Tekninen lautakunta, kokous 28.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 239 Teknisen toimialan kuukausiraportointi 2023, lokakuu

PRIDno-2023-1142

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Toiminnallinen toteutuminen

Yhteiset palvelut - yksikön toiminta on ollut tammi-lokakuun aikana normaalia. Osa yksikön henkilöstöstä tekee töitä etänä. Pysäköinninvalvonnassa pysäköintivirhemaksuja on lokakuun loppuun mennessä kirjoitettu hieman enemmän kuin viime vuonna vastaavaan ajankohtaan mennessä.

Infrayksikön vuosi on edennyt suunnitellusti. Työt liittyen investointeihin ovat käynnistyneet pääosin aikataulun mukaisesti. Vuoden 2023 kohteiden rakennuttaminen ja omajohtoinen rakentaminen on valmistumassa ja vuosien vuosien 2024-2025 kohteiden suunnittelu on käynnissä. Kunnossapitotöitä on yksiköllä ollut tavanomaista vuotta enemmän ja mm. talvikunnossapidon laatutasoa on myös nostettu 2022 Teknisen lautakunnan tekemän päätöksen mukaisesti.

Tilayksikössä vuoden 2023 kunnossapito- ja investointihankkeet ovat edenneet työohjelman mukaisesti. Päiväkotien tilatarve on kasvanut. Myös tiloihin kohdistuvien investointien osalta investointisuunnitelman laadinta on valmistunut osaksi vuoden 2024 talousarvioesitystä. Hankkeiden ohjaukseen on perustettu hankeohjaustyöryhmä, joka kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Hyvinvointialueelle vuokrattujen vuokratulojen osalta tehdään tarkastusta. Pasaasin päiväkodin väliaikaisen vuokratilan hankinta on valmistelussa. Kiinteistöohjelman valmistelu on käynnissä ja ohjelman valmistuminen ajoittuu vuoden loppuun 2023. Purkuohjelma 2023 on edennyt suunnitellulla tavalla.

Talouden toteutuma

Valtuustoon nähden sitova erä eli toimintakulujen toteutuma oli kumulatiivisesti lokakuun lopussa noin –41,9 miljoonaa euroa, josta lokakuun toteutuma oli -4,7 miljoonaa euroa. Lokakuun kumulatiivinen toteutuma -41,9 miljoonaa euroa oli 83% koko vuoden määrärahasta -50,5 miljoonaa euroa.

Lokakuun lopussa henkilöstökulujen toteutuma oli -13,7 miljoonaa euroa (80,6 %).

Palveluostojen toteutuma oli -6,8 miljoonaa euroa (85,5 %), josta rakennusten ja alueiden sekä koneiden, kaluston ja laitteiden rakentamis- ja kunnossapitopalvelujen osuus oli -2,7 miljoonaa euroa. Rakennusten purkuihin on käytetty noin 0,1 miljoonaa euroa. Purkuja ei ehditä loppuvuoden aikana tekemään suunnitellussa määrin.

Aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden toteutuma oli -9,8 miljoonaa euroa (82,1 %), josta kaukolämpö -3 miljoonaa euroa ja sähkö -3,6 miljoonaa euroa. Avustusten toteutuma oli -0,2 miljoonaa euroa (92,4 %) ja muiden toimintakulujen -11,4 miljoonaa euroa (85,3 %), josta toimitila- ja leasingvuokria -10,8 miljoonaa euroa.

Lokakuun lopussa toimintatuotoissa oli kumulatiivisesti toteutunut noin 21,3 miljoonaa euroa, mikä on noin 84,3 % koko toimialan tavoitteesta. Maa- ja vesialuevuokria on toimintatuotoista noin 7,6 miljoonaa euroa ja tilavuokria noin 9,5 miljoonaa euroa.

Jätehuollon osuus kokonaistuotoista ja -kuluista on noin 1,1 miljoonaa euroa.

Vuoden 2023 työohjelman mukaisesti omajohtoisten työmaiden osuus on viime vuotta vähäisempi. Valmistus omaan käyttöön (VOK) erän toteutuma on 65,2 % koko vuoden talousarviotavoitteesta. Erän kirjauksissa on myös viivettä, mikä selittää osaltaan VOK-erän kertymän vähäisyyttä.

