Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 17.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Hakemus sähköjohdon sijoittamisesta, Vatajankoski Oy

PRIDno-2023-2633

Valmistelija

  • Sofia Hannukainen, lupainsinööri, sofia.hannukainen@pori.fi

Perustelut

Vatajankoski Oy hakee maankäyttö- ja rakennuslain 161 §:n mukaista yhdyskuntateknisten laitteiden sijoittamispäätöstä 20 kV ilmajohdon sijoittamiseksi kiinteistön 413-419-4-7 LEHTINIEMI alueelle sekä siihen liittyvää maankäyttö- ja rakennuslain 144 §:n mukaista aloittamisoikeutta.

Maankäyttö- ja rakennuslain 161 §:n mukaan kiinteistön omistaja ja haltija on velvollinen sallimaan yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevan johdon sijoittamisen omistamalleen tai hallitsemalleen alueelle, jollei sijoittamista muutoin voida järjestää tyydyttävästi ja kohtuullisin kustannuksin. Sama koskee johtoihin liittyviä vähäisiä laitteita, rakennelmia ja laitoksia. Johtoa tai muuta laitetta ei saa rakentaa niin, että vaikeutetaan alueen kaavoitusta tai kaavan toteuttamista. Jollei sijoittamisesta ole sovittu kiinteistön omistajan ja haltijan kanssa, sijoittamisesta päättää kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Sijoittamisesta päätettäessä on kiinnitettävä huomiota siihen, ettei kiinteistölle aiheuteta tarpeetonta haittaa.

Hakijalla on tarkoitus siirtää olemassa oleva ilmajohto metsästä Saareksen tien varteen noin 2,5 kilometrin osuudella, Porin, Kankaanpään ja Pomarkun kuntien alueella, sähkön toimitusvarmuuden parantamiseksi. Teiden varsille sijoitetut ilmajohdot eivät ole niin alttiita tuulien ja myrskyjen aiheuttamille toimituskatkoille. Lisäksi johtojen korjaaminen mahdollisessa häiriötilanteessa nopeutuu johtojen sijoittuessa teiden varsille.

Sijoittamispäätöksellä haettavaa vaihtoehtoa 1 hakija pitää teknistaloudellisesti edullisimpana. Hakija korostaa myös kaikkien kyseisen ilmajohdon siirron alueelle sijoittuvien kiinteistönomistajien tasapuolista kohtelua, sijoittaminen vaihtoehdon 2 mukaisesti aiheuttaisi rasitteita muiden kiinteistön omistajille.

Hakemuksessa esitetyt vaihtoehdot ja perustelut:

””Vaihtoehdossa 1” sijoittaisimme ilmajohdot pylväät tien ojan takapuolelle. Sijoittelu on myös suunniteltu siten, että ilmajohdosta koituva haitta kiinteistön omistajalle on minimoitu, kuten karttakuvasta voi nähdä, tulisi johto kulkemaan suurimmaksi osaksi tiealueen päällä, ei kiinteistön metsätalousalueella.
”Vaihtoehdon 1” rakentamisen kustannusarvio 140 m matkalla on noin 5 200 €.

”Vaihtoehto 2” joutuisimme kiertämään kiinteistön 413-419-4-7 kokonaan, kerran maanomistaja ei ole myötämielinen suunnitelmaan, jossa maakaapeli sijoitettaisiin Saareksentien reunaan kiinteistön osuudelta. Mikäli kiinteistölle ei saada sijoituslupaa ilmajohdolle, joudumme toteuttamaan kierron maakaapeloimalla kartan osoittamaa alustavaa suunniteltua reittiä, koska ilmajohdon sijoittaminen muualle kuin tien varteen ei tue sähkömarkkinalain tavoittelemaa toimitusvarmuutta asiakkaillemme.
”Vaihtoehdon 2” rakentamisen kustannusarvio noin 1000 m matkalta on n. 35 000€.

”Vaihtoehdossa 1” suunniteltu toteutustapa ei tuo kiinteistön 413-419-4-7 omistajalle haittoja kuten edellä kuvatusta sijoitus suunnitelmasta voidaan päätellä. Vaihtoehdon 2 toteutustapa on raskaampi ja tuo vastaavasti ”rasitteita” muille kiinteistöjen omistajille maakaapelin sijoituksen suhteen.”

Asianosaisen kuuleminen

Kiinteistön 413-419-4-7 omistaja on saanut kuulemiskirjeen todistetusti tiedoksi 16.02.2024, jonka jälkeen hänellä on ollut 30 vuorokautta aikaa antaa asiasta kirjallinen vastine. Kiinteistön omistaja ei ole jättänyt asiasta vastinetta.

Aloittamisoikeus

Mrl 144 §:n mukaan lupaviranomainen voi perustellusta syystä ja edellyttäen, ettei täytäntöönpano tee muutoksenhakua hyödyttömäksi, antaa oikeuden rakennustyön tai muun toimenpiteen suorittamiseen osaksi tai kokonaan ennen kuin rakennus-, toimenpide- tai maisematyölupaa taikka 161, 162 tai 163 §:ssä säädettyä laitteiden sijoittamista, muuttamista tai poistamista koskeva päätös on saanut lainvoiman (aloittamisoikeus).

Hakija ei ole esittänyt hakemuksessaan perusteltua syytä aloittamisoikeudelle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää myöntää maankäyttö- ja rakennuslain 161 § mukaisen luvan Vatajankoski Oy:lle 20 kV:n ilmajohdon sijoittamiselle vaihtoehdon 1 mukaisesti, tilalle 413-419-4-7 LEHTINIEMI, esitettyjen asiakirjojen mukaisesti, koska sijoittamista ei muutoin voida järjestää tyydyttävästi ja kohtuullisin kustannuksin. Sijoittamisesta ei katsota aiheutuvan kohtuutonta haittaa kiinteistölle.

Lisäksi elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää, että se ei myönnä maankäyttö- ja rakennuslain 144 § nojalla lupaa rakennustyön suorittamiseen ennen kuin lupaa koskeva päätös on saanut lainvoiman. Hakemuksessa ei ole esitetty perusteltua syytä aloittamisoikeudelle.

Tästä päätöksestä peritään Kiinteistönmuodostuksen ja rakennusvalvonnan taksan 36 § mukaisesti 660 euroa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Hakija, maanomistaja, kiinteistörekisterin pitäjä.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.    
    
Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
    
Valitusviranomainen

Valitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle

Postiosoite:                  PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:                Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:        turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:               029 56 42414
Puhelinnumero:            029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.
    
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Linkki lakiin: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta. 

Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.