Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 17.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Porin kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

PRIDno-2020-1884

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Riikka Niemenmaa, riikka.niemenmaa@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen on valmistellut ympäristönsuojelulain (527/2014) 202 §:n mukaiset päivitetyt ympäristönsuojelumääräykset. Ympäristönsuojelumääräykset ovat ympäristönsuojelulakia täydentäviä, kunnan ympäristön erityispiirteet ja paikalliset olosuhteet huomioon ottavia, kansalaisia ja viranomaisia sitovia määräyksiä. Päivitykset koskevat määräyksiä käytöstä poistettavien öljysäiliöiden käsittelylle ja tapahtumien melusta. Määräyksillä ehdotetaan, ettei yleisötilaisuudesta, joka järjestetään yksipäiväisenä ja kertaluontoisena tapahtumana ja jossa ei käytetä äänentoistolaitteita klo 22.00 jälkeen, tarvitse tehdä meluilmoitusta.

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua luonnokseen ympäristönsuojelumääräyksistä ja antaa siitä mielipiteitä 26.2.-5.4.2024 välisen ajan. Ehdotettavat muutokset on merkitty määräyksiin punaisella. Määräysehdotus tulee elinvoima- ja ympäristölautakunnan päätettäväksi 17.4.2024 kokoukseen.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elivoima- ja ympäristölautakunta päättää merkitä ympäristönsuojelumäräysten päivitystilanteen tiedoksi. 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Valmistelija

  • Riikka Niemenmaa, riikka.niemenmaa@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen on valmistellut ympäristönsuojelulain (527/2014) 202 §:n mukaiset päivitetyt ympäristönsuojelumääräykset. Elinvoima- ja ympäristölautakunta on käsitellyt asiaa kokouksessaan 20.3.2024.

Porin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten ehdotus ja perustelut ovat olleet nähtävillä 26.2.-5.4.2024 välisen ajan Porin kaupungin internetsivuilla. Lisäksi ympäristönsuojelumääräysten nähtävilläolosta on julkaistu kuulutus Satakunnan Kansa Länsi-Suomi -lehdessä 28.2.2024. Ehdotuksesta on pyydetty lausunnot Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, Satakunnan Pelastuslaitokselta sekä Porin kaupungin terveysvalvonnalta ja rakennusvalvonnalta.

Kuulutusaikana ympäristönsuojelumääräysten ehdotuksesta ja niiden perusteluista annettiin kolme mielipidettä. Ympäristönsuojelumääräyksiä täydennettiin mielipiteiden perusteella. Porin Yrittäjät ry esitti mielipiteessään, että ehdotuksesta tulisi tehdä yritysvaikutusten arvionti. Ympäristönsuojeluviranomainen katsoo, ettei ympäristönsuojelumääräysten laatimisessa yritysvaikutusten arviointi ole tarkoituksenmukaista. 

Varsinais-Suomen ELY-keskus antoi lausunnon ympäristönsuojelumääräyksistä ja niiden perusteluista. Ympäristönsuojelumääräyksiä täydennettiin lausunnon perusteella. Liitekarttoja Noormarkun ja Lavian alueista ei katsottu tarpeellisiksi.

Mielipiteet ja lausunto ovat kokousasian liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy esityksen mukaiset ympäristönsuojelumääräykset Porin kaupungille 1.6.2024 alkaen. Samalla kumotaan kaupunginvaltuuston 14.12.2020 hyväksymät, 1.1.2021 voimaan tulleet Porin kaupungin ympäristönsuojelumääräykset. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.