Tekninen lautakunta, kokous 28.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 240 Teknisen toimialan talousarvion 2023 määrärahamuutos

PRIDno-2023-4319

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Teknisen toimialan talousarvio laadittiin siltä pohjalta, että toiminta pystytään järjestämään normaalilla tavalla talvikunnossapitoa parantaen vuonna 2023. Talousarviokehyksessä huomioitiin kustannuksia lisäävinä tekijöinä katujen kunnossapidon parantaminen sekä yleinen maailman tilanteesta johtuva kustannustason nousu sähkön, polttoaineiden sekä kunnossapitopalvelujen osalta.

Lokakuun alustavien talouden toteumien perusteella on arvioitu toimialan loppuvuoden taloustilanteen kehitystä ja tarkennettu määrärahan tarvetta. Tarkennetuksi määrärahatarpeeksi toimintakulujen osalta on arvioitu 0,8 miljoonaa euroa. Teknisen toimialan sitovuustaso valtuustoon nähden on toimintakulut.

Talvi ja sitä myötä tarve tilojen lämmitykselle sekä katujen talvikunnossapidolle kesti keväällä viime vuosiin verrattuna pidempään. Termisen kevään alkaminen noin 1,5 kuukautta edellisvuotta myöhemmin pidensi tarvetta tilojen lämmitykselle ja nosti siten lämmityskustannuksia. Lisäksi kaukolämmön hintaan tehtiin 1.1.2023 alkaen 5 prosentin hinnankorotus. Toinen, 16 prosentin hinnankorotus, astuu voimaan 1.12.2023. Lämmityskustannusten nousun vaikutus määrärahan ylitystarpeeseen on 0,2 miljoonaa euroa.

Kesällä 2022 Tekninen lautakunta hyväksyi talvikunnossapidon tasoa nostavia toimenpiteitä. Tämä näkyi erityisesti kolmosluokan katujen, eli pääosin asuntokatujen talvikunnossapidossa. Aikaisemmin asuntokatuja ei aurattu ylitöinä eikä viikonloppuisin. Pidempi talvihoitokausi heijastui erityisesti kunnossapitokaluston korjaustarpeen lisääntymiseen niin palveluostoina kuin varaosina. Korjaustarpeeseen vaikuttaa myös iäkäs kalusto. Tuleville vuosille kaluston korjaustarvetta vähennetään osoittamalla enemmän investointirahaa kaluston uusimiseen. Ensi vuodelle on lisätty lisäksi kaluston korjaukseen varattua määrärahaa. Kaluston kunnossapitoon on tullut kustannuksia oletettua enemmän myös koulujen teknisentyön luokkien tarkastusten perusteella. Muun muassa teknisten töiden laiteturvallisuus on laitettu vastaamaan nykyisiä vaatimuksia. Kaluston kunnossapitotarpeen vaikutus määrärahan ylitystarpeeseen on 0,5 miljoonaa euroa.

Vuokrien ja vastikkeiden vuoden aikaisiin kustannusmuutoksiin ei olla kaikilta osin osattu talousarviovaiheessa varautua. Esimerkiksi uutena kohteena otettiin käyttöön Honkalan päiväkoti ja perusturvalta siirtyi tiloja, joita hyvinvointialue ei ottanut käyttöönsä, kuten Kiinteistö Oy Ulvilanpuisto. Lisäksi Pormestarinluodon keskuksen purku aiheuttaa toimialalle lisäkustannuksia. Sisäilmaongelmista kärsiviin toimitiloihin on myös jouduttu hankkimaan leasingrahoituksella ilmanpuhdistimia suunniteltua enemmän. Näitä ei olla kaikilta osin pystytty kattamaan poistuvien vuokratilojen kustannussäästöillä. Vuokrien ja vastikkeiden nousun vaikutus määrärahan ylitystarpeeseen on 0,1 miljoonaa euroa.

Yhteenvetona 0,8 miljoonan euron ylitys:

·         Lämmityskustannusten nousun vaikutus määrärahan ylitystarpeeseen on 0,2 miljoonaa euroa.

·         Kaluston kunnossapitotarpeen vaikutus määrärahan ylitystarpeeseen on 0,5 miljoonaa euroa

·         Vuokrien ja vastikkeiden nousun vaikutus määrärahan ylitystarpeeseen on 0,1 miljoonaa euroa.

Edellä mainittujen syiden takia teknisen toimialan menot ovat vuoden 2023 aikana kasvaneet niin, että vuoden 2023 talousarviomäärärahat eivät tule riittämään. Asia on tuotu säännöllisesti esille kuukausittaisissa talousraporteissa kesästä alkaen. Toimiala on pyrkinyt hillitsemään kustannuksia lykkäämällä suunniteltuja rekrytointeja sekä arvioimalla kunnossapitokohteiden toteuttamistapoja sekä palvelujen kiireellisyyttä. Toimilla ei kuitenkaan pystytä kattamaan syntyneitä lisäkustannuksia.

Mikäli marras- ja joulukuun kulutus noudattaisivat tasaisen kulutuksen periaatetta, niin lokakuun lopun tilanteen perusteella toimialan talous olisi tasapainossa menojen osalta. Ylitysennuste perustuu aikaisempien vuosien arvioon vuoden kahden viimeisen kuukauden kulutuksen toteutumisesta. Aikataulullisesti lisämäärärahaesitys on kuitenkin tehtävä viimeistään nyt, vaikka ylityksen suuruus tai toteutuma ei ole tiedossa. Lopulliseen talouden toteutumaan tulee vaikuttamaan luonnollisesti loppuvuoden sääolosuhteet. Erityisesti tarvittavan talvikunnossapidon määrä sekä lämmitystarve voivat muuttaa toteumaa.

Talousarvion 2023 täytäntöönpano-ohjeiden mukaan, mikäli talousarvioylitystä ei voida mitenkään estää, tulee luottamuselimen tehdä perusteltu esitys määrärahamuutoksesta niin, että se voidaan käsitellä viimeistään joulukuun kaupunginvaltuustossa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle teknisen lautakunnan vuoden 2023 talousarvioon 0,8 miljoonan euron lisämäärärahaa.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti tarkastaa tämän asian välittömästi kokouksessa.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.