4.-11.5.2023. Suunnitelman nähtävillä olosta tiedotettiin kaupungin verkkosivuilla ja kuulutuksella. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma postitettiin osallisille.

Kaavaluonnos on ollut nähtävillä 27.4.-11.5.2023.

Asemakaavan muutosluonnoksesta ei saatu mielipiteitä, mutta kylläkin kaksi ennakkolausuntoa: elinvoima- ja ympäristötoimialalta ja Varsinais-Suomen ELY-keskukselta.

Selostuksen liitteenä olevassa palauteraportissa on annettu kaavahanketta valmistelevan suunnittelijan vastine luonnosvaiheen lausuntoihin (liite 4: Luonnosvaiheen palauteraportti).
Lausuntojen pohjalta kaava-asiakirjoihin on tehty joitain pieniä muutoksia ja korjauksia.

Lausunnot ovat kokonaisuudessaan kaava-aineiston liiteasiakirjoissa.

Tämän asemakaavan tonttijako laaditaan erillisenä ja sitovana.

Asiakirjoihin sisältyy asemakaavakartta ja -selostus.

Luettelo asianosaisista on nähtävissä asiakirjoissa.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää asettaa Karjarannan 21. kaupunginosan korttelin 38 tontteja 3 ja 5 koskevan asemakaavan muutoksen 609 1768, päivätty 12.6.2023, nähtäväksi vähintään 14 päivän ajaksi ja pyytää siitä Porin Veden, Pori Energia Sähköverkot Oy:n, Pori Energia Energiayksikön, Satakunnan Pelastuslaitoksen, elinvoima- ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot, minkä jälkeen asia tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Hannu Lammi, maankäyttöinsinööri, hannu.lammi@pori.fi
  • Elisa Laine, tonttipäällikkö, elisa.laine@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 30.10.2023 asettaa Karjarannan 21. kaupunginosan korttelin 38 tontteja 3 ja 5 koskevan asemakaavan muutoksen 609 1768, päivätty 12.6.2023, nähtäväksi vähintään 14 päivän ajaksi ja pyytää siitä Porin Veden, Pori Energia Sähköverkot Oy:n, Pori Energia Energiayksikön, Satakunnan Pelastuslaitoksen, elinvoima- ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot, minkä jälkeen asia tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Infrajohtamisen lausunto:
Kaavamuutoksen tarkoituksena on mahdollistaa Porin Palvelukiinteistöt Oy:n omistaman tontin 5 (AL-44) jätehuollon parempi toteuttaminen siirtämällä naapuritontista 3 (PL) tiealue ja siihen liittyvä tonttialue Porin Palvelukiinteistöjen omistamaan tonttiin. Muutoksen myötä tontin pinta-ala kasvaa ja rakennusoikeuden määrä lisääntyy yli 500 k-m².

Maapolitiikkatiimi katsoo, että rakennusoikeuden lisääntyessä yli 500 k-m², aiheutuu kaavamuutoksesta maanomistajalle merkittävää hyötyä, minkä perusteella maanomistajalla on velvollisuus osallistua kaupungille aiheutuviin yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin. Maanomistajan ja kaupungin välillä tulee solmia maankäyttö-​ja rakennuslain mukainen maankäyttösopimus kaupungin maapoliittisen ohjelman mukaisin periaattein. Maankäyttösopimus tulee olla laadittu ennen asemakaavamuutoksen viemistä hyväksymiskäsittelyyn.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon Karjarannan 21. kaupunginosan korttelin 38 tontteja 3 ja 5 koskevasta asemakaavan muutoksesta 609 1768.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunkisuunnittelu

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.