Kaupunginvaltuusto, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 158 Vapaa-ajan lautakunnan talousarvion 2023 määrärahamuutos

PRIDno-2023-3897

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Martti Kujanpää, controller, talousyksikkö, martti.kujanpaa@pori.fi

Perustelut

Vapaa-ajan lautakunta aloitti toimintansa vuoden 2023 alusta lukien vastuullaan kulttuuri- sekä liikunta- ja nuorisopalvelut. Sivistyslautakunnan vastuulle tulivat opetus ja varhaiskasvatus. Molemmille lautakunnalle päätettiin omat määrärahansa eikä toimialan sisällä ole määrärahojen yhteissitovuutta lautakuntien kesken. Vapaa-ajan lautakunnan ensimmäisen toimintavuoden talous ei ole toteutunut talousarvion mukaisesti, vaan määrärahat tulevat ylittymään. Vuoden 2023 talousarvion täytäntöönpano-ohjeiden mukaan, mikäli määrärahaylitystä ei mitenkään pystytä välttämään, tulee luottamuselimen tehdä perusteltu esitys määrärahamuutoksesta niin, että se voidaan käsitellä viimeistään joulukuun kaupunginvaltuustossa.

Vapaa-ajan lautakunnan alaisten yksiköiden toimintatuotoista oli syyskuussa toteutunut 90 %. Myynti- ja maksutuotot sekä muut toimintatuotot ovat kasvaneet viime vuoteen verrattuna 0,4 miljoonaa euroa, mutta eniten tuottojen positiiviseen kertymään vaikuttaa se, että tukia ja avustuksia on saatu 0,7 miljoonaa euroa budjetoitua enemmän eli niiden määrä on aliarvioitu talousarviota laadittaessa. Liikuntapalveluiden pääsymaksutuotot jäävät talousarviosta, sillä kävijämäärät eivät ole saavuttaneet koronaa edeltävää tasoa. Maauimalan tuotot jäivät kesän vaihtelevien säiden vuoksi odotettua pienemmiksi ja syys-lokakuussa Meri-Porin uimahalli oli suljettuna legionellabakteerin vuoksi, mikä vaikutti myös negatiivisesti pääsymaksukertymään. Pääsymaksujen arvioidaan jäävän 0,3 miljoonaa euroa talousarviosta  Lisäksi jäähallin vuokratuottoja jää toteutumatta 0,1 miljoonaa euroa tehtyjen omistusjärjestelyjen vuoksi. Edellä mainittujen syiden vuoksi liikunta- ja nuorisoyksikön toimintatuotot jäävät talousarviosta ja aiheuttavat 0,4 miljoonan euron ylityspaineen toimintakatteeseen.

Lautakunnan talouteen hanke- ym. avustuksista tulevaa tasoittavaa vaikutusta vähentää toimintakulujen ylittyminen kulttuuriyksikössä 0,65 miljoonaa euroa. Talousarviossa olevista toimintakuluista oli syyskuussa toteutunut jo 81 %. Henkilöstökustannukset tulevat ylittymään 0,3 miljoonalla eurolla kulttuuriyksikön hankkeisiin palkattujen työntekijöiden, sijaisten ja muiden tilapäisten työntekijöiden palkkakustannusten vuoksi. Myös palvelujen ostot näyttävät ylittävän talousarvion 0,35 miljoonalla eurolla erityisesti hanketoimintaan liittyvien ennakoitua runsaampien palvelujen ostojen vuoksi. Aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden ostot ovat kasvaneet viime vuoteen verrattuna 0,1 miljoonalla eurolla, mutta pysynevät talousarviossa. Toimintakustannusten ylittymisestä huolimatta kulttuuriyksikön talouden toteuma on kuitenkin positiivinen, sillä yksikkö alittanee toimintakatteensa  0,05 miljoonalla eurolla toimintatuottojen hyvän kertymän, etenkin hankeavustusten ansiosta,.Liikunta- ja nuorisoyksikön toimintakulujen osalta palvelujen ostot ylittävät talousarvion arviolta 0,1 miljoonaa euroa. Ylitys aiheutuu liikuntalaitosten kilpailutettujen kassa-ja kahviopalvelujen hintojen noususta sekä uimavalvonnan hankkimisesta ostopalveluna.

Vapaa-ajan lautakunnan määrärahojen ylitys muodostuu liikunta- ja nuorisoyksikön pääsymaksujen ja vuokratuottojen jäämisestä talousarviosta yhteensä 0,4 miljoonaa euroa sekä palvelujen ostojen ylityksestä 0,1 miljoonaa euroa. Kulttuuriyksikkö sen sijaan alittaa toimintakatteensa 0,05 miljoonalla eurolla. Edellä mainittujen syiden sekä loppuvuoden arvioidun talouskehityksen perusteella vapaa-ajan lautakunnan llisämäärärahan tarve on 0,45 miljoonaa euroa.

Ehdotus

Esittelijä

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Vapaa-ajan lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle vapaa-ajan lautakunnan vuoden 2023 talousarvioon 0,45 miljoonan euron lisämäärärahaa. Määrärahan tarve aiheutuu liikunta- ja nuorisoyksikön pääsymaksujen ja vuokratuottojen jäämisestä talousarviosta yhteensä 0,4 miljoonaa euroa,sekä palvelujen ostojen ylittymisestä 0,1 miljoonalla eurolla. Määrärahojen ylitystä kattaa kulttuuriyksikön toimintakatteen 0,05 miljoonan euron alitus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Merkitään, että vapaa-ajan lautakunta kuuli controller Martti Kujanpään ja toimialajohtaja Esa Kohtamäen alustuksen asiasta.

Valmistelija

Martti Kujanpää, controller, talousyksikkö, martti.kujanpaa@pori.fi

Perustelut

Vapaa-ajan lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 7.11.2023 § 101.

Asian esittely ja käsittely on historiatiedoissa.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle vapaa-ajan lautakunnan vuoden 2023 talousarvioon 0,45 miljoonan euron lisämäärärahaa.

Määrärahan tarve aiheutuu liikunta- ja nuorisoyksikön pääsymaksujen ja vuokratuottojen jäämisestä talousarviosta yhteensä 0,4 miljoonaa euroa,sekä palvelujen ostojen ylittymisestä 0,1 miljoonalla eurolla. Määrärahojen ylitystä kattaa kulttuuriyksikön toimintakatteen 0,05 miljoonan euron alitus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Vapaa-ajan lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 7.11.2023 § 101.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 27.11.2023 § 531.

Asian esittely ja käsittely on historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto päättää myöntää vapaa-ajan lautakunnan vuoden 2023 talousarvioon 0,45 miljoonan euron lisämäärärahan.

Määrärahan tarve aiheutuu liikunta- ja nuorisoyksikön pääsymaksujen ja vuokratuottojen jäämisestä talousarviosta yhteensä 0,4 miljoonaa euroa,sekä palvelujen ostojen ylittymisestä 0,1 miljoonalla eurolla. Määrärahojen ylitystä kattaa kulttuuriyksikön toimintakatteen 0,05 miljoonan euron alitus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Talous- ja hallintoyksikkö, sivistystoimiala

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:               PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:             Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:     turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:            029 56 42414
Puhelinnumero:         029 56 42400
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Linkki lakiin: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5


Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:           (02) 634 9417
Puhelinnumero:        (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.