Tila- ja infrainvestointien (ml. ajoneuvot) kumulatiivinen toteutuma on tammi-lokakuun osalta -39,9 miljoonaa euroa kokonaismäärärahan ollessa -58,9 miljoonaa euroa. Suurimpia kohteita ovat olleet Pohjois-Porin monitoimitalon vaiheet 1 ja 2 (13,1 miljoonaa euroa) ja Jokikeskus (6 miljoonaa euroa). Pohjois-Porin monitoimitalon vaiheen yksi hanke valmistui heinäkuussa ja vaiheen 2 rakennustyöt ovat käynnissä ja ne tulevat valmistumaan vuoden 2024 lopussa. Jokikeskuksessa työt etenivät hyvällä vauhdilla. Lokakuussa jatkuivat muun muassa matalien tukimuurien tekeminen, alatasanteen betonilaattojen valu, graniittilaatoituksen sekä kantavien kasvualustojen teko. Kaikki työnaikaiset murskepenkereet saatiin ajettua pois lokakuun aikana ja suojellun nosturin perustukset valmistuivat. Kunnostettu nosturi tuodaan paikoilleen keväällä 2024.   

Irtaimistoon varatusta investointimäärärahasta (0,9 miljoonaa euroa) on käytetty noin 0,3 miljoonaa euroa ja sillä on tehty suunnitelman mukaisia hankintoja.

Talouden vuosiennuste

Loppuvuosi tulee olemaan erittäin haasteellinen määrärahan riittävyyden osalta. Toimialan toimintakulujen ylitysennuste nostetaan 0,8 miljoonaan euroon. Ylityspainetta aiheuttaa erityisesti koneiden ja kaluston korjaukset niin palveluostoina kuin varaosahankintoina, kaukolämpö sekä vuoden aikana ilmaantuneet muutokset tilavuokrissa. Loppuvuoden säätilalla tulee olemaan merkittävä vaikutus lopulliseen toteutumaan.

Toimintatuottojen osalta tullaan todennäköisesti jäämään talousarviosta noin 0,4-0,5 miljoonaa euroa. Suurimpia negatiivisia poikkeamia aiheuttavat maankäyttösopimuskorvaukset, jotka jäävät tämänhetkisen tiedon mukaan kokonaan toteutumatta (noin 0,6 miljoonaa euroa), pysäköintimaksut ja pysäköintivirhemaksut näyttäisivät jäävän talousarviosta noin 0,4 miljoonaa euroa. Myös rakennusten myynneistä saatavat myyntivoitot jäävät talousarviosta noin 0,1 miljoonaa euroa. Vastaavasti Porin Veden varaston siirtyminen liikelaitoksen omaan hallintaan pienentää tuottoja noin 0,1 miljoonaa euroa. Positiivinen poikkeama puolestaan tulee maa- ja vesialueiden vuokratuotoista, joiden arvioidaan ylittävän talousarvion lähes miljoonalla eurolla.

Valmistus omaan käyttöön -erän arvioidaan tässä vaiheessa jäävän talousarviosta noin 0,8 miljoonaa euroa.

Toiminnan sopeuttamista tehdään henkilöstön rekrytointeja hidastamalla, kunnossapitokohteiden toteuttamistapoja sekä palveluiden hankintojen kiireellisyyttä arvioimalla.

Tilainvestointien osalta määrärahaa jää käyttämättä hankkeiden aikataulullisten syiden takia noin 6 miljoonaa euroa, jossa merkittävimmät alitukset tulevat Itä-Porin päiväkodista, Ahlaisten monitoimitalosta ja Yyterin inforakennuksesta. Itä-Porin päiväkodin osalta toteutussuunnittelu on jatkunut ja suunnittelun valmistuminen menee ensi vuoden tammikuulle. Ahlaisten monitoimitalon osalta toteutussuunnittelua muutetaan siten, että hankkeen kustannuksia saadaan vähennettyä ja tavoite on, että rakennustöihin päästään ensi vuoden kesällä. Yyterin inforakennuksen osalta rakennustyöt ovat käynnissä ja valmistuminen ajoittuu ensi vuoden kesälle. Pohjois-Porin monitoimitalon kustannukset ylittyvät rakennuskustannusindeksin nousun vuoksi noin miljoonalla eurolla. Ylitys katetaan Itä-Porin päiväkodin ja Ahlaisten monitoimitalon vuodelta 2023 käyttämättä jäävästä määrärahasta.

Tämän hetken arvion mukaan infrainvestointien määräraha tullaan käyttämään kokonaisuudessaan.

Ajoneuvojen ja irtaimen määrärahasta jää toimitusten viivästysten takia käyttämättä noin 1 miljoona euroa.

Yksityiskohtaisemmat raportit yksiköiden toiminnan ja talouden toteumasta ovat erillisinä liitteinä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.