Kaupunginvaltuusto, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 159 Teknisen toimialan talousarvion 2023 määrärahamuutos

PRIDno-2023-4319

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Teknisen toimialan talousarvio laadittiin siltä pohjalta, että toiminta pystytään järjestämään normaalilla tavalla talvikunnossapitoa parantaen vuonna 2023. Talousarviokehyksessä huomioitiin kustannuksia lisäävinä tekijöinä katujen kunnossapidon parantaminen sekä yleinen maailman tilanteesta johtuva kustannustason nousu sähkön, polttoaineiden sekä kunnossapitopalvelujen osalta.

Lokakuun alustavien talouden toteumien perusteella on arvioitu toimialan loppuvuoden taloustilanteen kehitystä ja tarkennettu määrärahan tarvetta. Tarkennetuksi määrärahatarpeeksi toimintakulujen osalta on arvioitu 0,8 miljoonaa euroa. Teknisen toimialan sitovuustaso valtuustoon nähden on toimintakulut.

Talvi ja sitä myötä tarve tilojen lämmitykselle sekä katujen talvikunnossapidolle kesti keväällä viime vuosiin verrattuna pidempään. Termisen kevään alkaminen noin 1,5 kuukautta edellisvuotta myöhemmin pidensi tarvetta tilojen lämmitykselle ja nosti siten lämmityskustannuksia. Lisäksi kaukolämmön hintaan tehtiin 1.1.2023 alkaen 5 prosentin hinnankorotus. Toinen, 16 prosentin hinnankorotus, astuu voimaan 1.12.2023. Lämmityskustannusten nousun vaikutus määrärahan ylitystarpeeseen on 0,2 miljoonaa euroa.

Kesällä 2022 Tekninen lautakunta hyväksyi talvikunnossapidon tasoa nostavia toimenpiteitä. Tämä näkyi erityisesti kolmosluokan katujen, eli pääosin asuntokatujen talvikunnossapidossa. Aikaisemmin asuntokatuja ei aurattu ylitöinä eikä viikonloppuisin. Pidempi talvihoitokausi heijastui erityisesti kunnossapitokaluston korjaustarpeen lisääntymiseen niin palveluostoina kuin varaosina. Korjaustarpeeseen vaikuttaa myös iäkäs kalusto. Tuleville vuosille kaluston korjaustarvetta vähennetään osoittamalla enemmän investointirahaa kaluston uusimiseen. Ensi vuodelle on lisätty lisäksi kaluston korjaukseen varattua määrärahaa. Kaluston kunnossapitoon on tullut kustannuksia oletettua enemmän myös koulujen teknisentyön luokkien tarkastusten perusteella. Muun muassa teknisten töiden laiteturvallisuus on laitettu vastaamaan nykyisiä vaatimuksia. Kaluston kunnossapitotarpeen vaikutus määrärahan ylitystarpeeseen on 0,5 miljoonaa euroa.

Vuokrien ja vastikkeiden vuoden aikaisiin kustannusmuutoksiin ei olla kaikilta osin osattu talousarviovaiheessa varautua. Esimerkiksi uutena kohteena otettiin käyttöön Honkalan päiväkoti ja perusturvalta siirtyi tiloja, joita hyvinvointialue ei ottanut käyttöönsä, kuten Kiinteistö Oy Ulvilanpuisto. Lisäksi Pormestarinluodon keskuksen purku aiheuttaa toimialalle lisäkustannuksia. Sisäilmaongelmista kärsiviin toimitiloihin on myös jouduttu hankkimaan leasingrahoituksella ilmanpuhdistimia suunniteltua enemmän. Näitä ei olla kaikilta osin pystytty kattamaan poistuvien vuokratilojen kustannussäästöillä. Vuokrien ja vastikkeiden nousun vaikutus määrärahan ylitystarpeeseen on 0,1 miljoonaa euroa.

Yhteenvetona 0,8 miljoonan euron ylitys:

·         Lämmityskustannusten nousun vaikutus määrärahan ylitystarpeeseen on 0,2 miljoonaa euroa.

·         Kaluston kunnossapitotarpeen vaikutus määrärahan ylitystarpeeseen on 0,5 miljoonaa euroa

·         Vuokrien ja vastikkeiden nousun vaikutus määrärahan ylitystarpeeseen on 0,1 miljoonaa euroa.

Edellä mainittujen syiden takia teknisen toimialan menot ovat vuoden 2023 aikana kasvaneet niin, että vuoden 2023 talousarviomäärärahat eivät tule riittämään. Asia on tuotu säännöllisesti esille kuukausittaisissa talousraporteissa kesästä alkaen. Toimiala on pyrkinyt hillitsemään kustannuksia lykkäämällä suunniteltuja rekrytointeja sekä arvioimalla kunnossapitokohteiden toteuttamistapoja sekä palvelujen kiireellisyyttä. Toimilla ei kuitenkaan pystytä kattamaan syntyneitä lisäkustannuksia.

Mikäli marras- ja joulukuun kulutus noudattaisivat tasaisen kulutuksen periaatetta, niin lokakuun lopun tilanteen perusteella toimialan talous olisi tasapainossa menojen osalta. Ylitysennuste perustuu aikaisempien vuosien arvioon vuoden kahden viimeisen kuukauden kulutuksen toteutumisesta. Aikataulullisesti lisämäärärahaesitys on kuitenkin tehtävä viimeistään nyt, vaikka ylityksen suuruus tai toteutuma ei ole tiedossa. Lopulliseen talouden toteutumaan tulee vaikuttamaan luonnollisesti loppuvuoden sääolosuhteet. Erityisesti tarvittavan talvikunnossapidon määrä sekä lämmitystarve voivat muuttaa toteumaa.

Talousarvion 2023 täytäntöönpano-ohjeiden mukaan, mikäli talousarvioylitystä ei voida mitenkään estää, tulee luottamuselimen tehdä perusteltu esitys määrärahamuutoksesta niin, että se voidaan käsitellä viimeistään joulukuun kaupunginvaltuustossa.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle teknisen lautakunnan vuoden 2023 talousarvioon 0,8 miljoonan euron lisämäärärahaa.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti tarkastaa tämän asian välittömästi kokouksessa.

Valmistelija

Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 28.11.2023. Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle teknisen lautakunnan vuoden 2023 talousarvioon 0,8 miljoonan euron lisämäärärahaa.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Perustelut

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 4.12.2023 § 546.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely on historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto päättää, että teknisen lautakunnan vuoden 2023 talousarvioon myönnetään 0,8 miljoonan euron lisämääräraha.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Tekninen toimiala, talous- ja hallintoyksikkö

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:               PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:             Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:     turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:            029 56 42414
Puhelinnumero:         029 56 42400
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Linkki lakiin: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5


Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:           (02) 634 9417
Puhelinnumero:        (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.