Kaupunginhallitus, kokous 9.9.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 352 Suomen partiolaisten opintopisteiden hyväksi lukeminen, valtuustoaloite, Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Jarno Joensuu

PRIDno-2024-2024

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja Jarno Joensuu jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"SUOMEN PARTIOLAISTEN OPINTOPISTEIDEN HYVÄKSI LUKEMINEN PORIN LUKIOSSA

Lukiossa tulee suorittaa vähintään 150 opintopistettä, jotta voi valmistua. Tavoitteen mukaisesti ensimmäisenä ja toisena opiskeluvuonna suoritetaan yhteensä 120 opintopistettä ja loput 30 opintopistettä viimeisen opiskeluvuoden aikana.

Partiossa käydyistä koulutuksista on mahdollisuus saada opintopisteitä laajuudella 1– 14. Kaikki koulutukset on yhdessä pisteytetty Opintokeskus Siviksen kanssa, joka toimii virallisena järjestäjänä ja Partiokoulutuksen toteuttajana. “Partiokoulutuksen validointi on todiste laadukkaasta järjestökoulutuksesta, osaamislähtöisestä koulutussuunnittelusta sekä partiokoulutusten vertailukelpoisuudesta tutkintoon johtavien koulutuksien kanssa.”

Porin Lukiossa ei ole tällä hetkellä mahdollista hyväksi lukea näitä koulutuksia ja niistä saatuja opintopisteitä. Opintopisteiden hyväksiluku on oppilaitoskohtaista ja rehtori voi niistä itse päättää, kertoo Lounais-Suomen Partiopiirin Kasvatuksen ja Koulutuksen tuen järjestökoordinaattori Laura Vuoristo (2022). Vuonna 2022 suoritetusta 10 opintopisteen arvoisesta Partion Ryhmänohjaajakoulutuksesta hyväksi luettiin Porin Lukiossa kaksi opintopistettä. Liedon Lukiossa hyväksi luetaan kaikki partiokoulutuksista saadut pisteet, kuin myös Rovaniemellä Lyseonpuiston Lukiossa.

Porin Lukiossa ei hyväksi lueta koulutuksia sellaisenaan, vaan ne laitetaan eteenpäin ja lopulta todistukseen kirjataan kurssinimikkeellä “Aktiivinen harrastaminen”, eikä esim. Ryhmänohjaajakoulutus tai Retkeilykurssi. Ylioppilastodistuksessa ei siis loppujen lopuksi lue mainintaa partiossa suoritetusta koulutuksesta. Porin Lukiossa kuitenkin saa esimerkiksi 4H-kerhon säännöllisen viikkotoiminnan järjestämisestä seitsemän opintopistettä, mutta säännöllisestä viikkotoiminnan järjestämisestä partiossa ei saa yhtäkään.

Partion ihanteisiin, jotka ovat Suomen Partiolaisten määrittelemänä peruskirjassa, kuuluu itsensä kehittäminen. Ihanne määritellään näin: “Partiolainen vahvistaa itsetuntemustaan oppimalla tunnistamaan ja kehittämään vahvuuksiaan ja heikkouksiaan. Partiolainen kehittää tiedollisia ja taidollisia ominaisuuksiaan nousujohteisesti. Partiolainen saa taitoja omien arvojensa tunnistamiseen sekä ymmärtää arvojen merkityksen ja vaikutuksen toiminnassaan.”

Partio on myös Suomen suurin kasvatus- ja nuorisojärjestö. Porin Lukiossa tulisi kannustaa ja motivoida partiolaisia ja nuoria kouluttamaan itseään myös koulun ulkopuolella, sillä se on tärkeää monella kannalla niin nuorille itselleen, kuin myös koko yhteiskunnalle.

Partiokoulutuksista alle 18-vuotias voi suorittaa ainoastaan seuraavat koulutukset:

- Ryhmänohjaajakoulutus (ROK)

- Rastipäällikkökoulutus

- Järjestelytoimikuntakoulutus

- Retkeilykoulutus

- Talviretkeilykoulutus

- Vaelluskoulutus

- Veneenohjaajakurssi

- Viestintä- ja markkinointikoulutus (YSP)

- Yhteiskuntavaikuttamiskoulutus (Y-Trainee)

https://www.partio.fi/lippukunnille/pestien-tuki/opintopisteytetty-todistus -partiokoulutuksesta/

Yllä olevista koulutuksista yleisimpiä ovat ROK, Retkeilykoulutus, YSP ja Y-Trainee. Loput koulutuksista on harvoin saatavilla. Ei ole siis vaaraa, että opiskelijat yrittäisivät hyväksi lukea koulutusten kautta saatuja opintopisteitä lukion suorittamiseen. Alle 18- vuotiaat voivat suorittaa vain korkeintaan 10 opintopisteen kurssin, eikä täyden 14 pisteen kurssia.

Kaikista partiossa käydyistä koulutuksista saa vakioidun virallisen todistuksen, eikä kyse siis ole kouluttajan itse laatimasta todistuksesta. Jokaisen todistuksen myös vahvistaa ja myöntää Opintokeskus Sivis. Porin Lukiossa tulisi hyväksyä kaikkia Suomen Partiolaisten ja Opintokeskus Siviksen laatimat opintopisteet koulutustodistusta vastaan. Opintopisteiden hyväksiluku vaikuttaa positiivisesti nuorten kouluttautumiseen, mutta myös tasavertaisuuteen. Koulutukset kuitenkin useimmiten vaativat vähintään 16 tunnin läsnäolon ja monet ovat jopa pitkäjänteisiä projekteja tai tehtäviä, jotta koulutuksen voi suorittaa hyväksytysti. Koulutukseen osallistuminen vaatii nuorelta pitkäaikaista sitoutumista, joka on merkki vastuullisuudesta ja motivaatiosta.

