Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 17.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Elinvoima- ja ympäristötoimialan talouden kuukausiraportointi tammi-maaliskuu 2024

PRIDno-2024-80

Valmistelija

  • Jonna Vainio, jonna.vainio@pori.fi

Perustelut

Käyttötalous

Toimialan toimintatuotot ovat lisääntyneet 0,77 M€ (+67 %) viime vuoden tammi-maaliskuun toteumaan verrattuna. Myyntituotoissa näkyvä muutos (0,2 M euroa) johtuu joukkoliikenteen ajantasaisesta lipputuottojen kirjautumisesta kirjanpitoon Waltti-lippu- ja maksujärjestelmän uudistuksen myötä, kun vuonna 2023 maaliskuun loppuun mennessä kirjanpitoon oli kirjautunut vasta tammi- ja helmikuun lipunmyyntituotot. Joukkoliikenteen kokonaislipputulot tammi-maaliskuulta on 0,75 M€, kun vuosi sitten summa oli 0,66 M€. Lipputuottoihin on tullut ensimmäisellä vuosineljänneksellä siis kasvua 90 000 euroa (+13,6 %). Vuonna 2023 oli joukkoliikenteessä maksuton hiihtolomaviikko, joka osittain selittää kasvua.

Joukkoliikenteen alkuvuosi käynnistyi epätavallisena. Talvinen sää jatkui, mikä lisäsi joukkoliikenteen käyttöhalukkuutta, mutta helmikuussa Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n kolme lakkopäivää keskeytti koko joukkoliikenteen. Lipputuloihin ajamattomilla vuoroilla oli kielteistä vaikutusta sekä satunnaismatkustajien että kausilippumatkustajien osalta. Maaliskuussa koko vuorotarjonta ajettiin aikataulujen mukaisesti, mutta lämpenevä sää alkoi vähentää tehtyjen matkojen määrää.

Joukkoliikenteen lipputulot notkahtivat helmikuussa, kun koulujen talviloma ja lakkopäivät osuivat saman kuukauden ajalle. Lakkojen takia käyttämättömiä kausilippuja hyvitettiin matkustajille tarjoamalla verkkokauppaan alennuskoodeja. Harmista ja haitasta huolimatta maaliskuussa lippuja myytiin jälleen melko runsaasti. Lipputulojen ja matkustuksen vahvistamiseksi on käynnistymässä markkinointia, jotta myös kävely- ja pyöräilykauden aikana joukkoliikenteen käyttö pysyisi mielessä.

Terveysvalvonta on laskuttanut vuosittaiset valvonnan perusmaksut tammi-maaliskuun aikana, mikä näkyy maksutuottojen kertymässä lähes 0,25 M€ lisäyksenä viime vuoteen nähden. Samoin rakennusvalvonnan laskutus on ollut 0,12 M€ suurempi vuoden takaiseen verrattuna. Tosin vuoden 2024 lupamäärä näyttää alkuvuoden perusteella edelleen laskevan vuodesta 2023, tämänhetkinen arvio lupamäärien lukumäärästä edellisvuoteen verrattuna onkin -10 %. Lupamäärien lasku ei ole suoraan verrannollinen tuloihin, koska suuret kohteet ovat merkittävä osa tuotoista. Muutamille merkittäville kohteille on myönnetty lupia ja joitakin on vielä tälle vuodelle tulossa.

Myös tukien ja avustusten tiliryhmässä on merkittävää kasvua viime vuoteen nähden; 0,24 M€ (+307 %). Tämä johtuu työllisyydenhoidon palkkatukitilityksistä (0,19 M€) sekä joukkoliikenteen KELA:n maksamasta koulumatkatuesta, jota on tilitetty joukkoliikenteelle tammi-helmikuulta jo 70 000 €. Ennen Waltti-järjestelmään siirtymistä kesäkuussa 2023 kaupunki ei saanut Kelan suorakorvausta opiskelijoiden matkoista. Palkkatuki puolestaan on tilitetty nyt tammi-helmikuulta 2024 sekä lisäksi luvussa on mukana vielä osa vuoden 2023 joulukuun palkkatukea, koska vuoden 2023 tilinpäätökseen palkkatuen tulojäämä oli arvioitu hieman todellista lukua pienemmäksi. Vuonna 2023 maaliskuun loppuun mennessä palkkatukea ei ollut tilitetty kaupungille vielä ollenkaan.

Joukkoliikenteen valtionavun maksatushakemus jätettiin Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin aikataulun mukaisesti helmikuussa, mutta maksatuspäätös ei ole vielä saapunut. Ennakkotietojen mukaan avustus jää perusrahoituksen tasolle eli alle 0,8 M€, koska valtio lopetti ilmastoperusteisen lisämäärärahan uusiutuvien energialähteiden käytön tukemiseksi. Valtionavustukselle on tänä vuonna budjetoitu 0,78 M€. Joukkoliikenteelle on myönnetty Traficomin liikkumisen ohjauksen hankeavustusta 22 500 euroa vuoden 2024 aikana toteutettavalle hankkeelle ”Matkapuhelindatan hyödyntäminen vapaa-ajan liikkumisen ohjauksessa”.

Toimialan toimintakulut ovat 0,3 M€ (-5 %) pienemmät kuin vuosi sitten. Toimialan henkilöstökulut ovat maaliskuun loppuun mennessä lähes samoissa lukemissa kuin viime vuonna. Tosin tämä ei kerro koko totuutta. Vuonna 2024 kunta-alan henkilöstökustannukset nousevat laskennallisesti 2,99 prosenttia. Lisäksi toimialalla on edelleen henkilöstövajausta. Rakennusvalvonnassa on tällä hetkellä neljän työntekijän vajaus, mutta rekrytointeja on käynnistymässä vapautuneisiin tehtäviin.

Myös eläinlääkinnän henkilöstökulut ovat edelleen arvioitua pienemmät haastavan rekrytointitilanteen vuoksi. Eläinlääkinnän erilliskorvaukset ovat kasvaneet viime vuodesta, mutta menevät tämän vuoden talousarvion mukaisesti.

Työllistämispalkkoja on maksettu tammi-maaliskuussa 0,63 M€, joka on noin 40 000 € vähemmän kuin vuosi sitten. Työllistämismäärärahalla työllistettyjen porilaisten työnhakijoiden tilastointijärjestelmä muuttui vuoden 2024 alusta alkaen ja tästä syystä vertailu aiempiin vuosiin ei ole luotettava. Uuden järjestelmän mukaan tammi-maaliskuussa oli työllistettynä yhteensä 167 eri henkilöä. Näistä 54 henkilöä oli aloittanut tuetussa työsuhteessa tämän vuoden aikana ja vastaavasti 113 kohdalla jakso oli alkanut jo vuoden 2023 puolella. Pääsääntöisesti jaksot ovat joko viiden, yhdeksän tai kymmenen kuukauden mittaisia. Viime vuonna laskettiin tukijaksot vielä keskiarvoina ja se oli alkuvuodelta 115 henkilöä. Työllistämismäärärahaa on käytetty tammi-maaliskuun aikana 17 % eli hieman suunniteltua vähemmän. Trendi on silti vuosittain ollut se, että alkuvuonna työllistämismäärärahaa kuluu vähemmän kuin esimerkiksi kesällä, jolloin teknisen toimialan infrayksikön laajat kesätyöllistämiset näkyvät työllistämismäärärahoissa merkittävänä kasvuna.

Toimialan palvelujen ostot ovat 0,1 M€ (-4 %) pienemmät vuodentakaiseen verrattuna. Elinvoima- ja ympäristötoimialan palvelujen ostoissa on suurta kuukausittaista vaihtelua. Toiminta ei ole kaikilta osin vertailukelpoista viime vuoteen nähden.

