Kaupunginvaltuusto, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 164 Musan kentän tekonurmihanketta nopeutettava, valtuustoaloite, varavaltuutettu Antti Lehtonen (lisäpykälä)

PRIDno-2023-4551

Perustelut

Varavaltuutettu Antti Lehtonen jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"V A L T U U S T O A L O I T E

 Musan kentän tekonurmihanketta nopeutettava

 Esitän valtuustoaloitteena Musan jalkapallokentän kehittämissuunnitelman osittaista toteuttamista nopeutetussa aikataulussa. Nopeutettu aikataulu koskee Musan kentän muuttamista tekonurmikentäksi vuodelle 2025.

Musan jalkapallokentän kehittämissuunnitelma etenee kaavamuutosvaiheeseen vuonna 2024. Arvioitu toteutusaikataulu hankkeelle on vuosi 2027. Suunnitelman lopputulos on hyvä ja kannatettava pienin lisäyksin.

Ehdotus kaipaa muutosta tekonurmen rakentamisen aikataulun osalta. Hankkeen tärkein osa on juniorien harjoittelu- ja peliolosuhteiden parantamien Porissa. Ilman kaavamuutosta on mahdollista rakentaa Musan kentälle lämmitettävä tekonurmi, jonka toteutus voisi alkaa lokakuun 2024 alussa, kun kentän käyttö muuten ensi syksynä päättyy.

Lämmitettävä tekonurmi tarjoaisi monia etuja. Se mahdollistaisi jalkapallon pelaamisen ympäri vuoden, riippumatta sääolosuhteista. Suomen vaihtelevassa ilmastossa tämä olisi erityisen arvokasta, sillä se tukisi lasten jatkuvaa liikunnallista aktiivisuutta ja tarjoaisi heille turvallisen ja laadukkaan ympäristön harrastaa rakastamaansa lajia. Nykyisen nurmikentän käyttöaika vuonna 2023 oli ainoastaan n. 3,5kk. Tekonurmen sulana pito voitaisiin toteuttaa esimerkiksi kaukolämmön paluuvettä hyödyntäen, jolloin lämmityksen käyttökustannukset olisivat huomattavasti urheilukeskuksen tekonurmen lämmitystä edullisemmat.

Vakaat olosuhteet kahden lämmitettävän tekonurmen ja Karhuhallin kanssa mahdollistavat harjoitteluolosuhteiden lisäksi jatkuvan turnaustoiminnan Porissa. Jalkapallo liikuttaa lapsia ja perheitä ympäri Suomea vuoden ympäri. Parantuvien olosuhteiden myötä mahdollistuu turnaukset loppusyksystä ja alkukeväästä. Tämä tuo matkailijoita ja aktiviteettia Poriin ja lisää mm. hotellien käyttöastetta muuten hiljaisempana ajankohtana.

Tällä hetkellä jalkapallon talviharjoittelutilanne Porissa on erittäin heikko. Esimerkiksi pelivuoroja, eli koko kenttäalueen varaavia vuoroja ei joukkueille riitä, vaan joukkueet joutuvat käyttämään esimerkiksi Euran kuplahallia saadakseen riittävästi harjoitusotteluita. Euran kuplahallia käyttävät myös esimerkiksi turkulaiset, raumalaiset ja tamperelaiset joukkueet. Nämä kaikki olisi houkuteltavissa myös Poriin, jos meillä olisi tarjota riittävästi vapaita kenttävuoroja.

Toivon, että kaupunki harkitsee tätä ehdotusta vakavasti ja tutkii mahdollisuuksia nopeasti parantaa lasten jalkapallon olosuhteita Musan kentällä.

Toteutuksen yhteydessä on selvitettävä myös mahdollisuus kesäajaksi purettavan kuplahallin rakentamisesta. Halli voisi olla paikallaan joulu- ja maaliskuun väliset kuukaudet.

Porissa 11.12.2023

Antti Lehtonen"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.