Porin kaupungin hallintosäännön 130§ mukaan esitän seuraavaa:

1. Porin sivistystoimiala selvittää ja ohjeistaa Suomen Partiolaisten ja Opintokeskus Siviksen opintopisteiden hyväksi lukemisen käytännöt Porin lukiossa.

2. Porin lukiossa otetaan käyttöön opiskeluvuoden 2024–2025 aikana käytäntö, jossa Suomen Partiolaisten ja Opintokeskus Siviksen opintopisteiden hyväksi lukeminen otetaan täysimääräisesti mukaan lukiolaisten opinto-ohjelmiin.

3. Hyväksi luetuista koulutuksista kirjataan Porin lukion todistuksiin niiden tosiasialliset nimet mikäli se on lukion opintosuunnitelmaan verrattuna mahdollista.

Porissa

20.5.2024

Jarno Joensuu (sd)

kaupunginvaltuutettu"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

Konsta Kivistö, suunnittelija, konsta.kivisto@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt sivistyslautakunnalta lausuntoa valtuustoaloitteeseen “Suomen partiolaisten opintopisteiden hyväksi lukeminen”. Aloitteessa esitetään, että Suomen Partiolaisten ja Opintokeskus Siviksen opintopisteiden hyväksi lukeminen otetaan täysimääräisesti mukaan lukiolaisten opinto-ohjelmiin ja että nämä kirjataan lukion todistuksiin.  

Porin lukion opetussuunnitelmassa on linjattu, että osaamisen tunnustamisena on mahdollista hyväksi lukea vapaan sivistystyön opintoja ja vastaavia opintoja. Osana opiskelijan lukion oppimäärää voidaan lukea hyväksi aktiivisen harrastamisen opintojaksoihin enintään 6 opintopistettä suoritusten laajuudesta riippuen. 

Koulutuksen järjestäjän on tunnustettava toisessa lukiolain mukaista koulutusta antavassa oppilaitoksessa suoritetut lukiolain 11 §:ssä tarkoitetut opinnot hyväksi lukemalla ne osaksi lukiokoulutuksen oppimäärää. Koulutuksen järjestäjän on tunnustettava myös muualla hankittu opetussuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä vastaava osaaminen. Tarvittaessa osaaminen on osoitettava koulutuksen järjestäjän päättämällä tavalla. (Lukiolaki 714/2018, 27 §.) 

Opetushallitus on linjannut, että lukiolain 27 §:n mukaan koulutuksen järjestäjän on tunnustettava myös muualla hankittu opetussuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä vastaava osaaminen. Opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti opintojen hyväksi lukemisella ja muutoin hankitun osaamisen tunnustamisella tavoitellaan lukio-opintojen päällekkäisyyden välttämistä ja siten opiskeluajan lyhentämistä. 

Opetushallituksen mukaan hyväksilukuja on peilattava lukion opetussuunnitelman näkökulmasta. Partio ei ole lukiolain 3 §:ssä tarkoitettu koulutuksen järjestäjä. Tämä ei kuitenkaan estä partiossa tehdyn toiminnan hyväksi lukemista, mikäli em. opetussuunnitelmaan liittyvä ehto täyttyy. 

Todistusten merkinnöistä Opetushallitus on antanut lukiolain nojalla määräyksen, josta ei voi poiketa. Päättötodistuksen kohtaan Lisätietoja merkitään päättötodistuksen liitteenä annettavat ja sitä täydentävät todistukset lukio-opintoihin liittyvistä näytöistä, kuten suoritetut lukiodiplomit, suullisen kielitaidon kokeet sekä erittely temaattisista opinnoista ja sellaisista muista lukion oppimäärään kuuluneista opinnoista, jotka eivät sisälly oppiaineiden oppimääriin. Porin lukion opetussuunnitelman mukaisesti harrastustoiminta kirjataan päättötodistuksessa opintokokonaisuuteen Aktiivinen harrastaminen. 

Opetushallituksen mukaan lukion päättötodistuksen tarkoitus ei ole listata kaikkea sitä toimintaa, mitä opiskelija lukioaikanaan tekee esim. vapaa-ajallaan. Lukion päättötodistuksen tarkoitus ei ole kertoa muusta kuin lukion oppimäärän suorittamisesta. 

Ylioppilastodistukseen merkintää muualla suoritetuista opinnoista ei ole mahdollista saada. Ylioppilastutkintotodistuksesta säädetään ylioppilastutkinnosta annetun asetuksen 7 §:ssä.  

Harrastustoiminnalla on oma tärkeä tehtävänsä tietojen ja taitojen hankkimisessa. Harrastustoiminnasta saa omat todistuksensa. Sivistyslautakunta katsoo, että Porin lukion nykyinen käytäntö on riittävä, noudattaa Opetushallituksen linjauksia ja on yhtenevä valtaosan lukiokoulutuksen järjestäjien menettelyjen kanssa.  

Ehdotus

Esittelijä

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää antaa oheisen lausunnon valtuustoaloitteesta kaupunginhallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Helvi Walli teki ehdotuksen, että asia palautetaan valmisteluun. Palautusehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi kannattamattomana.

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Jarno Joensuu jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.5.2024 § 51 Suomen partiolaisten opintopisteiden hyväksi lukeminen Porin lukiossa -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 27.5.2024 § 245 pyytää sivistyslautakunnan lausunnon,

Sivistyslautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 27.8.2024 § 115

Asian esittely ja aikaisempi käsittely ovat historiatiedoissa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto