Kaupunginvaltuusto, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 161 Porin kaupungin tulee veloittaa vuokraa sähköpotkulautojen liiketoiminnasta, valtuustoaloite, Porin Vihreä valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Mika Tuhkanen

PRIDno-2023-3176

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Porin Vihreä valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Mika Tuhkanen jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

”Valtuustoaloite Porin kaupungin tulee veloittaa vuokraa sähköpotkulautojen liiketoiminnasta.

Porissa toimii tällä hetkellä useita yrityksiä, jotka vuokraavat kaupungin alueella sähköpotkulautoja. Sähköpotkulautaoperaattorit eivät ole kaupungin kanssa sopimussuhteessa, mutta aiheuttavat kaupungille kustannuksia mm. sähköpotkulautojen käyttöä koskevan ohjeistuksen mukana tuomat katujen maalaukset, vääriin paikkoihin jätettyjen potkulautojen aiheuttamat ongelmat, eikä vähäisimpänä vahingot käyttäjälle ja ympäristölle vastuuttomasta laitteiden käytöstä.

Näistä syistä ehdotan, että sähköpotkulautaoperaattoreiden kanssa solmitaan sopimussuhde ja aloitetaan vuokran perintä suhteutettuna laitteiden määrään, kuten muillakin kaupungin alueita käyttävillä yrityksillä, esim. kivijalkamyymälöiden A-standit ja ravintoloiden terassit.

Porissa 28.8.2023

Mika Tuhkanen (Porin Vihreä valtuustoryhmä)

Reetta Vähätalo-Amhdak

Hanna Sinisalmi

Sanna Grönmark

Minna Haavisto

Kaarina Ranne

Laura Pullinen”.

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi
Eija Riihimäki, Liikenneinsinööri, eija.riihimaki@pori.fi

Perustelut

Porin vihreän valtuustoryhmän edustajan toimesta on tehty aloite, jossa esitetään, että Porin kaupungin tulee veloittaa vuokraa sähköpotkulautojen liiketoiminnasta.

Valtuustoaloitteessa todetaan seuraavaa: ”Porissa toimii tällä hetkellä useita yrityksiä, jotka vuokraavat kaupungin alueella sähköpotkulautoja. Sähköpotkulautaoperaattorit eivät ole kaupungin kanssa sopimussuhteessa, mutta aiheuttavat kaupungille kustannuksia mm. sähköpotkulautojen käyttöä koskevan ohjeistuksen mukana tuomat katujen maalaukset, vääriin paikkoihin jätettyjen potkulautojen aiheuttamat ongelmat, eikä vähäisimpänä vahingot käyttäjälle ja ympäristölle vastuuttomasta laitteiden käytöstä.

Näistä syistä ehdotan, että sähköpotkulautaoperaattoreiden kanssa solmitaan sopimussuhde ja aloitetaan vuokran perintä suhteutettuna laitteiden määrään, kuten muillakin kaupungin alueita käyttävillä yrityksillä, esim. kivijalkamyymälöiden A-standit ja ravintoloiden terassit.”

Teknisen toimialan lausunto valtuustoaloitteeseen:

Koska kaikki potkulautojen vuokrausjärjestelmät ovat niin sanotusti kelluvia eli fyysisiä asemapaikkoja ei ole, ei Porin kaupunki näin ollen ole sopimussuhteessa potkulautaoperaattoreiden kanssa. Vuokraa tai muita vastaavantyyppisiä maksuja ei taas ole mahdollista periä, ellei kaupunki ole operaattoreiden kanssa sopimussuhteessa.

Tekninen toimiala on laatinut ohjeistuksen sähköisten potkulautojen vuokraustoiminnalle, jota se edellyttää operaattoreiden noudattavan. Ohjeistus hyväksyttiin Teknisessä lautakunnassa 2.5.2023. Ohjeistuksessa korostetaan muun muassa sitä, että sähköpotkulaudat rinnastetaan polkupyöriin ja niillä liikkumista koskevat samat liikennesäännöt kuin polkupyöriäkin. Operaattorien ja heidän asiakkaidensa tulee noudattaa Suomen Tieliikennelain ja -​asetusten mukaisia polkupyörää ja sen käyttöä koskevia liikennesääntöjä. Operaattorin tulee huolehtia,​ että käyttäjiä ohjeistetaan liikennesääntöjen noudattamisesta sekä turvallisesta pysäköinnistä. Sähköpotkulaudan saa polkupyörän tapaan pysäyttää tai pysäköidä myös jalkakäytävälle ja pyörätielle,​ mutta kuitenkin niin,​ ettei siitä aiheudu kohtuuttomasti haittaa muulle kulkemiselle. Ensisijaisesti pysäköinti tulee ohjeistaa olemassa olevien pyörätelineiden yhteyteen pois kulkureiteiltä. Sähköpotkulautaa ei saa jättää ajoradalle tai paikkaan, ​jossa se aiheuttaa törmäys- ​tai kaatumisvaaran. Operaattorin tulee opastaa käyttäjiä turvalliseen liikennekäyttäytymiseen sekä ohjeistaa sähköpotkulaudan oikea paikka liikenteessä.

Kaupunki on kesän 2023 aikana toteuttanut ydinkeskustan alueen keskeisille paikoille useita, potkulaudoille tarkoitettuja pysäköintialueita, joihin operaattoreita kannustetaan pysäköintiä ensisijaisesti ohjaamaan.

Sopimussuhde voitaisiin todennäköisesti saavuttaa vain pakottamalla operaattorit käyttämään esimerkiksi keskusta-alueella ainoastaan potkulaudoille erikseen osoitettuja pysäköintialueita. Tällöin kaupunki voisi asettaa sopimukseen ehtoja ja myös asettaa lautakohtaisia maksuja operaattoreille. Helsingin kaupungilla on suurena markkina-alueena paljon neuvotteluvoimaa, ja kaupunki onkin pystyttänyt edellä mainitun järjestelmän vuonna 2023. Helsinkikin joutuu tosin neuvottelemaan operaattoreiden kanssa pakotteista ja maksuista taas uudelleen kaudeksi 2024. Muut kaupungit eivät ole Suomessa ottaneet vastaavaa järjestelmään käyttöön.

Porissa keskustan rajaaminen liikennemerkeillä vaatisi useita kymmeniä liikennemerkkiä eri sisääntuloväylille, minkä lisäksi potkulaudoille osoitettuja pysäköintialueita tulisi toteuttaa huomattavasti nykyistä laajemmin. Tämä aiheuttaisi helposti kymmenientuhansien eurojen kustannukset. Lisäksi kaupunki tarvitsisi lisää henkilöresursseja uusien määräyksien noudattamisen valvontaan.

Liikenne- ja viestintäministeriön keväällä 2023 valmistuneessa arviomuistiossa sähköpotkulautailun ja mikroliikkumisen ratkaisu- ja sääntelyvaihtoehdoista esitettiin sähköpotkulaudoille pysäköintirajoituksia, tarkempaa valvontaa ja siirtämisen helpottamista. Lisäksi arviomuistiossa esitettiin tieliikennelakiin lisättäväksi liikennesääntöjen yhtenäistämistä, kevyitä sähköajoneuvoja koskevia liikenteenohjauslaitteita sekä promillerajaa kevyille sähköajoneuvoille ja polkupyörille. Arviomuistion lausuntokierroksella useiden kuntien lausunnoissa nousi voimakkaasti esille tarve operaattoritoiminnan sääntelyyn esimerkiksi toimilupajärjestelmällä. Mikroliikkumista ohjaavaa lainsäädäntöä valmistelemaan on asetettu Liikenne- ja viestintäministeriön toimesta työryhmä, jossa on edustus myös Kuntaliitosta ja isoimmista kaupungeista. Ministeriö on kuitenkin rajannut työstä pois toimilupamallin ja laatukilpailutuksen, ja painottaa liikenteenohjauslaitteiden ja pysäköinnin keinojen käyttöönottoa.

Edellä mainittuihin seikkoihin viitaten, tekninen lautakunta toteaa, ettei kaupunki ainakaan toistaiseksi peri vuokraa sähköpotkulautojen vuokraustoiminnasta.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa edellä esitetyn lausunnon valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.

Kokouskäsittely

Christa Lahto ehdotti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi.

Keskustelun jälkeen puheenjohtaja totesi, ettei Lahdon ehdotusta oltu kannatettu, joten päätösehdotus oli hyväksytty.

Valmistelija

Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Porin Vihreä valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Mika Tuhkanen jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 28.8.2023 § 114 Porin kaupungin tulee veloittaa vuokraa sähköpotkulautojen liiketoiminnasta -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 4.9.2023 § 390 pyytää teknisen lautakunnan lausunnon.

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 14.11.2023 § 233.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Perustelut

Porin Vihreä valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Mika Tuhkanen jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 28.8.2023 § 114 Porin kaupungin tulee veloittaa vuokraa sähköpotkulautojen liiketoiminnasta -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 4.9.2023 § 390 pyytää teknisen lautakunnan lausunnon.

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 14.11.2023 § 233.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 4.12.2023 § 542.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Keskustelun aikana Mika Tuhkanen esitti Sanna Grönmarkin kannattamana asian palauttamista. Koska oli tehty kannatettu palautusesitys, niin palauttamisesta oli äänestettävä.

Puheenjohtaja antoi seuraavan äänestysesityksen:
JAA asian käsittelyä jatketaan
EI asia palautetaan jatkovalmisteluun.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 59 ääntä. JAA ääniä annettiin 43 ja EI ääniä 16.

Äänestyksen tuloksena asian käsittelyä jatkettiin.

Äänestystulokset

  • Kyllä 43 kpl 73%

    Arto Nurmi, Raisa Ranta, Milka Tommila, Anssi Salmi, Tapio Huhtanen, Aila Haikkonen, Matti Välimäki, Neea Kähkönen, Mikael Ropo, Henna Kyhä, Raija Koskiranta, Hanna Raitakari, Marianne Ostamo, Tuomas Koivisto, Juha Joutsenlahti, Tiina Puska, Jyrki Levonen, Antti Lehtonen, Ari Nordström, Sami Viitasaari, Heikki Santavuo, Bia Kaski, Helena Heljakka, Sonja Myllykoski, Markku Tanttinen, Ismo Läntinen, Mikko Pakkasela, Antero Kivelä, Marketta Juntunen, Martti Lundén, Johanna Siitari, Mika Aho, Antti Linnainmaa, Helvi Walli, Tarja Grönblom, Sinikka Alenius, Mari Kaunistola, Sampsa Kataja, Arja Laulainen, Kimmo Hohkala, Viliina Välimäki, Jussi Ihamäki, Mirva Heino

  • Ei 16 kpl 27%

    Niko Viinamäki, Christa Lahto, Sanna Grönmark, Laura Pullinen, Timo Aro, Kaarina Ranne, Hanna Sinisalmi, Jaakko Jäntti, Sini Solala, Tiina Stenman, Oili Heino, Heidi Sakari, Markus Halminen, Jani-Petteri Pajukoski, Mika Tuhkanen, Simo Korpela


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.