Joukkoliikenteen liikennöintikustannukset ovat pysyneet suunnitellulla tasolla, pois lukien lakkopäivät. Ajamattomista vuoroista ei maksettu liikennöintikorvauksia. Kesän vuorotarjonta toteutetaan edellisen kesän laajuisena. Kouluvuoden ajaksi vuoromäärää on hieman tarkennettu ja kohdennettu, jotta koulujen alkamis- ja päättymisajoista johtuvaa ruuhkautumista saadaan paremmin hallittua ilman kustannusten kasvua.

Tulevan kesän SuomiAreena-tapahtuma aiheuttaa tänäkin vuonna paineita kustannuspaikkansa määrärahan ylitykseen, sillä kohonneet tuotantokustannukset sekä markkinointiponnistelut ajankohdan muutoksesta johtuen lisäävät ylitystarvetta. Ylitystarpeen on arvioitu olevan tällä hetkellä 40 000 €. Samoin kaavoitusyksikössä on ilmennyt Tahkoluodon osayleiskaavaan liittyviä lisäselvitystarpeita jo suunniteltujen muiden tänä vuonna tehtävien selvitysten lisäksi. Toistaiseksi arvioidaan kuitenkin, että nämä kustannuspaikkakohtaiset ylitystarpeet saadaan kompensoitua toimialan sisällä ja toimiala pysyy talousarviossa.

 

Investoinnit

Toimialan investointimäärärahasta 0,48 M€ on alkuvuodesta käytetty vasta muutamia kymmeniätuhansia euroja. Joukkoliikenteen pysäkkitolppien aikataulunäyttöinvestointi etenee suunnitellusti. Vuonna 2024 on tarkoitus saada aikataulunäyttöjä keskustan käytetyimmille pysäkeille.

Työpajojen investoinnit luontopajalla etenevät suunnitellusti ja määrärahat tullaan käyttämään täysimääräisesti.

Kirjurinluodon investointimäärärahasta toteutetaan tänä vuonna alueen yleissuunnitelman laadinta.

Yyterin investointiprojektit etenevät suunnitellusti. Yyterin aukion yleissuunnitelmaa toteutetaan muun muassa uudella jäte- ja varastointialueella ja pysäköintialueen viher- ja rajaussuunnitelmalla. Näiden toteutussuunnitelma on parhaillaan käynnissä.

Entisen Meriravintolan tontilla valmistelut kesän ravintolatoiminnan mahdollistamiseksi on käynnissä. Konttialuetta tullaan parantamaan toiminnallisesti muun muassa köysiaidoilla ja uusilla kalusteilla.

Kesällä 2024 valmistuvan uuden inforakennuksen sisätiloihin tulee erilaisia informatiivisia ja visuaalisesti näyttäviä sisältöjä/nostoja, joiden avulla alueen luontoa ja retkeilymahdollisuuksia tehdään näkyväksi. Suunnittelijan valinta on parhaillaan käynnissä. Erittäin tiukan aikataulun vuoksi projekti tullaan todennäköisesti toteuttamaan kahdessa vaiheessa, ennen ja jälkeen rakennuksen avaamisen.

 

Henkilöstö

Toimialan henkilöstön kokonaismäärä on pysynyt samana vuodentakaisesta eli 221 henkilöä. Määräaikaisia (28 v. 2024) on kaksi vähemmän kuin vuosi sitten ja vakituisia (120 kpl v. 2024) on 5 vähemmän, mutta työllistettyjä (73 v. 2024) on 7 enemmän. Luvuissa on huomioitu vuodenvaihteen organisaatiomuutokset.

 

Talouden toteumaselvitykset on laadittu ennen kuin maaliskuun lopulliset talous- ja henkilöstöraportit ovat olleet saatavilla. Talousraportti on nähtävillä kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää merkitä talousraportin tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Kokouskäsittely

Jonna Vainio poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen klo 18.35.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.